Stress, wat is het precies?

in Christelijk Nieuws

Wanneer je collega’s vrienden of familieleden voortdurend zeggen: ‘Doe niet zo gestressed!’, weet je dat je zo eigenlijk niet verder wilt rennen. Alle drukte maakt je moe en prikkelbaar en je sleept je door de weken. Van weekend naar weekend, in de hoop op zaterdag of zondag wat bij te tanken. Echter, dan zijn daar ook nog de verjaardagen, etentjes en de kerk.

Stress is eenvoudig gezegd alle spanning die we in ons dagelijks leven ervaren. Van Dale definieert stress als ‘psychische spanning, druk’, maar stress speelt zich voor ons gevoel niet alleen af in ons hoofd, maar ook in ons lichaam.

Elke gebeurtenis die ons leven beïnvloedt, elke uitdaging, prikkel, activiteit brengt een zekere spanning of druk met zich mee. Zolang we die druk goed aankunnen en als uitdaging zien, is dit gezonde stress die ons tot grote prestaties brengt en veel voldoening geeft.

Voorbeelden daarvan zijn de top van een berg die we bereiken na een zware klim, een foutloos verkeersexamen rijden of de voldoening die we ervaren als we een dag lekker hard gewerkt hebben en eindelijk ons rapport hebben afgeschreven of het huis eens flink uitgemest hebben. Dat bracht druk en spanning met zich mee, maar we ervaren het als positieve stress.

Wat ons echter negatieve stress bezorgen, zijn de stress van een verhuizing, de zorgen die we ons maken over onze pubers, het intense verdriet en de spanning die het verlies van een dierbare met zich meebrengt, of zelfs een gebrek aan uitdaging, met soms ernstige gevolgen op de lange termijn.

Stress is het antwoord dat we als het ware geven op een zogenaamde stressor, een stressvolle gebeurtenis. Deze gebeurtenissen kunnen van buiten op ons af komen (een ontslag, 11 september, de ziekte van een geliefde etc.), of door onszelf veroorzaakt worden in allerlei gevoelens, emoties en gedachten.

Hierbij geldt natuurlijk dat ieder mens door zijn unieke persoonlijkheid anders reageert op stressvolle gebeurtenissen. Wanneer je een ‘tobber’ bent en je nogal snel zorgen maakt, dan zul je eerder last hebben van negatieve stress en liggen je grenzen wat lager.

Stressbestendige mensen redden zich onder dezelfde omstandigheden vaak beter omdat zij deze gebeurtenissen meestal als een uitdaging zien en het gevoel hebben de omstandigheden ‘aan te kunnen’.

Hoe komt het dat je soms zo door je agenda geleefd wordt? Waarom zeg je steeds ‘ja’ tegen (teveel) nieuwe verantwoordelijkheden die tegelijkertijd nog meer druk met zich meebrengen?

Misschien had je het zo anders voorgesteld. Als je christen bent, denk je misschien wel vaak aan de woorden van Jezus ‘Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven.’ Waar is die rust in jouw leven gebleven?

Kan het zijn dat we in veel opzichten toch niet zo leven zoals God het bedoeld heeft?

Gaan we niet teveel mee in de gekte in deze maatschappij die steeds meer van ons vraagt op allerlei gebied? Kan het soms zijn dat we ons teveel laten meesleuren door alle hypes die elke dag in volle vaart op ons af komen? Willen we niet teveel en ook liefst allemaal tegelijk en nu?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons