Samen rouwen tijdens Allerzielen

Katholieke dodenherdenking wint aan populariteit

in Christelijk Nieuws

Vandaag, tijdens Allerzielen, bidt de Katholieke Kerk voor alle overledenen. Een weggezakte traditie denk je misschien, maar niets is wat het lijkt. Allerzielen wint aan populariteit. Steeds meer Nederlanders rouwen collectief om hun overleden dierbaren. Ook televisieprogramma's zijn speciaal op deze dag afgestemd.

Ode aan de doden
Bij de KRO steken presentatoren een kaarsje op voor een geliefde die ze missen. Deze hele week herdenkt KRO de mensen die het afgelopen jaar overleden zijn, onder andere met het programma Ode aan de Doden. Kijkers kunnen thuis een kaarsje aansteken en een foto toesturen van hun dierbaren.

Eindigheid
De RKK komt met een eenmalige uitzending: Het gevecht van. Presentator Leo Fijen gaat in gesprek met René Froger en Arie van der Veer. Beide mannen praten over hun ziekte en de eindigheid van het leven.

Dierbaren
Niet alleen op tv beleeft Nederland Allerzielen, ook op begraafplaatsen is te zien dat Allerzielen leeft. Nabestaanden maken de graven van hun dierbaren schoon en zetten bloemen neer. Anderen bezoeken een speciaal allerzielenconcert.

Protestanten en Allerzielen
Voor veel protestantse christenen is Allerzielen een onbekende dag, ook vanwege de verschillende visie op de hel. Volgens katholieken volgt er een louteringsproces na de dood voordat ze naar de hemel kunnen gaan. Door gebed help je de overledenen via het Vagevuur hun bestemming te bereiken: eeuwig leven bij God. Dat gebed staat centraal bij Allerzielen.

Los van of je je wel of niet kunt vinden in deze visie: wat vind jij van het idee om samen te rouwen? Gezamenlijk herdenken werkt samenbindend, toch? Sta jij vandaag ook met anderen stil bij een overleden dierbare?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons