Reformatorisch opgevoed: bevrijding of belasting?

in Christelijk Nieuws

Begin november was de eerste Refoorbij-dag: waar mensen praten over hun jeugd in de reformatorische kerken. De Vijfde Dag onderzoekt de vraag: is die jeugd een bevrijding of een belasting?

Jan Siebelink raakte in 2005 een snaar met zijn boek Knielen op een bed violen. Afgelopen augustus rolde de drieënvijftigste druk van de persen. Volgens de schrijver gaf het mensen de gelegenheid om met het boek in de hand hun eigen verhaal te vertellen aan hun man of vrouw: "Kijk zo'n jeugd heb ik gehad."

Niet alleen op Refoorbij wordt het gesprek gevoerd. Ook PKN-predikant ds. Paul Visser uit Amsterdam organiseert gespreksgroepen voor ex-refo's.

De ervaringen van mensen staan soms diametraal tegenover elkaar, blijkt uit de reportage. Ingrid (27) vindt dat ze eigenlijk pas op haar achttiende tot leven kwam omdat ze toen de kerk vaarwel zei. Op een kamer staat een bordje met 'happy 7', gekregen van vrienden. Want eigenlijk is dat haar echte leeftijd, vindt ze.

Godsdienstleraar Pieter van Ojen (25) ervaart juist het tegenovergestelde. "In de gereformeerde gezindte hoor ik geen prediking waar je angstig van hoeft te worden. Het biedt juist hoop en troost."
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons