Oud-bisschop Wright: "Tijdgeest mag keuzes kerk niet dicteren"

N.T. Wright reageert fel op inmenging Britse premier Cameron

in Christelijk Nieuws

De gemoederen rond de discussie over vrouwelijke bisschoppen in de Anglicaanse kerk lopen hoog op. De Britse premier Cameron heeft zich ook in de discussie gemengd: "Het is tijd voor vrouwelijke bisschoppen, dat was het al vele jaren geleden." De Church of England "moet haast maken en mee gaan doen." Voormalig bisschop en vooraanstaand theoloog Tom Wright reageert fel. "Nep-ideeën" en "vooruitgang" mogen nooit de keuzes van de kerk dicteren, stelt hij in The Times.

"Als een kerk vergeet te zeggen: "We moeten God gehoorzamen boven menselijke autoriteiten", dan is het vergeten wat het betekent een kerk te zijn.  Jezus heeft Zijn keuzes ook niet door Kajafas of Pilatus laten bepalen, anders was er nu geen kerk geweest." Tom Wright neemt duidelijk stelling in tegen de inmenging van premier Cameron.

De kerk moet zich niet laten leiden door de tijdgeest en politieke standpunten, want die zijn onbetrouwbaar, vindt hij. "Rusland en China waren aan "de verkeerde kant van de geschiedenis" waarschuwde Hillary Clinton kortgeleden. Maar weet zij wat de geschiedenis gaat doen? En waar haalt ze het vertrouwen vandaan dat de geschiedenis nooit fouten maakt?"

Waardering voor vrouwen
De felle reactie van Wright wil overigens niet zeggen dat hij een tegenstander is van de vrouwelijke bisschop. Na Jezus' opstanding zag een vrouw - Maria van Magdala - Hem voor het eerst. Bovendien "stonden de vroege christenen bekend om hun hoge waardering voor vrouwen - hoger dan iemand anders ooit had gedaan."


Bron: Fulcrum Forum

Bekijk de aflevering van Door de Wereld waarin Andries N.T. Wright ontmoet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons