'Onzichtbaarheid christenen niet zo erg'

"Dat we als christenen niet zo opvallen in de samenleving is niet zo erg", dat zegt EO-directeur Arjan Lock maandag in Dit is de Dag.

Hij reageerde hiermee op de resultaten van het onderzoek ‘Leef je geloof’ dat vandaag werd gepresenteerd. Uit het onderzoek bleek dat christenen graag positief willen opvallen in de samenleving, maar hier nauwelijks in slagen.

Cultuurfilosoof Frank Bosman vond de resultaten voorspelbaar en logisch. ‘Het is begrijpelijk dat christenen wat huiverig zijn om voor hun geloof uit te komen. Christenen zijn extra gevoelig voor morele kritiek, dus worden ze dubbel zo hard afgerekend als ze iets fout doen.’ Uitzondering was iemand als bijvoorbeeld Majoor Bosshardt. ‘Maar we kunnen niet allemaal helden zijn.’

 
Vooroordelen
Bosman vond dat programma’s als Pauw & Witteman, of De Wereld Draait Door ook niet meewerken aan het imago van de gemiddelde christen. ‘Die nodigen allerhande christelijke gekkies uit die vervolgens helemaal worden afgefakkeld. Nodig vaker gewone, genuanceerde christenen uit, dan krijgt de gemiddelde christen er ook wat meer vertrouwen in om voor zijn geloof uit te komen’. Lock was het hier mee eens. De EO komt volgend jaar ook met een nieuw programma met gewone christenen in Nederland.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons