Mart Smeets: 'Deo Volente' doe ik weer de tour

Sport-anchor geeft openhartig interview in Moraalridders

in Christelijk Nieuws

"Deo Volente is verankerd in mijn taal. Het past in een zin: als God het wil zal ik dat doen. (...) Maar het is iets méér dan taal... geworden."

Mart Smeets groeide op in een atheistisch gezin. Wel kreeg hij als jongen een bijbel. "Een echte atheistische opvoeding kan niet zonder bijbel. Het is onderdeel van onze cultuur, dus dat moet je kennen."

Mart Smeets maakt zich zorgen over de secularisatie in Nederland. "De kerk zorgt voor de verankering van normen en waarden in ons land. Nu de kerk afkalft zie ik de samenleving verloederen."

Anders dan de uitkomst uit het 'Leef je geloof'-onderzoek, ziet Smeets wel degelijk om zich heen dat christenen verschil kunnen maken. In sommigen zag hij een 'baken van rust'. Hij ziet dan ook met lede ogen aan hoe het nihilisme terrein wint in Nederland. "Mensen kunnen alleen nog maar hun schouders ophalen als ze iets zien dat hun eigen leventje niet direct raakt."

Mart Smeets was te gast bij Moraalridders om te praten over 'Dagboek van een Sportgek', een open en eerlijk dagboek geschreven over zijn sportzomer, waarin hij voor de NOS de Tour de France en de Olympische Spelen volgde. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons