Mag je God beledigen?

in Geloven

Mag je God beledigen? De Tweede Kamer gaat binnenkort een besluit nemen over het wel of niet afschaffen van het verbod op godslastering.

Voorstanders hebben goede hoop op meerderheid
Volgens één van de voorstanders van de afschaffing van het verbod, Jan de Wit van de SP, zijn de voorbereidingen nu zover dat het alleen nog maar een kwestie is van een datum prikken. De Wit heeft goede hoop op een meerderheid voor het plan.

"Knap lastig om te bewijzen dat God belasterd is"
Voor 'smalende godslastering', terug te vinden in artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht, is volgens De Wit al sinds 1968 niemand meer veroordeeld. De Wit, die het voorstel tegen het verbod indient samen met Gerard Schouw van D66, zegt dat godslastering helemaal niet in het strafrecht thuishoort. "Het is iets voor de liefhebber die erin gelooft". Daarbij is het volgens hem ook knap lastig te bewijzen dat God belasterd is.

Verbod staat vrijheid van godsdienst niet in de weg
Volgens de Raad van State betekent de vrijheid van meningsuiting niet automatisch dat het verbod op godslastering maar afgeschaft moet worden. Tegelijk staat de vrijheid van godsdienst, afschaffing van het verbod ook weer niet in de weg.

Lange geschiedenis
Het wetsvoorstel voor afschaffing van het verbod heeft al een lange geschiedenis en telde ooit de huidig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven onder de initiatiefnemers, maar die heeft zich teruggetrokken.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons