"Ik worstel met God"

Hoe leeft Carla van Weelie haar geloof?

in Geloven

Benieuwd hoe andere christenen hun geloof leven? Naar aanleiding van het Leef Je Geloof-onderzoek vertellen bekende christenen deze week over hun twijfels en zekerheden en hun keuzes en schaamtes. EO-presentator Carla van Weelie: "Ik heb ooit bijna besloten te stoppen met geloven."

Wat is 'geloven' voor jou: 'Zeker weten' of meer 'Twijfelend zoeken'?
"Ik geloof zeker in God, de Eeuwige. Ik geloof dat mijn oorsprong is in God, dat Hij altijd in en om mij heen is, dat ik vol ben van Zijn Geest en dat ik ooit naar Hem terugga. Ik heb ooit bijna besloten te stoppen met geloven, toen ik in 1980 op een zeer 'rooie' sociale academie studeerde en als enige christen in mijn groep tegen het atheïsme in moest roeien. In dat dieptepunt heb ik ontdekt dat God mij nooit loslaat en ik Hem dus ook niet meer.

Dat houdt niet in dat ik niet meer worstel met God. Op dit moment ben ik op reis naar Myanmar. Een gezin met drie door polio zwaar gehandicapte jonge mensen. Intelligente, moedige, jonge mensen met dromen. Zij zitten alle dagen binnen in een krot. In een verwrongen vergroeid lichaam. Niet in staat om te bewegen. Het vloog me aan: God, waarom? Waarom zo zwaar? Waarom drie in één gezin? De jongste gezonde vierde broer werkt in de steengroeve en verdient 4,50 euro per dag voor dit hele gezin. Moeder deed dat werk tot voor kort, maar dat kan ze niet meer. Ze is versleten. Te weinig eten om van te leven, te veel om dood te gaan. Zo hopeloos... Waar is God op die plek?"

Kunnen mensen om je heen zien dat je gelooft?
"Het makkelijkste is natuurlijk dat mensen op reis zien dat ik bid voor het eten. Ik reis voor Metterdaad.  Dat maakt dat ik vaak kan vertellen dat christenen op plaatsen waar nood is het verschil kunnen maken. Ik probeer zelf zo schoon mogelijk te rijden en ga - tot vermoeiens toe voor mijn omgeving - zuinig met eten en water om."

Deel je jouw geloof wel eens met anderen?
"In het vliegtuig terug naar huis vanuit India kwam ik naast een natuurgenezer terecht. Hij wilde mijn hand lezen en mij kruiden met toverkracht verkopen. We hebben een boeiend gesprek gehad over God en waar je in kunt geloven. Hij werd wel wat nerveus van me.
Je zult mij niet op een zeepkist vinden. Maar ik ga een gesprek over mijn geloof niet uit de weg."
 
Schaam jij je wel eens voor andere christenen?
"Ik kan het niet uitleggen dat wij, hedendaagse rijke christenen, niet voldoende omzien naar de kwetsbaren en de mensen in nood. Ik schaam mij als christenen neerkijken op andere religies of nationaliteiten als minderwaardig. Ik schaam mij als christenen God claimen aan hun kant van een zoveelste oorlog."

Hoe belangrijk is kerkgang voor jouw geloofsleven?
"De kerk is voor mij een gezin. Ik kerk in een kleine baptistengemeente. We kennen elkaar allemaal. We zien naar elkaar om. In de dienst is het de ene keer een lied, de andere keer een woord en de derde keer een gesprek na de dienst waardoor ik weer rijk naar huis ga. Ik zou niet in mijn 'uppie' willen en kunnen geloven."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons