"Ik dacht: hier wil ik niet bij horen"

Hoe leeft Andries Knevel zijn geloof?

Benieuwd hoe andere christenen hun geloof leven? Naar aanleiding van het Leef je geloof-onderzoek vertellen bekende christenen deze week over hun twijfels en zekerheden, hun keuzes en schaamtes. EO-presentator Andries Knevel: "Ik schaam me ook wel eens voor mezelf."

Wat is 'geloven' voor jou: 'Zeker weten' of meer 'Twijfelend zoeken'?
"'Geloof is een onrustig ding' schreef Luther al. Dat betekent dat het in verschillende fases in je leven een andere kleur heeft. Op dit moment is geloof voor mij een zeker weten en een vast vertrouwen. En zeker geen 'twijfelend zoeken'."

Kunnen mensen om je heen zien dat je gelooft?
"Ik hoop dat mensen aan mijn levenswandel kunnen zien dat ik geloof, maar ik weet dat niet zo zeker. Veel van de keuzes die ik maak, zijn niet openbaar. Zoals  de vraag hoe ik met mijn geld om ga, of hoe ik mij kinderen opvoedde, of hoe de relatie met mijn vrouw is."

Deel je jouw geloof wel eens met anderen?
"Ik praat graag met anderen over mijn geloof. De laatste keer in het openbaar was natuurlijk met Maarten van Rossem. Toen hij zei: 'Als ik zou bidden zou de Here zeggen: kom op Maarten', kon ik reageren: 'Hij zou zeggen: eindelijk. Ik zit al jaren op je te wachten.' Nou, dat werd een mooi gesprek."

Schaam jij je wel eens voor christenen?
"Ja ,ik schaam me wel eens voor andere christenen, maar ik schaam me ook wel eens voor mezelf. Dus ik wil anderen niet snel de maat nemen. Daarom geef ik ook geen voorbeeld. Althans, toen die Amerikaanse pseudodominee de Koran verbrandde, dacht ik wel: hier wil ik niet bij horen."

Hoe belangrijk is kerkgang voor jouw geloofsleven?
"De kerkgang is voor mij onmisbaar. Ik zou niet in mijn eentje kunnen geloven. Ik heb het nodig om weer onderwezen en bemoedigd te worden. En daarnaast: in de kerk kan ik samen met andere gelovigen God eren en prijzen. Ik vind dat heerlijk. En daarom ga ik - liefst twee keer - op zondag naar de kerk."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons