Hoe leeft Arie Slob zijn geloof?

in Geloven

Benieuwd hoe andere christenen hun geloof leven? Naar aanleiding van het Leef je geloof-onderzoek vertellen bekende christenen deze week over hun twijfels en zekerheden en hun keuzes en schaamtes. ChristenUnie-leider Arie Slob: "Ik heb in mijn leven steeds meer geleerd open te zijn over mijn geloof."

Wat is 'geloven' voor u: 'zeker weten' of 'twijfelend zoeken'?
"Ik twijfel niet aan het bestaan van God. Dat is een vaste zekerheid in mijn leven. Wel merk ik dat de beleving daarvan niet altijd dezelfde is. Ik worstel ook wel eens met vragen waarop geen eendimensionale antwoorden te vinden zijn. Dan twijfel ik niet aan het bestaan van God, maar wel aan Zijn bedoeling met de dingen die gebeuren, bijvoorbeeld bij ziekte of rampen die zich voltrekken."

Kunnen mensen om u heen zien dat u gelooft?
"Ik heb in mijn leven steeds meer geleerd open te zijn over mijn geloof. Het maakt me blij als een collega van een niet-christelijke partij in de Tweede Kamer me aanspreekt op het citeren en toepassen van een Bijbeltekst in een bijdrage aan een debat. Zoals recent weer gebeurde. Een open houding naar mensen, oprechte interesse tonen voor hun leven, meeleven waar het kan, biedt omgekeerd ook kansen om over jezelf en wat je ten diepste drijft te kunnen vertellen. Dat kunnen hele fijne ontmoetingen zijn."

Deelt u uw geloof wel eens met anderen?
"Ik heb geregeld gesprekken met andersdenkenden. Dat komt op je weg. Soms ook via social media. Ik twitterde ooit een lied van Matthijn Buwalda. Dat zorgde eerst via twitter en later via de mail tot een bijzonder contact met een atheïst. Ik heb de betreffende persoon nog een boek van Tim Keller toegestuurd."

Schaamt u zich wel eens voor andere christenen?
"Ik schaam me wel eens als geloofsgenoten zo keihard oordelen over mensen en hun gedrag. Dat gebeurt met geestelijke argumenten, maar soms op een hele ongeestelijke manier. Ik heb daar zelf ook wel eens last van. Zo werd ik enige tijd geleden door iemand in een keiharde veroordelende mail een Farizeeër genoemd. En dat was niet als een compliment bedoeld." 

Hoe belangrijk is kerkgang voor uw geloofsleven?
"Voor mij is kerkgang erg belangrijk. Ik noem het wel eens gekscherend geestelijk bijtanken. Al gaat het in een kerkdienst niet alleen om 'iets' ophalen. De ontmoeting met God en geloofsgenoten is belangrijk voor je geloofsleven. Het rust me ook toe voor de vaak drukke werkweken die ik heb."


Foto: Anne Paul Roukema, In His Image

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons