Getraumatiseerd, maar vastberaden

Noord-Koreaanse spreekt over volharding op Open Doorsdag

in Christelijk Nieuws

De Noord-Koreaanse gevangenissen en heropvoedingskampen zijn van Hea-Woo's gezicht af te lezen. Ze mist een paar tanden. Met neergeslagen ogen vertelt ze haar verhaal aan de Open Doorsdagbezoekers. Geregeld moet ze haar verhaal even onderbreken, omdat haar emoties te hoog oplopen. Haar ervaringen kun je zonder overdrijven traumatiserend noemen: ze wordt twee keer gepakt bij een vluchtpoging, ziet tien gevangenissen van binnen en maakt in de kampen martelingen mee. "Hoe ik in al die pijn heb volgehouden? Ik dacht aan Jezus aan het kruis, die zelf zo gemarteld is. Ik nam deel aan Zijn lijden."

Hea-Woo is nog een klein meisje, als ze haar moeder al prevelend betrapt - met een kettinkje van Jezus in haar handen. Ze mag het aan niemand vertellen. Jaren later vlucht Hea-Woo's man naar Zuid-Korea. Hij wordt verraden en teruggestuurd naar Noord-Korea. Vlak voor hij overlijdt in de gevangenis, schrijft hij op de handen van zijn kinderen: "Ik geloof in Jezus. Hij is de enige weg. Bid."

Verschrikkingen
Vol verlangen naar vrijheid vlucht Hea-Woo ook, naar China. Als ze daar in een kerk een kruis ziet hangen, vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. Ze vindt de vrijheid waar ze al zo lang naar zoekt. Toch moet Hea-Woo tot twee keer toe terug naar Noord-Korea. De verschrikkingen die ze meemaakt lijken oneindig. Ondanks de gruwelen vindt ze de moed kampgenoten over God te vertellen. Ze komen bij elkaar op geheime plekken. Vaak is dat een toilet. “Ze stonden erg open voor mijn boodschap van hoop. Ik hielp andere gevangenen als ik dat kon. Soms deelde ik wat rijst, of ik hielp zieke gevangenen met het wassen van hun kleren."

Zendeling
Het is nog geen twee jaar geleden dat Hea-Woo haar derde vluchtpoging waagt. Met succes. Op dit moment studeert de 70-jarige Hea-Woo voor zendeling in Zuid-Korea. Het liefst gaat ze terug naar Noord-Korea om haar landgenoten over Jezus te vertellen. "De Heer bereidt me voor om dominee en zendeling te worden. Alles wat mijn moeder en mijn man niet konden doen, ga ik doen." Hea-Woo is de belichaming van volharding.

Foto: Open Doors. Vanwege haar veiligheid is de vrouw op de foto niet Hea-Woo.

Een dag in het heropvoedingskamp

Bron: Open Doors

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons