Ex-piloot Poch verdacht van dumpen nonnen in oceaan

Argentijns massaproces start woensdag

in Christelijk Nieuws

De Argentijnse justitie verdenkt de ex-Transaviapiloot Julio Poch van betrokkenheid bij de moord op twee Franse nonnen. Hij zou ze op een half uur vliegen van Buenos Aires in zee gedumpt hebben tijdens één van de beruchte dodenvluchten. Deze ‘vuelos de la merte’ vonden plaats tijdens het regime van de Argentijnse dictator Videla tussen 1976 en 1981.

De nonnen Alice Domon en Léonie Duquet zouden op 14 december 1977 samen met drie “dwaze moeders” in de Atlantische Oceaan zijn gegooid, schrijft De Telegraaf. Gewapende milities ontvoerden hen uit de Santa Cruz-kerk in Buenos Aires. Dagenlang ondergingen ze martelingen in de catacomben van marineopleidingscentrum ESMA. Pas acht jaar geleden slaagden forensische onderzoekers erin de aangespoelde botten van de vrouwen te identificeren.

Opgepakt
De Argentijns-Nederlandse Poch is tot 2009 piloot bij Transavia. Hij wordt opgepakt en overgedragen aan Argentinië, nadat hij tijdens een etentje tegenover zijn collega’s zou hebben opgeschept over zijn deelname aan de Argentijnse dodenvluchten.

Massaproces
Woensdag begint het Argentijnse massaproces tegen mogelijke oorlogsmisdadigers tijdens het Videla-regime. Julio Poch is één van de 67 verdachten. Naast hem zijn er nog zeven verdachte vliegers des doods. Poch ontkent elke rol in deze en andere dodenvluchten. Er wordt gesproken over in totaal 1200 tot 1300 slachtoffers, van wie nooit een spoor is teruggevonden.

Foto: De nonnen op deze foto zijn niet de nonnen die in dit artikel worden besproken

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons