BLOG | Nooit te oud om te twijfelen

in Geloven

Ze stopt een paar euromunten in het asbakje van mijn auto en zegt: ‘Dat is omdat jullie mij wilden halen. Ik vond het zo geweldig!’ Ergens voel ik dat het geen zin heeft om te zeggen dat het echt niet nodig is om dat te doen. Ik rij als jeugdwerker met een mevrouw van vier-èn-ze-ven-tig over een donker weggetje richting één van de volgende dorpen. Ik breng haar thuis.

Een paar maanden geleden ben ik de zeventigplus-groep van onze kerk binnengewandeld en heb ik gevraagd wie er graag eens langs wilde komen op de catechisatie: Mijn Stijl. In dit gedeelte van het onderwijs van onze kerk komen we bij elkaar met de dertien tot zestienjarigen van onze gemeente. Negen ouderen boden zich aan.

Deze avond is die ontmoeting tussen jong en oud. Omdat deze mevrouw als enige opgehaald wilde worden, ze woont immers in een dorp verderop, was ze ook aanwezig tijdens het teammoment. Ze straalde helemaal en was zo enthousiast dat ze spontaan het woord nam om te vertellen hoeveel zij van jongeren houdt. ‘Ik kan zo genieten van de jeugd hè. Ze hebben een grote plaats in mijn hart.’ Toen moest de avond nog beginnen! 

De avond was goed. Bijzonder om te merken dat onze jongeren en ouderen eigenlijk hetzelfde belangrijk vinden in het geloof. Eén van de kernwaarden die uit een opdracht naar boven kwam was: verbonden zijn met God. Zowel jongeren als ouderen hadden deze in hun top-5 staan. Sterker nog, van de top-5 aan kernwaarden die ze mochten kiezen was meer als de helft hetzelfde. Het leven zorgde voor een andere, vaak diepere kleur bij ouderen, maar juist dat leverde boeiende gesprekken op.

Een jongen was zichtbaar opgelucht toen onze vierentachtigjarige (ja hier staat 84-jarige) broeder opbiechtte dat hij ook nog wel eens twijfelde. De groepjes hingen aan de lippen van de ouderen toen ze vertelden hoe ze God in de diepte van hun leven hadden ervaren. Een moeder schreef op Facebook: ‘Ik weet niet wat jullie gedaan hebben vanavond, maar ik kreeg mijn zoon zowaar enthousiast thuis!

Een ander puzzelstukje in de zoektocht over hoe je het geloof doorgeeft. Ik blijf even kijken hoe de mevrouw in het donker oversteekt en in huis verdwijnt. Ik mocht niet meelopen. Als ze had kunnen huppelen, had ze het gedaan. Verbinding tussen generaties is zeker een belangrijk stukje.

André Maliepaard

@Malii_p

Vader van drie dochters en één pleegzoon, al vijftien jaar getrouwd met Hilda. Maak elke ochtend het ontbijt klaar en kook zo'n twee à drie keer per week. We zijn lid van de NGK Ede, waar ik ook werk als jeugdwerker. Daarnaast ben ik teamleider bij de landelijke club die zich bezig houdt met jeugdwerk in de NGK. Co-auteur van handboek voor jeugdleiders. Meegewerkt aan verschillende uitgaven voor tieners (dagboekjes en jongerenbijbel bijvoorbeeld) en spreker in jeugddiensten. Grootste afwijking: loopt voor zijn plezier triatlons.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons