BLOG | Kan ik geloof aan jongeren doorgeven?

in Geloven

De grote vraag in het jeugdwerk en voor mij als jeugdwerker is: kan ik überhaupt het geloof aan een jongere geven? Want wees eerlijk. Dat zou toch helemaal het einde zijn. Als ik een manier of een methode vind waardoor ik zeker weet dat mijn jongeren gaan geloven. Daar heb ik best iets voor over.

"Pak uw tiener bij de linkervoet, net iets boven de enkel met uw pink op de achilleshiel. Wacht zo’n 34 seconden (Let op! Dit luistert nauw) zodat er voldoende bloed in het hoofd is gestroomd. Zwaai dan – met uw gezicht naar het noordoosten gericht – de tiener drieënhalve keer met gestrekte arm boven uw hoofd tegen de klok in. Zet hem dan snel neer, zodat het bloed terug kan stromen in het lichaam. De kennis die u er door de jaren in heeft gepompt zal vanzelf in zijn hart belanden… Voor meiden, volg de volgende instructie…"

Als ik heel eerlijk antwoord geef op de vraag van het doorgeven, dan moet het antwoord ‘nee’ zijn. Ik kan ze het geloof niet geven. Niet op die manier. Toch wil ik de uitdaging wel aangaan om hier het komend halve jaar een stapeltje columns te schrijven over factoren die invloed kúnnen hebben. Volgens mij dan. Niet dat ik het perse denk te weten trouwens. Al 13 jaar jeugdwerker, maar nog steeds op zoek.

Op zoek naar wat er menselijkerwijs aan te doen is. Ik ben vaak onderweg met jongeren. Kijk naar wat ik meemaak. Wat ik lees in onderzoeken en leer uit bijvoorbeeld de jongerenmarketing.  Ja, menselijkerwijs. Het enige goede christelijke antwoord moet natuurlijk zijn: alleen God kan het geloof geven aan onze kinderen.

Even tussen ons. Soms twijfel ik stiekem wel eens aan dit antwoord. Het klinkt heerlijk vroom natuurlijk en ik heb het ook best vaak zo gezegd, maar soms denk ik heel stilletjes: waarom bedacht deze zelfde God dat de opdracht om de wereld te vertellen over Jezus door mensen moest gebeuren? Elf gewone mannen moesten leerlingen maken en ik dus jongeren.

André Maliepaard - @Malii_p

Vader van drie dochters en één pleegzoon, al vijftien jaar getrouwd met Hilda. Maak elke ochtend het ontbijt klaar en kook zo'n twee à drie keer per week. We zijn lid van de NGK Ede, waar ik ook werk als jeugdwerker. Daarnaast ben ik teamleider bij de landelijke club die zich bezig houdt met jeugdwerk in de NGK. Co-auteur van handboek voor jeugdleiders. Meegewerkt aan verschillende uitgaven voor tieners (dagboekjes en jongerenbijbel bijvoorbeeld) en spreker in jeugddiensten. Grootste afwijking: loopt voor zijn plezier triatlons.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons