Bed, bad en brood voor illegale vluchtelingen

Pauluskerk Rotterdam in actie voor dakloze asielzoekers

in Christelijk Nieuws

Een bed, een bad en wat brood. Dat is toch het minste waar vluchtelingen recht op hebben, vindt dominee Dick Couvée van de Pauluskerk in Rotterdam. Vandaag begint zijn kerk de Bed-Bad-Brood-campagne om de problematiek van vluchtelingen onder de aandacht te brengen bij de Rotterdamse inwoners. Een toenemend aantal vluchtelingen komt namelijk in de problemen en hun toestand verergert. Couvée: "Het is hoog tijd dat de overheid het probleem van de dakloze asielzoekers eens oplost."

Ook Rotterdammers vinden dat vluchtelingen recht hebben op voedsel, een slaapplek en een plek om zich te verzorgen. Ze voelen er alleen weinig voor persoonlijk voor de opvangkosten te betalen: dat vinden ze net zoals de Pauluskerk een taak van de overheid. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van de Pauluskerk.

Dakloze asielzoekers
"In Rotterdam leven inmiddels leven zo'n 20.000 vluchtelingen zonder verblijfspapieren," vertelt Couvée. "Het grootste gedeelte redt zich redelijk dankzij familie of baantjes. Het andere gedeelte - zo'n tien procent- verloedert op straat." Zolang de overheid niet in actie komt, zorgt de Pauluskerk noodgedwongen voor deze vluchtelingen. En organiseert ze een Bed-Bad-Brood-campagne om het verhaal van de vluchteling te vertellen.

Het verhaal van de vluchteling
Eén zo'n verhaal is die van Ayana Getahun uit Ethiopië. Zijn wereld stort in op de dag dat hij uitgeprocedeerd wordt. Gelukkig krijgt hij steun van de Pauluskerk en komt hij er weer bovenop. Hij krijgt kleding, onderdak en eten. Deze simpele basisvoorzieningen geven hem weer hoop voor de toekomst.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons