Kennen we Amy Grant nog?

in Geloven

"Zouden ze me nog kennen?" Het lijkt een vreemde vraag voor een van 's werelds bekendste gospelartiesten, maar Amy Grant is écht een beetje bang dat Nederland haar vergeten is. Vrijdag 6 juli staat ze na zeventien jaar weer op een Nederlands podium.

Of we haar vergeten zijn, zal 6 juli blijken, maar op haar beurt is Amy Grant (51) Nederland niet vergeten. De 'queen of christian pop' herinnert zich haar laatste concert op Hollandse bodem nog goed. "Het publiek was één grote, witte massa; iedereen had net zo'n outfit aangetrokken als ik aanhad op de hoes van mijn laatste cd. Het zag er heel schattig uit. Na het optreden hebben we een rondvaart door de grachten gedaan. Heel leuk!"

Donkerder

Het was nog spannend of Amy Grant op tour kon. Begin dit jaar werd ze geplaagd door stemproblemen. "Ik was even bang dat ik helemaal moest stoppen met zingen. Dat zou ik ontzettend moeilijk gevonden hebben, want ik heb me altijd voorgesteld dat ik zou zingen tot ik oud was. Gelukkig viel het mee. De laatste jaren bleek ik mijn stem verkeerd gebruikt te hebben, maar nu kan ik weer van laag tot hoog zingen. Niet al te hoog trouwens, want ik heb niet zo'n hoge stem."
In 17 jaar kan veel gebeuren. Niet alleen fysiek – Amy's stem is een tikkeltje donkerder geworden en ze danst niet meer zo vrij over het podium als voorheen – maar ook geestelijk. "Mijn geloof is nog levend, gezond en vooral dieper dan 17 jaar geleden. Als ik nu zing 'Jezus houdt van je', gaat dat verder dan toen. Ik koppelde Gods liefde voor mij aan hoe goed Hij naar me luisterde. Mijn gebeden gingen vaak over mijn eigen comfort; als het goed ging, was God oké, zo niet, dan luisterde God niet. De laatste jaren heb ik juist in de moeilijkste periodes de aanwezigheid en begeleiding van God ervaren. Hij hielp me daar doorheen."

Verstouwen

Amy Grant heeft dan ook heel wat te verstouwen gehad. In 1999 scheidde ze van haar man Gary Chapman, een jaar later hertrouwde ze met countryzanger Vince Gill. Het kwam haar op veel kritiek uit christelijke kring te staan. Zelf worstelde ze ook met haar keus. "Het moeilijkste vond ik om mezelf te vergeven, om te accepteren dat er ook genade voor mij was. Maar zodra ik dat gedaan had, kwam er weer ruimte in mijn leven."
Ruim een jaar geleden overleed een van haar beste vriendinnen. "Ze was mijn vertrouwenspersoon, ik vertelde haar zo'n beetje al mijn gedachten. Samen losten we de wereldproblemen op – ik was dol op haar. Maar ze kreeg kanker en overleed. Het was zó moeilijk, zó verdrietig. Toch ervoer ik vrede. God was er; dat was niet ieder moment zichtbaar, maar als ik terugkijk op die tijd, zie ik dat wel. Dat troost mij. Soms zie ik Hem niet, maar ik vertrouw erop dat Hij het grote verhaal leidt."
Die wetenschap helpt Amy. "Natuurlijk wil het liefst een lang en rijk leven leiden. Ik zou het geweldig vinden als mijn kinderen een mooi leven krijgen, en ik daar getuige van mag zijn. Maar wat er ook gebeurt, ik zal de trouw van God zien; óók als de reis moeilijk wordt."

Overstroming

Die ervaringen hoor je terug in de teksten van Amy, al moet je daar soms iets beter voor luisteren dan vroeger. "Meer dan ooit probeer ik in mijn liedjes plaatjes te schieten van de levens van andere mensen. Die levens zeggen iets over God. Zijn naam hoeft er niet altijd in voor te komen, maar het gaat wel over Hem."
Zo schreef Amy een nummer over een overstroming die vorig jaar Tennessee trof. Ook haar huis werd getroffen: ze verloor zo'n 75 instrumenten en een hoop apparatuur. "Dat is alleen maar materiaal. Veel mensen verloren alles. In het nummer zing ik over een oude vrouw, wier huis wegspoelde. Het refrein zegt: 'Sommigen zouden hebben opgegeven, verdronken in hun tranen, maar op haar gerimpelde gezicht verschijnt een glimlach.' En even verderop: 'Als je alles verliest wat je dierbaar is, open dan je ogen en kijk hoe genade er vanaf hier uitziet.' Het klinkt beter als ik het zing natuurlijk, maar het zegt veel over mijn geloof. Op de puinhopen van het leven laat God Zich zien.”

Citaten

De wijsheid dat God ook moeilijke dingen gebruikt, heeft Amy niet van zichzelf. "Mijn moeder, die onlangs is overleden, zei: 'God laat alle dingen meewerken ten goede. Dus als er iets gebeurt en het heeft niets goeds voortgebracht, is het nog niet voorbij.' Prachtig, vind ik dat."
Als Amy Grant over haar moeder begint te praten, weet ze niet van ophouden. "Toen ik nog maar een kind was, zei ze al tegen me: 'Maak grote plannen, droom grote dromen, maar weet dat je leven pas echt avontuurlijk wordt als je God volgt.' Daar geloofde ik niet zoveel van; hoe kon God volgen nu avontuurlijk zijn? Maar ik heb het leren zien." Lachend: "Mijn stem en mijn geloof zijn wat verdiept."

Rentree

Die ervaring wil Amy Grant vastleggen in haar liedjes. Ze is nog lang niet uitgeschreven of -gezongen. "Ik houd nog net zo veel van het schrijven van liedjes als dertig jaar geleden. Muziek is zo'n sterk medium: het raakt mensen en het brengt hen samen."
Dit geloof in de kracht van muziek helpt haar ook bij haar rentree in Nederland. "Misschien denken mensen wel: 'Zingt ze nu nog steeds?' of 'Ik herinner me haar amper.' Maar ik heb veel vertrouwen in mijn nummers. Stel dat er maar honderd mensen komen opdagen, dan nemen ze de volgende keer vast een vriend mee. Ik ga zorgen dat die volgende keer geen zeventien jaar meer duurt."

Tekst: Pieter-Jan Rodenburg

Amy naar Nederland

Op 6 juli geeft Amy Grant een eenmalig concert in Aalsmeerderbrug. Compassion en Events4Christ organiseren het avondvullende optreden. Amy: "Ik kom met drie muzikanten naar Nederland, dus het wordt niet groots, bombastisch en hard; eerder intiem. Ik vind het vooral belangrijk om mijn nummers écht over te brengen."
Events4Christ.nl
 

Kort: Amy

Met 24 miljoen verkochte albums, vijf Grammy Awards en een carrière van meer dan 35 jaar is Amy Grant (51) de onbetwiste koningin van de gospelmuziek. Op haar 15e kreeg ze haar eerste platencontract, op haar 17e kwam haar debuutalbum uit.
In de jaren tachtig brak ze definitief door; eerst in de christelijke wereld, later ook daarbuiten. In die tijd schreef ze beroemde nummers als El Shaddai, Thy Word en Baby Baby.
Amy is getrouwd met countryster Vince Gill en heeft vier kinderen, van wie drie uit een eerder huwelijk.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons