'Ik heb niet zoveel talent om te geloven'

in Geloven

In zijn nieuwe programma Adieu God? wil Tijs van den Brink (41) van BN'ers weten waarom zij de kerk verlieten. Zelf heeft hij weinig aanleg om te geloven. "Het is maar goed dat Hij me in een gelovig gezin liet opgroeien."

"Toen ik een aantal jaren ouderling was, ging ik graag op huisbezoek bij mensen die niets meer met de kerk hebben. Juist met hen had ik vaak mooie gesprekken. Als ze ook goede herinneringen hadden aan hun religieuze opvoeding, sprak ik daar graag met hen over door. Ik was  benieuwd of ze zich een kerk konden voorstellen waar ze wel bij wilden horen."
Ook in het programma dat deze week van start gaat, zal Tijs zich laten leiden door zijn nieuwsgierigheid. "De neiging om een veroordelende houding aan te nemen, is wel een valkuil voor me. Ik merk toch dat ik het ingewikkeld vind als mensen hun geloof vaarwel zeggen. Natuurlijk, ik vind dat iedereen de vrijheid heeft om met zijn geloof te breken. Maar als dat gebeurt doet het pijn en vind ik het lastig om daar op een goede manier op te reageren. Ik zal soms de neiging moeten onderdrukken om te zeggen: 'Hoe kun je nou het mooiste wat er is, vaarwel zeggen?' Al zal dat op sommige momenten wel mijn gevoel zijn."

Twijfel

Dat zijn gasten de kerk hebben verlaten, betekent nog niet altijd dat ze daarmee loskwamen van God. Daarom neemt Tijs een beeld van Jezus mee. "Het valt me vaak op dat niet-gelovigen vaak wel iets tegen de kerk of christelijke tradities hebben, maar ik hoor zelden zeggen dat ze Jezus maar niets vinden. Ik ben benieuwd wat ze wél van hem vinden."
Bang dat zijn gasten hém aan het twijfelen zullen brengen, is Tijs niet. "De meeste vragen die ze me kunnen stellen, zijn niet nieuw voor me, denk ik. Belangrijker is dat het niet van mij afhangt of ik blijf geloven, maar van God. Ik kan Hem niet voor altijd vasthouden, maar Hij mij wel."
Dat geeft hem het vertrouwen om zich in de gesprekken kwetsbaar op te stellen. "De kans dat je elkaar echt begrijpt, is daardoor alleen maar groter. Ik wil wel staan voor mijn keuzes en voor mijn geloof, maar zonder oordeel over de ander. Dat oordeel komt alleen aan God toe."

Talenten

Biedt zo'n gesprek Tijs ook kansen om zijn gasten op andere gedachten te brengen? "Iedereen heeft zijn eigen talenten. Ik ben vooral journalist, geen evangelist." Daar kunnen kritische reacties op komen, beseft hij. "Er zullen christenen zijn die liever programma's zien over mensen die juist tot geloof zijn gekomen. De 'grachtengordel' zal juist zeggen: 'Kijk eens, de EO komt ons nog één keer vertellen dat we de verkeerde keuze hebben gemaakt toen we de kerk verlieten.' Daar moet ik een beetje tussendoor laveren, en vooral mezelf blijven. Dat houd ik het langste vol."
Tijs benadrukt dat Adieu God een interviewprogramma is. “Het is niet zo dat mijn gast en ik evenveel ruimte krijgen om hun verhaal te vertellen. Natuurlijk, soms geef ik tegengas of laat ik een heel ander geluid horen, maar vaak ook niet. Het is toch in eerste instantie een kennismaking met de leef- en denkwereld van de gast. Ik denk dat het ons christenen vooral kan helpen om het denken van mensen die de kerk hebben verlaten beter te leren kennen. Bovendien kunnen de gasten ons een spiegel voorhouden.”

Berg

'Het geloof roept bij mij zo'n berg vragen op dat ik er niet overheen kan kijken,' zei iemand een keer tegen Tijs. Daar kan hij wel inkomen. "Het Evangelie ís ook een sterk en onwaarschijnlijk verhaal, want er blijven altijd heel veel vragen over. Maar als je aan jouw kant van de berg blijft staan, zul je nooit weten wat er aan de andere kant te zien is. Misschien moet je er dus maar even omheen lopen, nieuwsgierig naar wat je daar zult aantreffen. Ik heb in mijn leven dingen meegemaakt die me ervan overtuigen dat God bestaat, en dat Hij met mij te maken wil hebben. Ik heb het in mijn lijf gevoeld, dus is het voor mij waar, ook als iemand anders het niet rationeel vindt."
Tijs vindt het wel lastig om over dat soort persoonlijke ervaringen te praten – "Het zijn tere dingen" –, Maar hij wil wel iets vertellen over een bijzondere gebeurtenis die hem altijd bij zal blijven. "Toen ik 20 was, moest ik een operatie aan mijn been ondergaan. Mijn linkerbeen was drieënhalve centimeter langer dan mijn rechterbeen, dus er moest een stuk uit mijn bovenbeen 'gehakt' worden. De avond voor de operatie was ik erg bang en ging ik bidden. Toen heb ik echt meegemaakt dat God erbij was. Terwijl ik bad, zag ik opeens een licht. Ik denk zelfs dat ik op dat moment een engel heb gezien. Ik werd er heel rustig van en ik heb die nacht fantastisch kunnen slapen. Er is vast wel een psycholoog te vinden die vindt dat mijn ervaring niets met religie te maken heeft. Maar ik denk dus van wel."

Kritisch

Toch is Tijs niet 'goedgelovig'. "Dat heeft met mijn karakter en met mijn vak te maken. Toen ik nog bij het Friesch Dagblad werkte, moest ik onder meer het beleid van een bepaalde wethouder volgen. Pas toen ik al jaren bij de krant weg was, vertelde ze dat ze me lastig had gevonden; ze kon me namelijk nooit iets wijsmaken. Ik heb dus niet zoveel talent om te geloven. Dat ik het toch doe, moet wel Gods werk zijn." Menselijkerwijs was het dan ook 'verstandig' dat Hij Tijs in een gelovig gezin liet opgroeien, vindt hij. "Anders had Hij wel erg veel geweld moeten gebruiken om tot me door te dringen. Nu heeft mijn geloof in een beschutte omgeving wortel kunnen schieten en is blijven bestaan."

Tekst: Bart van Delen
Beeld: Eljee
 

Tijs

Na de Evangelische School voor Journalistiek ging Tijs in 1993 als schrijvend journalist aan de slag bij het Friesch Dagblad. In 1996 maakte hij de overstap naar de EO, waar hij items over politiek maakte voor Radio 1 en de tv-actualiteitenrubriek Twee Vandaag.
Vanaf 1999 presenteert Tijs op Radio 1 De Ochtenden (nu Dit is de Dag) en voor de NOS Met het Oog op Morgen. Hij presenteert daarnaast steeds meer televisieprogramma's. Op dit moment zijn dat De Vijfde Dag, Moraalridders en iedere zomer Knevel & Van den Brink.
Tijs is getrouwd en vader van drie kinderen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons