Jetske van den Elsen: 'Ik ben er niet uit of God bestaat'

in Geloven

In Van den Elsen wacht op antwoord zoekt NCRV-presentator Jetske van den Elsen antwoorden op persoonlijke vragen. Maar het is niet zonder risico om op tv je katholieke roots op waarde te schatten, of over je fobie te praten. "Het is best spannend om je kwetsbaar op te stellen."

Jonge tv-kijkers kennen Jetske als de springerige en immer vrolijke presentator van De BZT Show. Ouderen zien haar sinds 2007 in De Rijdende Rechter tussen ruziënde buren en andere boze burgers. In haar nieuwe programma Van den Elsen wacht op antwoord draait het om háár vragen, en die kunnen overal over gaan. Hoe kan ze haar twee zoons van 4 en 2 bijvoorbeeld het beste opvoeden in de grote stad? En: kan ze zich als slapend lid van de katholieke kerk nog wel verenigen met de roomse standpunten? Waar komt haar snelwegfobie vandaan?

Vaseline

De meeste aandacht kreeg Jetske vóóraf, met het nieuws dat fabrikant Vichy misleidende reclame maakte voor zijn antirimpelcrème. Het idee om het cosmeticabedrijf op het matje te roepen, ontstond tijdens haar zoektocht naar de vraag of die dure crèmes eigenlijk wel werken. "Als ik had gemerkt dat die antirimpelcrème wél binnen vier dagen resultaat had opgeleverd, had ik dat ook gezegd. Het gaat in mijn programma om het zoeken naar antwoorden. Ik weet nu dat mijn rimpels niet door crème verminderd worden, dus koop ik het niet meer, al stop ik zeker niet met het smeren van andere crèmepjes. Misschien werkt ouderwetse vaseline wel net zo goed."

Snelwegfobie

De meest persoonlijke vraag in het programma gaat over Jetskes snelwegfobie. "Ik heb het er niet vaak over, want het kan snel een eigen leven gaan leiden, hè? Alsof ik een of ander bangig typetje ben met allerlei angsten en waanbeelden. Maar dat is absoluut niet zo. Ik heb één fobie: ik durf niet op de snelweg te rijden. Waar de meeste mensen zó gas geven, goed kijken en – hup – invoegen, krijg ik alleen al bij het idee de zenuwen. Je begrijpt dat het heel hinderlijk is en daarom wil ik heel graag weten waar het vandaan komt en of er een oplossing is."
Wel rijst de vraag waarom ze met haar fobie op tv wil komen. Is dat zoeken naar aandacht? "Nee, dat gaat het niet om. De vragen die ik in dit programma heb, kunnen de vragen van mijn generatie zijn, en ik merk dat er bijster weinig over angsten wordt gesproken. Iedereen lijkt zich groot te houden, terwijl het zo goed is om erover te praten. Dat probeer ik aan te wakkeren, al is het best spannend om me zo kwetsbaar op te stellen."

Katholieke kijk

Een andere zoektocht in het programma gaat over de standpunten van de katholieke kerk. Wat blijkt? Jetske is als kind gedoopt en staat ingeschreven bij de katholieke kerk. Of beter gezegd: stond. "In aflevering 2 dacht ik na over de betekenis van het katholicisme. In die zoektocht kwam ik tot de ontdekking dat ik me totaal niet prettig voel bij de katholieke kijk op bijvoorbeeld abortus, aids en homo's. Als een symbolische daad heb ik me uit het ledenbestand van de kerk laten uitschrijven. Maar zie dat niet als te beladen hoor, alsof ik de kerk een draai om de oren wil geven. Het is voor mij niet meer dan logisch, omdat het geloof nooit een grote rol in mijn leven heeft gespeeld. Hoewel ik met veel plezier de kinderbijbel las, zag ik als kind bijna nooit een kerk vanbinnen en dat is nog altijd zo."

Kinderbijbel

Afscheid nemen van het instituut kerk is één, de God van die kerk daarmee ook vaarwel zeggen, is twee. Heeft de NCRV-presentator dat laatste ook bewust gedaan? "Niet bewust. Ik zal nooit zeggen dat ik totaal niet in God geloof, alleen heb ik nooit een religieuze ervaring gehad. Dat is misschien lastig voor te stellen voor EO-leden, maar ik heb weinig afgemeten antwoorden op geloofsvragen. Neem het bestaan van God, of het idee dat ons leven puur uit toeval is ontstaan. Geen idee! Ik ben er gewoon nog niet uit."
Toch is de Bijbel allerminst een gesloten boek voor Jetske. Sterker nog, ze vindt het gedachtegoed van het christendom erg waardevol voor de samenleving, haarzelf en haar twee zoontjes. "Ik ben dus ook van plan om mijn kinderen uit een van die mooie kleurige kinderbijbels voor te gaan lezen. Dat hoort bij hun opvoeding. Verder probeer ik ze bepaalde christelijke waarden bij te brengen. Zoals: 'Doe geen dingen bij een ander die je zelf ook niet zou willen.' Dat vind ik een hele rijke."

Roofoverval

Dat dit principe vaak onder druk staat, weet Jetske maar al te goed. Zo trekt ze zich al jaren het lot van getraumatiseerde kinderen aan als ambassadeur van War Child. Maar ook dichterbij huis is het leven niet altijd even mooi en zonnig. "Kort geleden werd iemand in mijn nabije omgeving slachtoffer van een gewapende roofoverval. Na zo'n moment twijfel ik echt even aan de goedheid van de mens en of de wereld wel zo'n leuke plek is. Zeker in het licht van mijn eigen fobie, kan ik me voorstellen dat mensen in deze samenleving bang worden en zichzelf opsluiten. Maar dat weiger ik; daar ben ik te levenslustig voor en daar maak ik te veel mooie dingen voor mee – zeker sinds ik kinderen heb. Want wat zijn Kees (4) en Guus (2) lieve mannetjes en wat hebben ze een energie, al moet je niet denken dat het een voortdurende BZT Show bij mij thuis is, hoor. Ik kan ook enorm genieten van rust en stilte."

Tekst: Maarten Nota
Beeld: Ruben Timman

Jetske

Ooit deed Jetske (39) de theaterschool, maar ze rolde via SBS 6 en RTL 4 de tv-wereld binnen. Sinds 2000 presenteert ze bij de NCRV programma's als Willem Wever, Buya, Missie Kilimanjaro, Dames van Oranje en NL Test. Samen met Pepijn Gunneweg maakt ze De BZT Show en met mr. Frank Visser De Rijdende Rechter. Jetske woont samen met haar vriend en twee zoontjes in Amsterdam. Hoewel ze fulltime werkt, houdt ze van hardlopen en kookt ze graag uitgebreid voor vrienden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons