'Ik voel me 35'

Michael W. Smith 'Ik wil een man Gods zijn'

Hoewel zijn gezicht de nodige rimpels vertoont en hij ondertussen dik opa is, staat Michael W. Smith nog altijd aan de top in de gospelwereld. "Als God iets anders voor me in petto heeft, wil ik doen wat Hij vraagt."

Middenin een drukke wereldtournee doet Michael W. Smith – Smitty voor fans – een weekje rustig aan. Na een reeks stadionconcerten in Brazilië komt hij op zijn farm in Nashville, tussen kinderen en kleinkinderen, even tot rust.

Adembenemend

Die rust komt goed uit, want hij heeft genoeg stof tot nadenken. "Brazilië was confronterend," vertelt de zanger. "Wij Amerikanen denken nogal eens dat de wereld om Amerika draait, maar we kunnen nog een hoop leren. In Brazilië zag ik mensen zó gepassioneerd aanbidden. Adembenemend. Ik wil iets van die passie naar de VS terugbrengen, maar verlang er zelf ook naar. Het gaf mij het gevoel dat zij iets hadden wat ik ben kwijtgeraakt. Dus deze week gebruik ik om daarover na te denken: ‘Ben ik aan het wegglijden? Wat is er met mij gebeurd?'" Lachend: "Maar wees gerust: ik ben niet van mijn geloof gevallen. Ik heb het gewoon nodig om regelmatig even stil te staan."

Rare gedachte

Michael is nu bijna dertig jaar actief in de gospelwereld. Door regelmatig een stap terug te nemen, wil hij voorkomen dat de vanzelfsprekendheid erin schuift. "Ik denk wel eens: 'Is dit echt wat ik moet doen? Zit ik op de juiste plek?' Als God iets anders voor me in petto heeft, wil ik niet aarzelen, maar doen wat Hij vraagt. Ik heb zelfs wel eens over politiek nagedacht, omdat mensen dat vroegen. Een rare gedachte – het laatste wat ik zou willen – maar als God dat zou vragen, zou ik gaan. Al hoop ik dat ik de rest van mijn leven artiest blijf!"
Want muziek maken heeft zijn hart. "Het is geweldig, ik ben geschapen om dit te doen." Aan stoppen denkt Michael dan ook nog lang niet. "Volgens mij is het niet belangrijk hoe oud je bént, maar hoe oud je je vóelt. Ik ben 54, maar voel me 35."
Dat is hem goed aan te zien: tijdens concerten rent hij nog net zo vitaal over het podium als 25 jaar geleden. "Ik weet natuurlijk niet of ik dat nog steeds kan als ik 80 ben. Daar denk ik weinig over na – ouder worden speelt geen belangrijke rol in mijn leven. Mijn voorganger, met wie ik deze week veel wandel, is 82. Hij ziet er uit alsof hij 60 is. Hij heeft hetzelfde gedaan als ik: goed voor zichzelf gezorgd."

Zelfmoord

Waar veel leeftijdsgenoten langzamerhand terug beginnen te kijken, maakt Michael vooral plannen. Ze buitelen over elkaar heen. "Ik ben de afgelopen week een paar keer de studio ingedoken om wat melodieën op te nemen die in mijn hoofd zaten. Een paar jaar geleden heb ik geacteerd in een film. Dat vond ik geweldig, dus ik wil nog wel een film doen. Of een musical."
Michael gebruikt zijn beroemdheid graag om levens te veranderen. "Door de jaren heen heb ik ontdekt dat het niet om mij draait, maar dat het écht beter is te geven dan te ontvangen. Ik vind het heerlijk om iets te betekenen voor een tiener die zelfmoord overweegt. Om aidsproblematiek onder de aandacht van een president te brengen. Om te zien dat duizenden kinderen gesponsord worden omdat ik me inzet voor Compassion. Het gaat niet om auto's, het huis waarin je woont of het geld dat je verdient. Het is mooi om iemands leven te zien veranderen door iets wat jij gezegd of gedaan hebt."

Stijfkoppig

Dat die roem ook een schaduwkant heeft, weet hij maar al te goed. "In het begin van mijn carrière voelde ik me gevleid door alle aandacht. Het applaus sleepte me mee, ik was een beroemdheid. Daardoor miste ik de focus op God, en gaf ik mijn gezin te weinig tijd."
Gelukkig ligt die tijd achter hem, wat hij vooral dankt aan zijn vrouw Debbie, al bijna dertig jaar zijn echtgenote. "Een echte vrouw van God. Zij houdt mij met beide benen op de grond en durft eerlijk tegen mij te zijn. Net als een aantal goede vrienden en mijn voorganger. Die mensen helpen me dicht bij mijn doel te blijven. Ik heb vaak de neiging om te denken: 'Dit lukt me wel in mijn eentje.' Vooral wij mannen kunnen nogal eens stijfkoppig zijn. Maar ik heb mijn vrienden nodig, mensen die mij de waarheid durven vertellen."
 

Koning van het universum

Er was een tijd dat hij vol spanning de recensies las, en teleurgesteld raakte als die niet positief waren. Maar wat anderen van hem vinden, is juist een kleinere rol gaan spelen. "Iedereen lijkt een mening over me te hebben, maar dat raakt me niet meer, het hoort bij het werk. Ik leg mijn vertrouwen in mijn relatie met Christus. Dan maakt het niet meer uit of anderen van je houden of niet. Al realiseer ik me natuurlijk direct dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. We willen allemaal gewaardeerd worden. Maar hé, we zijn kinderen van de Koning van het universum. Wat willen we nog meer?"
Peinzend: "Ik liep pas over mijn farm met mijn twee honden. Het was regenachtig, koud, rustig en ik had een geweldige tijd in gebed. Alles wat ik dacht, was: 'Ik wil een man Gods zijn. Ik wil dat alles in mijn leven is, zoals Hij het wil.' Daar zal ik de rest van mijn leven aan moeten werken, maar het is wél mijn doel."

Tekst: Pieter-Jan Rodenburg

Beeld: Dreamstime, Willem-Jan de Bruin

Michael

Als kind wilde Michael W. Smith (54) het liefst honkballer worden. Dat het toch de muziek werd, dankt hij vooral aan zijn muzikale moeder: zij stimuleerde hem te zingen in het kerkkoor en piano te spelen. Na een heftige tienertijd belandde Smith in Nashville, waar hij liedjes schreef voor een groot gospellabel. Hij tourde als toetsenist met Amy Grant, die hem wel zag zitten als voorprogramma. Nu, 29 jaar later, heeft hij miljoenen albums verkocht, tientallen prijzen gewonnen, twaalf boeken geschreven en een kerk en een jongerencentrum opgericht.
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons