Het doet me zó goed als Jeff over me pocht

in Geloven

Jeff en Romkje Fountain werken al jaren vol vuur voor Jeugd met een Opdracht. Maar het echtpaar heeft nóg een passie: het huwelijk. Aan het begin van de Marriage Week blaast Romkje de loftrompet over de echtverbintenis.

Dat een goed huwelijk geen vanzelfsprekendheid is, weet Romkje ook. Volgens haar heeft niemand een perfect huwelijk, ook al lijkt het soms voor de buitenwacht heel wat. "Goede vrienden van ons zijn vijf jaar uit elkaar geweest; ze waren letterlijk op elkaar uitgekeken. Niemand had dit zien aankomen en dus zeiden Jeff en ik tegen elkaar: 'Dit kan ons ook overkomen.'
Gelukkig heeft dat stel er alles aan gedaan om het samen weer goed te krijgen. Voor ons was hun verhaal de aanleiding om ons in te gaan zetten voor de Marriage Week en gezonde huwelijken. Want waarom investeren de meeste echtparen wel enorm in huizen en hobby's, maar relatief weinig in hun relatie?"

Oersaai

Jeff en Romkje, inmiddels 35 jaar getrouwd, zijn buitengewoon verschillend. Romkje is daar erg blij om. "Je hoeft niet overal hetzelfde over te denken of precies dezelfde hobby's te hebben. Dat lijkt me oersaai. De andere kant is dat je niet allebei een andere kant op moet gaan omdat je schijnbaar geen raakvlakken hebt. Dan raak je vervreemd van elkaar. Om dat te voorkomen ben ik bewust meegegaan met de grote hobby van Jeff – de Europese geschiedenis. Samen lezen we boeken, maken we reizen en praten we over het verleden. Dat schept een band."
Wat is een kernwaarde voor een goed huwelijk? "De mindere kunnen zijn en de ander naar voren kunnen schuiven. Het doet me zo goed als Jeff mij bemoedigt of over me pocht in het bijzijn van anderen. Gelukkig doet hij dat erg vaak, want elkaar afvallen in het openbaar is dodelijk voor je relatie. Wist je trouwens dat je zeven complimenten moet maken om de schade te herstellen van één keer je partner zwartmaken? Dat is wetenschappelijk bewezen."

Tekst: Maarten Nota
Beeld: Gert-Jan van der Tuuk

Marriage wat?

In ruim twintig landen op vier continenten wordt in de week vóór Valentijnsdag (7 tot en met 14 februari) de Marriage Week gehouden. Het doel is om met leuke lokale activiteiten te bouwen aan duurzame huwelijken. Denk hierbij een huwelijkszondag in de kerk, samen romantisch eten in een kasteel, een theaterdiner of een mini-relatieworkshop. Kijk voor leuke activiteiten bij u in de buurt op: MarriageWeek.nl

Situatie 1: 'Alles leuk en aardig, maar ik ben na 35 jaar gewoon uitgekeken op mijn man. Wat moet ik doen?'

"Ik herinner me een stel dat op de rand van een scheiding stond," vertelt Romkje. Op een huwelijkscursus – de laatste strohalm – moesten ze omschrijven waarom ze indertijd voor elkaar waren gevallen. De vrouw vertelde me later: 'Het klonk zo eenvoudig, maar na al die jaren besefte ik weer hoe bijzonder mijn man eigenlijk is. Ineens kon ik weer net als vroeger met schitterogen naar hem kijken.' De scheiding is nooit doorgegaan, al hadden ze natuurlijk nog een lange weg te gaan."

Situatie 2: 'Wij zijn nu een jaar getrouwd, en maken om de kleinste dingetjes ruzie. Wat nu?'

"Na een jaar huwelijk weet je inmiddels dat de ander ook nare kanten heeft," stelt Romkje. "Om die kleine irritaties te tackelen, begint het bij het volledig accepteren van elkaar, in de wetenschap dat jij zelf ook niet perfect bent. Volgens mij helpt het al heel erg om vooral te letten op het positieve en het mooie. Ik denk dat dit een wilsbesluit is en daar kan iedereen mee beginnen. Kom je er samen echt niet uit, vraag dan om hulp. Gelukkig lijkt dat onder jonge mensen steeds minder een taboe. En natuurlijk, lang niet iedereen heeft gelijk hulp nodig."

Situatie 3: 'Ik ga liever scheiden, dan dat ik de rest van mijn leven keurig getrouwd ben, maar diep ongelukkig'

"Ik weet dat het gevoelig ligt onder christenen, maar soms is een scheiding de minst slechte oplossing," reageert Romkje. "Is er sprake van overspel, dan lees ik in de Bijbel dat er een legitieme reden is om uit elkaar te gaan. Dat hóeft niet, maar blijkbaar geeft Gods Woord aan dat je – in extreme gevallen – uit elkaar mag. Denk ook bijvoorbeeld aan blijvend huiselijk geweld en aan fysiek of emotioneel misbruik. Zeker als professionele hulp niet heeft geholpen, mag je als man of vrouw in die gevallen voor jezelf opkomen en de relatie beëindigen."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons