Stil zijn, daar zijn we anno 2012 niet zo goed in. Want hoe doe je dat te midden van een wereld die maar doorholt?

Voordat je dit artikel begint te lezen een klein experiment. Zet een wekker op vijf minuten, sla dit blad dicht en ga met gesloten ogen op een stoel zitten. Probeer helemaal nergens aan te denken, en als dit wel gebeurt, stuur die gedachten dan vriendelijk de laan uit.

Hoe lang duurden die vijf minuten? Voor sommigen waren ze waarschijnlijk zo voorbij, maar voor de meeste mensen duren vijf opgelegde minuten een eeuwigheid. Tijd gevuld met niets lijkt nutteloos.

Balans

De worsteling met de tijd is van alle eeuwen. In haar boek Stil de tijd gaat filosofe Joke Hermsen dieper in op het begrip kloktijd. Sinds de invoering daarvan aan het eind van de negentiende eeuw zijn we steeds meer gaan leven naar de klok. De kloktijd heeft een rigide verdeling van minuten en uren. Hierdoor hebben we de andere, meer persoonlijke en innerlijke tijd, verdreven uit ons leven. Soms lijkt het of we zijn vergeten dat we leven onder de zon die God heeft geschapen. De zon die opkomt en weer ondergaat en die gedurende de dag het licht verschuift. Het is een kunst een balans te vinden tussen die kloktijd en de innerlijke, meer stille tijd.

Stiltetip: 40 minuten zonder horloge

Monniken bivakkeren vaak veertig dagen in een stiltecel om nog meer van Gods aanwezigheid te kunnen ervaren. Probeer eens veertig minuten echt stil te zijn, zonder muziek, telefoon of horloge bij de hand. Psalm 131 kan helpen: ‘Nee, ik ben stil geworden. Ik heb mijn ziel tot rust gebracht. Als een kind op de arm van zijn moeder, als een kind is mijn ziel in mij.’

Hollen

Maar hoe maak je meer ruimte voor rust en innerlijke stilte? Tenzij je het klooster ingaat, stap je niet zomaar uit deze haastsamenleving. Toch kun je een stukje van die haast uit jezelf halen, zodat er weer ruimte voor bezinning komt. Ruimte voor de zachte fluisterstem van God, die je moeilijk hoort en verstaat als je zo aan het hollen bent. Je hoeft geen monnik of non te zijn, om toch een aantal goede principes uit het kloosterleven in je eigen leven in te voeren; meer stiltemomenten en leven met aandacht. Een aantal voorbeelden vind je in de kadertjes op deze pagina’s. Meer tips kun je lezen in het boekje Koester je hart – 40 stiltetips voor het leven.
 

Stiltetip: Schrijf je hoofd leeg

Als je stil wordt, voelt dat eerst als een verademing, maar daarna komen vaak allerlei gedachten. Schrijf op wat er in je hoofd opkomt, ook de dingen die je eigenlijk niet wilt of mag denken van jezelf. Zet de zinnen zonder oordeel op papier, totdat je leeg bent, en leg het voor Gods voeten neer. Vraag er Zijn vrede, liefde en rechtvaardigheid over. Vernietig daarna je schrijfsels en vertrouw erop dat ze bij God in goede handen zijn.

Avontuur

Stilte klinkt voor veel mensen in eerste instantie niet aanlokkelijk. Het lijkt saai en het doet denken aan eenzaamheid of verveling. Wie langer in de stilte blijft, zal geconfronteerd worden met zichzelf en dat is ook niet altijd prettig. Toch is het de moeite waard om daar dwars doorheen te gaan. Stilte verloopt namelijk in fases en als je een laag dieper komt, blijkt stilstaan opeens een avontuur. Als alle andere stemmen om je heen zwijgen, zou je zomaar God kunnen horen. En als Hij spreekt, gebeuren er dingen die je vaak niet voor mogelijk had gehouden.

Stiltetip: Introduceer stilte bij jou in de gemeente

De meeste mensen die op zoek zijn naar stilte, komen uit bij het boeddhisme of vinden heil bij zenmeditatie. Maar weinigen denken bij stilte en innerlijke rust aan een kerk. Jammer, want Jezus heeft daar veel over te zeggen. Introduceer stiltemomenten bij jou in de gemeente. Bijvoorbeeld tien minuten stilte na de preek, of een stille kamer waar je na de dienst terechtkunt.
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons