Soms denk ik: "Wat moet ik nog meer dromen?"

in Geloven

Wanneer je meisjesdromen moeiteloos uitkomen, ligt hooghartigheid snel op de loer. Maar niet voor Pearl Jozefzoon die deze maand een kersttour doet met Kees Kraayenoord. "Die concerten worden gewoon plekken waar ik Kerst vier met mijn publiek."

Buiten stappen mensen stevig door onder de grijze wolkenmassa. Binnen ontdoet de Utrechtse Pearl Jozefzoon (26) zich van haar wollen sjaal en dikke jas. Met een droogheid waar de gemiddelde Engelsman een puntje aan kan zuigen, waarschuwt ze: "Ik ben niet goed in brede vragen beantwoorden, hoor." En: "Voordat ik een antwoord geef, denk ik veel en lang na, waardoor ik mezelf soms blokkeer in mijn hoofd." Tijdens het gesprek blijkt inderdaad dat er regelmatig peinsmomentjes ingelast worden – "Even nadenken hoor" – simpelweg omdat ze een goed antwoord wil geven.

We kennen Pearl sinds ze in januari dit jaar als tweede eindigde bij The Voice of Holland. Nadien zong ze op de EO-jongerendag, stond ze vier keer met Nick en Simon in een uitverkocht Gelredome tijdens Symphonica in Rosso en werd ze gekroond tot Operaster 2011 in het NCRV-programma Van Popster tot Operaster.
Vanwaar die diversiteit aan stijlen? "Die verschillen heb ik zelf nooit naast elkaar gelegd, ik ben gewoon gek op goede muziek. Opera is me zelfs zo goed bevallen, dat ik een pop-klassiek album ga opnemen. Verrassend hè?"

Als kind groeide Pearl op in een muzikale familie. Ze vond het heerlijk om te zingen. Toen haar twee broers zagen dat ze stiekem mee-oefende met hun boyband, besloten ze haar te coachen. "Ik had nooit gedacht ik dit jaar alle dingen zou doen waar ik de afgelopen 25 jaar van heb gedroomd. Soms denk ik: 'Wat moet ik nog meer dromen?'"

Doe eens een poging?
"Ik wil graag mijn eigen muziek ontwikkelen en een album maken. Het is zó bijzonder als mensen jouw liedje meezingen."

Ben je het beroemd zijn dan nog niet zat?
"Nee joh, dat vind ik juist grappig. Als mensen naar je toe komen, is het omdat ze je willen bemoedigen of een compliment geven. Sommige kinderen willen een knuffel. Dat je zoiets kunt doen voor iemand, vind ik echt mooi. Tegelijk is dat mijn valkuil. Ik vind het lastig om 'nee' te zeggen en een goeie grens te trekken. Ik kan bijvoorbeeld niet meer gratis optreden op de bruiloft van de nicht van een achterneef. Het zingen is nu mijn werk geworden."

En de muziekindustrie, voel je je daar thuis?
"Daar heb ik nooit over nagedacht. Ik ben toch niet ineens in een andere wereld gestapt waar ik me thuis moet gaan voelen? Tijdens The Voice ging er niets tegen mijn zin. De stylistes hielden rekening met welke kleding ik wilde, en ook de liedjes die ik zong waren allemaal mijn keuze."

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn.
"Ja, maar ik ben ook iemand die negatieve dingen makkelijk van zich af laat glijden. Zelfs in een sprookje gaan er dingen mis, maar ik ben een persoon die dat soort dingen niet onthoudt. Blijkbaar waren ze ook niet groot genoeg om me bij te blijven."

Je doet een kersttour met Kees Kraayenoord. Kijk je uit naar Kerst?
"Ik heb zo'n zin in Kerst. O, éten, ik denk nu al aan het eten. Wat gaat mama maken? Rijst, kip, bami of pom. Al mijn tantes koken voor tachtig man en je kunt gewoon bij elkaar komen halen. Ook ga ik naar de kerstdienst en daarna kruip ik bij mama op de bank en kijken we kerstfilms.
Kerst is mijn favoriete feest. Als ik de lichtjes zie, smelt ik al. En de liedjes, die zijn toch zo zoet. Ik begin in september al kerstliedjes te draaien. Wat ik normaal doe in mijn huiskamer, ga ik nu op het podium doen met Kees Kraayenoord tijdens de Waarom Kerst-tour. Deze concerten worden gewoon plekken waar ik Kerst vier met mijn publiek."

Wat is je mooiste kerstlied?
"The first Noël of O holy night. Daarvan vind ik de melodieën zo mooi, het zijn van die Christmas Carols die vijfstemmig worden gezongen."

Wat doet het met jou dat God Mens werd?
Pearl herhaalt de vraag hardop. "Weet je, het is zo prachtig dat ik het niet in woorden kan zeggen. Jezus is de weg waardoor ik dichter tot God kan komen. Als dat nooit was gebeurd, was iedereen nog steeds verlamd door oude wetten en straffen. Maar nu mogen we vergeving ontvangen."

Speelt Hij ook een rol in je artiestenleven?
"Ik wil God de eerste plek geven bij wat ik doe. Ik betrek Hem bij mij liedkeuze, bid voordat ik op ga en dank Hem achteraf. Van Hem heb ik toch mijn gave gekregen? God leidt mijn leven. Dat voel, nee, dat wéét ik gewoon. Hij zorgt ervoor dat ik niet val, en áls ik val, tilt Hij me weer op. Het loopt allemaal zo gladjes tot nu toe, ik geloof echt dat dat allemaal Gods wil is. Ook dat ik tweede werd bij The Voice; Hij keert alles ten goede, daar vertrouw ik op."

Wat nu als God zegt: 'Einde muziekdroom, we gaan iets anders doen?'
"Mijn wil gaat niet voor Gods wil. Ik krijg het nu al benauwd van de gedachte dat ik iets anders kies dan God. Daar zit geen zegen op en is dus al bestemd om te mislukken. Maar ik geloof dat God de passie voor muziek in mij heeft gelegd en dat Hij erachter staat dat ik verder ga op deze weg."

Tekst: Gerteke de Jong
Beeld: Ruben Timman
 

Pearl

Pearl Jozefzoon (26) zag het levenslicht op 25 september 1985 in Utrecht, als jongste van een gezin van zes kinderen. Al voor haar geboorte gingen haar ouders uit elkaar.
Ze deed mee met verschillende theater- en zanggroepen, volgde het conservatorium en speelde onder andere in de musicals Hairspray en Legally Blonde.
In januari 2011 werd Pearl tweede bij de RTL4-talentenjacht The Voice of Holland. Daarna zong ze liedjes als You must really love me, Breken van de lijn met Wolter Kroes en Vivo per lei.
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons