Ik ben nu eenmaal een ijdele meneer

in Geloven

De EO viert Kerst op de Dam in Amsterdam, waarbij veel kerstklassiekers worden gezongen. Een kolfje naar de hand van volkszanger Frans Bauer, die net zo makkelijk omgaat met wereldsterren als met daklozen. "Ik kan het ook niet uitleggen. Jezelf zijn en je vriendelijk gedragen, wat is daar nou moeilijk aan?"

Hij staat voor echtheid, familie en gezelligheid, en was dan ook enthousiast toen de EO hem vroeg op te treden tijdens het Kerstfeest op de Dam. Hier brengt Frans Bauer samen met Linda Wagenmakers, Karin Bloemen en Syb van der Ploeg kerstklassiekers ten gehore voor een groot publiek, thuis en op de Dam (vrijdagavond, Nederland 1).

Kaarsje

"Veel mensen kennen het kerstverhaal wel, maar het betekent voor mij ook: stilstaan bij wat écht belangrijk is in het leven. Juist met de feestdagen moeten we ons bewust zijn van onze verantwoordelijkheid voor elkaar, om echt als gezin de warmte en gezelligheid te ervaren die daarbij hoort. Op Kerstavond en Eerste Kerstdag werk ik niet; ook Tweede Kerstdag brengen we met familie en vrienden door." Een bezoek aan de basiliek in Oudenbosch hoort er ook altijd bij voor Frans, zijn vrouw Mariska en hun vier zonen – Christiaan, Jan, Frans jr. en Lucas. "We vieren dat het Kindje Jezus is geboren, maar ook dat Kerst het feest van de vrede is. Als katholiek geloof ik in God, dat mag iedereen weten. Maar ik kom eerlijk gezegd niet iedere week in de kerk, een tekortkoming die met mijn drukke leven te maken heeft. Wel loop ik er regelmatig binnen om een kaarsje aan te steken voor mijn gezin en voor de medemens in het algemeen."
 

Gave

De afgelopen jaren kreeg Frans in zijn familie te maken met ernstige ziekte en sterfgevallen. Juist op die momenten geeft zijn geloof hem houvast. "In moeilijke tijden haal ik daar mijn kracht uit, maar er zijn ook veel dingen waarvoor ik dankbaar ben, zoals mijn passie om te zingen. Misschien is het wel een gave van Boven dat ik mensen daarmee mag raken, waardoor ik hen soms door een verdrietige periode heen kan helpen."

Vertellen fans je wel eens wat je liederen voor hen betekenen?
"Soms komen ze rondom optredens met hun privéproblemen bij me, maar helaas kan ik ze niet zeggen hoe ze met hun scheiding of een familieruzie moeten omgaan. Meestal geef ik dan het advies om er met iemand over te praten. Meer kan ik niet doen, want ik ben artiest, geen hulpverlener."

In Kerstfeest op de Dam vraag je aandacht voor een daklozenproject van Stichting tot Heil des Volks. Wat deed het met je om met de hulpverleners op te trekken?
"Ik vond het mooi om te zien hoe hulpverleners het verschil maken in het leven van mensen die aan lagerwal zijn geraakt. Ik heb gezien hoe zij iedere dag hulp krijgen, niet alleen door een bord soep, maar door echte hulp bij een terugkeer in de maatschappij."

De EO wil met dit feest in hartje Amsterdam vieren dat Jezus naar de aarde kwam om mensen een kans te geven. Sluit dat aan bij dit project?
"Helemaal. Als ook maar één persoon uit de ellende komt, is het al de moeite waard. Het trof me dat armoede iedereen kan overkomen. Ik heb zelfs daklozen ontmoet die vroeger een dik betaalde job en een mooie auto van de baas hadden."

Je maakt met een dakloze net zo makkelijk contact als met beroemdheden. Wat is je geheim?
"Als je open en eerlijk bent, kun je vrijuit met alle mensen praten en is iedereen je gelijke. Als je niet liegt, hoef je niet zoveel te onthouden, is een belangrijke stelregel in mijn leven. Dan maakt het niet uit met wie je praat, want uiteindelijk zijn we allemaal mensen."

Echtheid is dus belangrijk voor je. In een interview las ik daarover: 'Alles aan Frans is echt, ook zijn haartransplantatie...'
"Haha, ja. Ik ben nu eenmaal een ijdele meneer. Omdat ik niet zo'n dik bezaaid 'dak' op mijn hoofd heb, heb ik er iets aan laten doen. Maak daar maar gerust grappen over. Er wordt toch al veel te weinig gelachen in Nederland!"

Dus dat nep-nieuwtje dat jij een 'Frans Bauer-bijbel' in zeer eenvoudig Nederlands had uitgebracht, kon je wel waarderen?
"Dat vond ik een wereldgrap! De reacties waren ongelooflijk leuk. Ik heb honderden mailtjes gehad van fans die de Frans Bauer-bijbel wilden bestellen! Het brengt bovendien op een ludieke manier de Bijbel onder de aandacht."

Vind je het dan niet vervelend dat sommige mensen 'Frans' associëren met 'simpel'?
"Mensen die zo denken, zijn nog nooit naar een van mijn optredens geweest! Daar komt een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking om samen een gezellige avond te hebben. Bovendien: wat is simpel? Een Italiaanse premier met 37 vrouwen, dát is simpel!"

Jij wilt Mariska trouw blijven. Laat je je daarin leiden door de Bijbel?
"Daar ben ik heel principieel in. Als je in de kerk trouwt, ga je een verbintenis aan voor altijd. Trouw vind ik heel belangrijk in mijn huwelijk en voor mijn gezin. Toen ik een tijdje thuiszat door problemen met mijn stembanden, ben ik het nog meer gaan waarderen om met Mariska en de jongens aan het avondeten te zitten."

De komende maanden probeert Frans het niet te druk te krijgen. Tussen Kerst en Oud&Nieuw zingt hij met dolfijnen in het Dolfinarium in Harderwijk, waarna hij in januari live in Ahoy optreedt. Dan begint ook het nieuwe seizoen van het tv-programma Bananasplit, dat Frans presenteert. "Er zijn daarnaast aanbiedingen uit Duitsland, maar daar moet ik nog eens goed over nadenken. Mijn gezin gaat voor; op dat gebied doe ik geen concessies meer – mijn jongste zoon Lucas is tenslotte pas tweeënhalf!"

Tekst: Bart van Delen
Beeld: Jean Pierre Heijmans
 

Frans

Frans Bauer (1973) brengt op 9-jarige leeftijd zijn eerste single uit. Zijn debuutalbum Op weg naar het geluk verschijnt in 1992. Zijn doorbraak bij het grote publiek komt in 1994, met de hit Als er sterren aan de hemel staan. We kennen Frans van hits als Heb je even voor mij?, maar hij is ook presentator van Bananasplit. Hij won in zijn carrière al veel prijzen, waaronder de Gouden Televizierring voor de realitysoap De Bauers, waarin hij en zijn gezin werden gevolgd in de aanloop naar een serie optredens in Ahoy.
Fransbauer.nl
 

Projecten Kerstfeest op de Dam

Optredens van artiesten in het hart van onze hoofdstad worden afgewisseld met gewone Amsterdammers die het kerstverhaal voorlezen. Elke artiest heeft een project van Stichting tot Heil des Volks bezocht, en doet daar in de uitzending verslag van. Voor Frans betekent dit koken voor vijftig man bij de dak- en thuislozenopvang op de Wallen. De artiesten brengen elk een lied ten gehore waarin ze de emotie verwoorden die het project bij hen oproept.
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons