Hier neem ik mijn petje tienmaal voor af

in Geloven

De gezellige tijd rond Kerst en Oud&Nieuw zit meestal boordevol kerkdiensten, maaltijden, familiebezoeken, kerstfilms en goede voornemens. De onbekende naaste dienen, komt meestal niet in dat rijtje voor. Dat kan anders, zo bleek vorig jaar in Amsterdam.

De temperatuur is gedaald tot onder het vriespunt en er ligt een flink pak sneeuw in Amsterdam. Op de drukke taxistandplaats voor het Centraal Station serveert een groep dik aangeklede vrijwilligers van de christelijke beweging Serve the City koffie en thee aan de verbaasde chauffeurs. “Meneer, heeft u al koffie?” vraagt de Engelse Sophie Oliver. “We delen het gratis uit. Een bedankje aan alle taxichauffeurs voor hun goede werk in deze stad.” Met een grote glimlach neemt de man de warme beker in zijn handen. “Geweldige actie, dat geeft weer energie. Zelf ben ik Egyptisch christen. Ik vind het ook belangrijk mijn geloof in praktijk te brengen; anders zou ik geen goed christen zijn. Laatst zat er nog een oude man zonder geld in mijn taxi. Die heb ik toen maar gratis weggebracht.”

Argwaan

De goedlachse vrijwilligers schenken de koffie en thee zonder direct over het Evangelie te praten. Toch krijgt een van de voorbijgangers argwaan. “Waarom doe je zo aardig tegen me?” vraagt hij. “Omdat ik mijn liefde voor God met jou wil delen,” antwoordt een teamlid. “Zie je wel, ik wist dat er meer achter zat. Heel goed dat je dit doet. Maar als je alleen koffie schenkt zonder te vertellen waarom, mis je je doel!”
Josh Oh uit de Verenigde Staten vult zijn thermoskan nog eens bij. “Voor sommige mensen is dit de eerste keer dat iemand vriendelijk tegen hen doet,” zegt hij, genietend van alle reacties. “Gewoon door koffie te schenken! We kunnen ons niet voorstellen hoe God mensenharten kan raken.” Natascha Kieft is het met hem eens: “Dit is preken zonder woorden. Mensen staan dan veel meer open voor het Evangelie. We kunnen de stad natuurlijk niet in één keer veranderen, maar kunnen wel zaadjes zaaien in de harten van mensen. God kan die laten bloeien.”
 

Grandioos

Ook in woonzorgcentrum Vreugdehof in de wijk Buitenveldert zit de stemming er ‘s middags goed in. Daar krijgen zo’n honderd bewoners met hun familie een smakelijk viergangendiner voorgeschoteld. Vrijwilligers van Serve the City helpen het personeel met de bediening en het ophalen van de bewoners. “Mooi om te zien dat je altijd wel iets aan anderen kunt geven, zonder iets terug te verwachten,” laat Arnold Huizenga uit Utrecht weten. “Grandioos dat zij dit voor anderen over hebben," reageert Martin Miermans uit Amsterdam, wiens vrouw in de Vreugdehof woont. “Hier neem ik mijn petje tienmaal voor af. Er moet wel iets van een geloof achter zitten. En ik denk dat ze er zelf ook een voldaan gevoel aan overhouden.” Dat geldt in ieder geval voor vrijwilligster Diana Nijholt, die laboratoriumonderzoek doet naar de ziekte van Alzheimer. “Hier zie ik waar ik het voor doe. Heel indrukwekkend. Het motiveert mij om terug te gaan naar het lab.”

Blij

Serve the City begon zeven jaar geleden in Brussel. Inmiddels is het werk uitgebreid naar zeventig steden in Europa, Afrika, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Ook dit jaar zijn er rond Kerst en Oud&Nieuw (op 17 december en 7 januari) – maar ook gedurende de rest van het jaar - verschillende projecten: een schoonheidsmiddag voor slachtoffers van huiselijk geweld, schilderen met daklozen, keuken verven voor een 80-jarige vrouw, boom zagen in de Jordaan, kerstliederen zingen bij de patiënten van het VU ziekenhuis en kerststukjes maken met ouderen.
“Wat mij aanspreekt, is dat je andere mensen al blij kunt maken door gewoon jezelf te zijn," zegt landelijk coördinator Brigitte Makkinje. “Het is zo eenvoudig om iemand te helpen. Serve the City zoekt allerlei projecten waaruit je kunt kiezen. Alles wordt voor je geregeld en je hebt geen bijzondere kwaliteiten nodig om je in te zetten. Mensen zitten echt op jou te wachten.”

Servethecity.nl

Tekst: Jeroen Kanis

Beeld: Ruben Timman
 

Serve the City Nederland heeft projecten in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Utrecht, Tilburg en Dordrecht. Werkgroepen in Gouda en Diemen zijn in oprichting en er is interesse vanuit Haarlem en Groningen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons