Een engel hield de wacht over mij

in Geloven

Na een hersenbloeding ligt Martin Leander drie dagen alleen in huis voordat hij gevonden wordt. Deze drie dagen veranderen zijn leven compleet. Lichamelijk, maar ook geestelijk. “Ik heb niets meer, maar toch heb ik alles.”

Het gebeurt na een Chinese maaltijd. Martin Leander, elektronicus van beroep, wil zijn handen wassen. Met dat hij het kraantje opendraait, verdwijnt het gevoel uit zijn rechterarm en rechterbeen. Hij valt, en raakt de wasbak met zo’n kracht, dat die loskomt van de muur en bovenop zijn hoofd terechtkomt. Versuft ligt hij op de grond; het water uit het kraantje blijft stromen en maakt hem kletsnat. Na een nacht in de koude, natte ruimte komt Martin bij zijn positieven.

Slepen

Martin woont alleen. Door zijn chronisch astmatische bronchitis weet hij meestal wel hoe hij moet handelen in acute medische situaties, maar dit gaat zijn pet te boven. Met veel moeite sleept hij zichzelf naar de woonkamer; hij móet iemand op de hoogte brengen van zijn toestand. De grote vraag is: hoe? Zijn mobiel kan hij nergens vinden en bovendien: praten lukt niet meer. Het dringt tot hem door: ‘Ik kan mezelf niet redden.’ In plaats van redeloze paniek, komt de herinnering aan zijn bekering:

1975. Net terug van bijbelkring, ging ik op mijn bed liggen. Opeens was het alsof mijn plafond openging en ik een andere wereld kon inkijken. Ik zag iemand aan een kruis hangen. Kom maar, wenkte de Heer, want Hij was het. Ik twijfelde. Ik wilde graag samenwerken met God, maar Hem de regie over mijn leven geven? Geen denken aan! Toch liep ik naar Hem toe, de heuvel op. Het was moeilijk, want ik had zware bepakking op mijn rug. Met dat ik het kruis naderde, werd mijn last lichter. Jezus vroeg: “Neem je Mijn aanbod aan?” Nog steeds had ik tegenwerpingen: “Als ik maar niet openbaar hoef te evangeliseren en getuigen!” Hij hoorde het aan, maar was niet onder de indruk. Zijn aanbod bleef staan: Hij wilde mijn lichaam duur betalen. Toen gaf ik me over. Ik zei ja tegen Jezus.

Engelen

Een ongekende rust daalt na deze herinnering neer op het gehavende lichaam van Martin. “God zal een lichaam dat Hij zo duur heeft betaald, niet zomaar wegwerpen! De Heer Zelf zal mij redden.” Zijn vaste overtuiging wordt meteen aangevallen: een kakofonie aan geluiden vult zijn hoofd. ‘Engelen van satan klagen me aan,’ realiseert Martin zich, als de stemmen in zijn hoofd met hem in discussie gaan over de waarheid van God. Totdat er iets heel bijzonders gebeurt. Martin kan er achteraf niet over praten zonder tranen van ontroering en verwondering: “Een sterke engel stuurde de kwaadaardige engelen van satan weg. Hij ging bij de deur van mijn woonkamer staan en de tien kleinere engelen die bij hem waren, begonnen voor mij te zingen! Was ik soms al dood? De kamer vulde zich met gezangen, en de engel bleef staan tot politiemannen na drie nachten mijn deur forceerden. Het water uit het kraantje lekte bij de onderbuurvrouw. Zo werd ik gered.”

Stralend

Martin zit stralend in zijn rolstoel. Na een intensieve periode in een revalidatiekliniek woont hij in afwachting op een aangepaste woning tijdelijk in een verzorgingshuis. Lopen lukt nog steeds niet en ook zijn rechterarm kan hij niet gebruiken, waardoor werken onmogelijk is. Hoewel dat af en toe flink frustrerend is, lacht hij: “Zie hier de man die onderhandelde met Jezus dat hij niet in het openbaar wilde getuigen! Nu kan ik niet anders. Ik heb mijn huis, mijn baan en mijn toekomstdromen verloren, maar mijn hart is vol vreugde. Gods engelen hielden de wacht over mij. Als Hij voor mij is, wie kan er dan nog tegen mij zijn?” Zijn optimisme werkt aanstekelijk. In de kliniek kreeg hij een man die vastbesloten was nooit meer te lachen zelfs weer aan het schateren.

Net als Jona

Het nieuwe jaar is vol onzekerheid. Toch bekijkt Martin het optimistisch. “Ik ga aan de hand van Jezus. Net zoals Jona drie dagen in de vis zat, was ik ook drie dagen gevangen. Net als hij ben ik weer aan land gekomen. Ik besef nu des te meer wat Jezus voor ons deed.” Diep geëmotioneerd: “Hij was helemaal alleen. Die prijs betaalde Hij, zodat wij nooit meer alleen hoefden te zijn. We zijn meer dan gelukkigen!”

Tekst: Mirjam van der Vegt
Beeld: Gert-Jan van der Tuuk

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons