Je bent niet voor janjoker op aarde

in Geloven

Hij houdt van Rotterdam en van Feyenoord, werkt bij de EO als hoofd Nazorg en is voorganger van een Rafaëlgemeente. Henk Rothuizen (62) wil met zijn nieuwe boek Hier ben ik! christenen enthousiast maken voor het Koninkrijk van God. "Jammer genoeg lijken christenen zich vaak alleen druk te maken over hun redding."

Christelijk Nederland wordt overspoeld met boeken. De één nog belangrijker dan de ander. Toch had Henk Rothuizen een goede reden voor zijn boek. "Ik zie dat de kerk in Nederland worstelt met haar identiteit. We weten niet meer wat we met het instituut moeten en wat haar taak is. Daar kun je op afgeven, terwijl ik me afvraag hoe dat komt."

En?
"In mijn eerste boek – Vader, wie ben ik? (uitgeverij Gideon, 1986, red.) – ging ik op zoek naar mijn identiteit in Christus. Dat thema leeft inmiddels heel breed, maar het roept wel de vraag op wat ik vervolgens als christen op aarde doe. Want wat is de bestemming van mijn leven vóórdat ik sterf? Daar gaat Hier ben ik! over. Het neemt de lezer mee om te ontdekken welk uniek plekje je in het Koninkrijk van God mag hebben."

Dat begrip 'Koninkrijk' lijkt in de lucht te hangen. Hoe leg jij dat abstracte woord uit?
"God wil jou en mij gebruiken om deze wereld te verbeteren; om Zijn herstelplan uit te voeren. Je bent dus niet voor janjoker hier op aarde gezet, en datzelfde geldt voor de kerk. Die is hier om deze wereld te beïnvloeden, te veranderen, en niet om een fijn clubje voor de eigen leden te zijn."

Wordt dat vaak verkeerd gezien?
"Niet zo gezien, wel zo beleefd. We leven nu eenmaal in een consumentensamenleving, daarom zien we de kerk als oplaadpunt. Prima om bij te tanken, maar dat is niet de functie van de kerk. Het gaat erom dat we met elkaar het verschil maken in deze wereld. Ons zoutvaatje heeft een dop. Die moet eraf."

Hoe maak jij als hoofd Nazorg dat verschil?
"Ik geloof dat elke ontmoeting die ik heb, een doel heeft. Van een gesprek met iemand in de problemen, tot de nieuwe caissière in ons bedrijfsrestaurant. Dat betekent niet dat ik hier als een dwaas rondloop, maar ik ben me ervan bewust dat God mij wil gebruiken om anderen aan te vullen, en andersom. Dat is een leerproces, een zoektocht, en dat is ook het verhaal van het Koninkrijk."

Hoe leef je als voorganger volgens het Koninkrijk?
"Ik probeer mijn kerk bewust te maken van het feit dat we een taak in Rotterdam hebben. En als voorganger die wil leven in dat Koninkrijk, stel ik mezelf de vraag: wie ben ik thuis? Ben ik daar dezelfde als op de preekstoel? Zo niet, dan heb ik een groot probleem en ben ik erg religieus geworden."

Heb je die neiging dan?
"Altijd. Dat geldt voor iedereen."

En waarom dus ook voor Henk Rothuizen?
"Omdat ik snel kan denken dat ik het door mijn functie bij de EO en als voorganger keurig doe. Maar nogmaals, het zegt totaal niets over hoe ik ben tegenover mijn kinderen of buren. Zit het daar niet goed, dan heb ik helemaal niets te zoeken bij de EO."

Je hebt het belang van het Koninkrijk van God ontdekt. Hoe keek je er dertig jaar geleden als kind van de pinksterwereld tegenaan?
"Vroeger dacht ik dat het Koninkrijk van God de hemel was. Bijbelteksten over het Koninkrijk zag ik als oproepen om mijn leven aan de Heer te geven. Maakte ik de verkeerde keuze, zoals de dwaze maagden, dan zou ik in de hel terechtkomen. Helaas lijkt het zo vaak dat redding alleen de kern van het Evangelie is, terwijl de goede boodschap van het Koninkrijk de redding overstijgt."

Moet je dan niet gered worden van je zonden?
"Jawel, zonder redding geen Koninkrijk. Maar het begint bij het Koninkrijk – Gods herstelplan met deze wereld. Er is een oplossing voor het kwaad; je hoeft als mens niet langer een zinloos bestaan te leiden. Dat is geen hel en verdoemenis, maar een aanstekelijk verhaal!?Zie het als een kruis. De verticale relatie met God en de horizontale relatie met mensen. God liefhebben en je naaste als jezelf! Dat zijn de twee touwtjes waar het schilderij Henk Rothuizen aan hangt. Knip je er eentje door, dan hangt het kunstwerk scheef. Bij evangelisatie draait het nog te vaak alleen om dat ene touwtje – Jezus moet jou redden van je zonden. Terwijl er nog zo veel meer is. Hij wil ons gebruiken om een verschil te maken in deze kapotte wereld!"

N.a.v. 'Hier ben ik!', Henk Rothuizen, Gideon, 240 pag., € 15,95, ISBN 9789059990159

Tekst: Maarten Nota
Beeld: Gert-Jan van der Tuuk

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons