Ik ben een zoeker geworden

in Geloven

Kleurrijke prenten vol verrassingen: geen wonder dat jong en oud blij worden van de Prentenbijbel van Marijke ten Cate. Terwijl ze tekende voor kinderen, werd ze zelf ook ‘kleiner’. “Is het niet heerlijk om te aanvaarden: dit weet ik gewoon niet?”

Een eerste herinnering aan God? Er verschijnen peinzende rimpels in het gezicht van illustrator Marijke ten Cate (37). Midden tussen de kleurige schetsen in haar atelier doet ze een stap terug in de tijd, naar haar jeugd in Friesland. “Ik denk dat kinderen altijd wel geloven,” begint ze aarzelend. Hoewel er pas vanaf mijn achtste bij ons thuis actief over God werd gesproken, heeft het besef van Hem er altijd wel gezeten.”
Vader en moeder Ten Cate kwamen pas na een intensieve zoektocht van de moeder van Marijke tot bekering. “De tijd voor en na die gebeurtenis zegt alles over de impact die God op ons gezin had. Voor hun bekering had ik regelmatig last van buikpijn door de spanningen die er thuis waren, daarna was dat verdwenen. Er kwam warmte, liefde, vertrouwen en bevrijding voor in de plaats. Mijn ouders hebben God te midden van een crisis in hun leven gevonden en dat veranderde alles. Waar hun hart vol van was, daar stroomde de mond van over." Met een lach: "Ze hadden het bijna nergens anders meer over! Ons huis was een zoete inval voor mensen die een hartversterkend woord en gebed konden gebruiken.”

Sfeer

Marijke werkt heel intuïtief, en dat was aanvankelijk ook de reden waarom een prentenbijbel maken haar een onvoorstelbare klus leek. “Toen ze mij vroegen, had ik een hele lijst met bezwaren. Mijn tekeningen zijn luchtig en speels en ik houd er niet van om alles tot in het historische detail uit te zoeken. Ik vermoed dat ze vroeger vooral veel bruine kleding droegen, maar mijn personages staan er gekleurd op. Die vrijheid wilde ik behouden. Ik speel met mijn tekeningen vooral in op het gevoel en de impact van het verhaal, omdat kleuters erg gevoelig zijn voor sfeer. Dat zit in heel kleine dingen. Zo zie je bij Judas na de verraderskus de spijt al op zijn gezicht staan.” Ze pakt het verhaal erbij en wijst naar de donkere tinten: “Vooral met het kleurgebruik ben ik lang bezig geweest. Als de kleuren dreigend zijn, hoef je geen bloederige details toe te voegen: kinderen voelen haarfijn aan dat er rondom de kruisiging iets heftigs gebeurt.”

Speels

Juist in het tekenen voor kinderen heeft ze die onbevangenheid nodig. “Een klik met kinderen, is een klik met iets in mezelf. Het mooie is dat jonge kinderen zonder oordeel naar anderen kijken. Ze zijn speels en leven in het hier en nu. Prachtige eigenschappen, die ik nooit kwijt hoop te raken! Mijn eigen kinderen zijn 3, 7 en 9 jaar oud en vanaf groep 3 moeten ze al beginnen met plannen.” Zuchtend: “Jammer is dat. Creatieve mensen hebben juist vrijheid nodig! Zelf tekende ik als kind al en ik ben nooit gestopt. Het is mooi om iets van het kind in jezelf te behouden.”

Kleiner

Het vertrouwen in God waarmee Marijke opgroeide, werd de afgelopen jaren op de proef gesteld. “Ik ben een zoeker geworden en er kwamen ook twijfels. Met mijn ratio kon ik niet alles uit de Bijbel verklaren en op veel van mijn vragen kreeg ik geen antwoord. Dan kun je beslissen om alles overboord te gooien, of opnieuw te zoeken naar je kernwaarden. Ik ben gaan zoeken naar de impact van God op mijn eigen leven en blijf hem zien als Vader en Schepper. De genade die Hij door Jezus geeft, vind ik soms moeilijk te begrijpen, maar ik gooi het niet overboord. Er zit zo’n diepte in! Ik ben kleiner geworden ten opzichte van God en hoef van mezelf niet alles meer te weten. Dat werkt bevrijdend: omdat het geloof zo diep verankerd is in mijn binnenste, is af en toe twijfelen niet erg. Ik mag terug naar het kinderlijke en onbevangen vertrouwen.”

Ander licht

Het is niet zo dat Marijke specifiek bij elke plaat om Gods inspiratie bad, maar bij het verhaal over de judaskus gebeurde er toch iets bijzonders. “De plaat miste iets en opeens zag ik wát. Met een kleine penseelstreek veranderde ik de ogen van Jezus zó, dat hij de lezertjes recht aankijkt met een blik vol berustend verdriet. Eigenlijk zegt Hij nu: ‘Wat doe jij?’ De hele illustratie komt hierdoor in een ander licht te staan. Dit zag ik toch wel als hulp van boven.”
Al bladerend door het eindresultaat blikt ze terug. “De Prentenbijbel maken was voor mij een heel mooi proces om door te maken. Onbewust en bewust was ik bezig met de diepere lagen van het leven; ik vond ook de rust om dat te doen. Ik ben een erg gedreven persoon en ga vaak maar door en door. Momenteel plan ik meer rustmomenten voor mezelf in. Of dat nu direct een uitwerking van het werken met de Bijbel is, vind ik te snel geconcludeerd, maar feit is dat er meer balans gekomen is in de afgelopen jaren.”

Laagdrempelig

Marijke hoopt dat de Prentenbijbel ook zijn weg naar het niet-christelijke publiek zal vinden. “Je kunt hem bijvoorbeeld cadeau doen aan dat neefje of nichtje dat thuis niet gelovig wordt opgevoed.” Juist omdat er veel beeld en weinig tekst is – wat dat betreft is hij vergelijkbaar met de Kijkbijbel – is het een laagdrempelige manier om ook niet-christenen kennis te laten maken met bijbelverhalen. Marijke: “Mijn verlangen is dat kinderen nieuwsgierig worden naar meer van die liefdevolle God, Die overal opduikt in alle verhalen. Dat ze diep vanbinnen weten: die God is te vertrouwen.”

Marijke in het kort

Marijke ten Cate (37) werkt vanaf haar afstuderen aan de kunstacademie in Kampen als zelfstandig illustrator van kinderboeken. Ze werkt met pen, inkt, waterverf en acryl. Verschillende van haar prentenboeken zijn vertaald in meerdere talen. De meeste boeken verschenen bij uitgeverij Lemniscaat, Clavis, Columbus en Jongbloed/NBG. De Prentenbijbel kwam dit jaar uit in geheel herziene versie. Allerlei nieuwe verhalen en platen werden toegevoegd en de uitgave bevat nu 36 verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament.
Marijke is getrouwd en heeft drie kinderen.

W Marijketencate.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons