'Afval scheiden is een daad van aanbidding'

in Geloven

Biologische bloemkool, zuinige diesels en eerlijke koffie. 'Stap nú over,' hoor je overal. Maar waarom zou je eigenlijk? EO-journalist Embert Messelink, tevens directeur van natuurorganisatie A Rocha, over zijn persoonlijke ontwikkeling en het groene hart van de EO.

Milieutypes. Dat zijn van die mannen met sokken in sandalen, en van die vrouwen met kort grijs haar. Vaak van die fanatieke, wat strenge mensen die je voortdurend een schuldgevoel weten te bezorgen over je levensstijl.
Een van de milieutypes binnen de muren van het EO-gebouw is Embert Messelink, journalist voor Radio 1. Maar na een klimaatneutraal gesprek, onder het genot van een duurzaam bakje koffie, blijkt hij helemaal niet te voldoen aan dát stereotype beeld. Embert bewijst dat je heel fanatiek met de zorg voor de schepping bezig kunt zijn, zonder drammerig te worden. Een verademing!

Confronterend

Als journalist bij Dit is de Dag slingert Embert geregeld groene thema's de ether in. Daarnaast is hij parttime directeur van A Rocha. Deze christelijke natuurorganisatie probeert al tien jaar christenen betrokken te laten zijn bij de schepping. Zo adopteren steeds meer kerken of christelijke groepen via A Rocha natuurgebieden.
Tot slot is Embert ook nog eens fervent vogelaar, dus zijn leven is natuur, natuur en nog eens natuur. Het zal hem dus vast geen moeite kosten om er een bovengemiddelde biologische levensstijl op na te houden. "Dat zou je denken, hè," reageert Embert, die vanaf z'n 11e vogels bespioneert en elke vogel aan zijn zang herkent. "Maar zo simpel is dat niet. Want hoewel ik al vanaf mijn jeugd intens geniet van de schepping, leek die wereld weinig te maken te hebben met de keuzes die ik maakte, laat staan met mijn geloofsleven. Pas de laatste tien jaar ben ik gaan ontdekken hoe intens natuur en geloof met elkaar verbonden zijn. Heel verrijkend en confronterend tegelijk."

Valse tegenstelling

Zorg voor het milieu, biologisch eten of minder autorijden. Lang niet iedereen staat meteen te juichen. Sommige mensen betwijfelen of er überhaupt wel een klimaatprobleem is. Daarnaast moet je niet te veel bezig zijn met aardse zaken, want dat leidt alleen maar af van het ware geestelijke leven, roepen anderen. Maar Embert reageert: "Het is een valse tegenstelling om geestelijk tegenover aards te plaatsen. Het is heel geestelijk om goed voor de aarde te zorgen, want het is Gods aarde."
Hij citeert graag zijn inspiratiebron, de auteur Dave Bookless. De Brit schreef het boek Het groene hart van het geloof, wat gratis bij de dvd-box van Life zit. "Bookless zei eens: 'Als ik mijn afval scheid en het met zorg inzamel, is dat een daad van aanbidding. Ik doe dat voor God.' Dit probeer ik ook steeds meer te doen en dat is een verrijking van mijn geloof. Op die manier heeft God dus niet alleen invloed op mijn leven als ik mijn handen vouw of naar een preek luister, al is dat misschien wel de kern. Maar mijn geloof krijgt net zo goed gestalte als ik mijn achtertuin groen maak, mijn energieverbruik probeer te beperken of een keer de auto laat staan."

Tevreden

Op zijn werk bij de EO ziet Embert eenzelfde ontwikkeling als in zijn leven. Lachend: "Ik begin mijn omroep alleen maar meer te waarderen nu het thema steeds breder wordt opgepakt. Van oudsher zenden we natuurlijk al natuurdocumentaires uit, met nu de prachtige serie Life als lichtend voorbeeld. Maar nu hebben we mooie programma's als Melk & Honing en het nieuwe kinderprogramma Koek & Ei.
Ook zie ik dat er op de werkvloer aandacht is voor bijvoorbeeld duurzaam voedsel en eerlijke koffie. Als het maar in ontwikkeling is, dan ben ik tevreden."

Hemelse frisheid

Zoals gezegd, Embert wil niet drammen; hij waakt voor activisme. "Alsof wij, met onze goede bedoelingen, de aarde wel even zullen redden," stelt hij nuchter. "Dat kan alleen Jezus, in de meest complete zin van het woord. En dat maakt me blij, want ik lees in de Bijbel dat onze aardbol volledig vernieuwd gaat worden, en een prachtige toekomst heeft. Dat geeft me de hoop en motivatie om – in het hier en nu – zorgzaam te zijn voor de aarde."
Sommige christenen geloven dat deze aarde helemaal niet wordt vernieuwd, maar juist door een verzengend vuur zal verdwijnen. Dus waarom zou je je zo druk maken om de zorg voor het milieu? "Ik weet dat deze gedachtegang veel voorkomt. Maar het staat haaks op bijvoorbeeld de wetten uit het Oude Testament om het land met zorg te bewerken. God heeft alles met liefde gemaakt! Ik denk dat Hij graag ziet dat we Zijn schepping koesteren. Hij is de diepste motivatie."

Arocha.nl

Tekst: Maarten Nota
Beeld: Gert-Jan van der Tuuk
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons