Was het maar elke dag vakantie...

in Geloven

Sommige feiten negeer je liever. Zoals het wetenschappelijke bewijs dat je vakantiegevoel meestal na één luttele werkdag alweer is verdwenen. 'Professional organizer' Inez Petter over de zin en onzin van ons heilige vakantiegevoel.

O, wat was het heerlijk. Die zwoele, lange avonden voor de tent en het fijne strandzand tussen je tenen. Of die lummelweekjes in en om het huis. Vakantie. Voor de meeste mensen zit het erop; zij 'moeten' weer.
Om niet direct in de sleur van vóór de vakantie te komen, kun je proberen het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. Een goed streven? "Het is prima om te proberen in het gewone leven te genieten van onbezorgde momenten, want daar associëren wij het vakantiegevoel toch mee," leidt Inez Petter in, zelf net terug van een verregende kampeervakantie. "Maar het leven is nu eenmaal niet één grote vakantie. God geeft ieder mens verantwoordelijkheden en daar moet je iets mee."
Niet direct een reactie om het vakantiegevoel mee vast te houden. Het heerlijke van vakantie is immers dat je even géén verantwoordelijkheden hebt. "Maar kijk uit," reageert de 'professional organizer'. "Ik zeg niet dat de boog het hele jaar door gespannen moet staan. Zeker niet. God geniet volgens mij ook als je in de zomer veel tijd met je gezin doorbrengt of niet na hoeft te denken over je misschien lastige collega's."

Wasdagen

Hoewel de focus wat Inez betreft dus niet eenzijdig op het vasthouden van het vakantiegevoel moet liggen, vindt ze het helemaal niet verkeerd om bij thuiskomst nog wat typisch campinggedrag in stand te houden. Hoe doet een organizer dat zelf? "Ik plan altijd twee was- en opruimdagen na onze jaarlijkse kampeervakantie, om alles weer schoon te krijgen en op te bergen. Doe ik dat niet, dan ligt er over drie maanden nog rommel in de weg. Verder ga ik het liefst van woensdag tot woensdag weg en pas op maandag weer aan de slag. Dan je de rest van de week thuis rustig omschakelen en bijvoorbeeld 's ochtends uitgebreid ontbijten – het liefst in de tuin. Direct na je vakantie weer aan de slag gaan, is niet verstandig. Dan weet je zeker dat je het gevoel snel kwijt bent."

Rap gevulde agenda

Vaak zorgen factoren van buiten ervoor dat het zogenaamde vakantiegevoel als sneeuw voor de zon verdwijnt: mensen die iets van je willen, een rap gevulde agenda, stress en verantwoordelijkheden. Daarom richt Inez graag haar pijlen dáárop. Volgens haar is het vruchteloos om je blind te staren op het vasthouden van dat fijne, vrije gevoel. "Ik draai het liever om," vervolgt ze. "Ga op zoek naar het levensgevoel! Dat betekent heel eenvoudig dat je tegen jezelf mag zeggen: 'Ik kies ervoor dat factoren van buiten mij niet belemmeren om komend jaar dit of dat te doen.' Dat hoeft helemaal niet hoogdravend te zijn, hoor. Maar door te ontdekken wie je bent, wat jouw plek en taak is, kun je gaan afbakenen, keuzes maken en je hart leggen in een aantal zaken."

'Ik zit vol'

Veel mensen hebben na de vakantie direct een gevoel van sleur. Inez: “Dat kun je voorkomen door je agenda optimaler te gaan gebruiken. De meeste mensen schrijven alleen afspraken op die ze met een ander hebben. Daardoor lijkt het alsof je agenda helemaal niet zo vol is. Maar schijnt bedriegt. Een goed gebruik van je agenda daarentegen is een afspiegeling van alles wat je doet – van wie je bent. Dus niet alleen afspraken, maar ook wanneer je boodschappen doet, je moeder gaat bellen of tijd voor ontspanning hebt. Als je nauwkeurig weet wat je gaat doen, kun je ook zeggen: 'Jammer, maar ik zit vol.'"
Van de vakantie naar een goed beheerde agenda. Dat klinkt wel erg zakelijk en plichtmatig. "Onbekend maakt onbemind," weet Inez uit ervaring. "Het lijkt veel werk, maar het levert veel tijdwinst, rust en overzicht op. Wel moet je natuurlijk ruimte houden voor spontane acties of onaangekondigd bezoek. Maar je leert dat je wel een volle agenda kunt hebben zónder dat je stress ervaart of voortdurend achter de feiten aanloopt."

Tekst: Maarten Nota
Beeld: Shutterstock

Tips van Inez

* Neem minimaal drie weken vrij, als je de gelegenheid hebt. Het duurt even voordat je echt tot rust komt;
* Kom niet één dag voordat je weer moet werken terug van vakantie. Neem de tijd om te acclimatiseren;
* Plan twee wasdagen als je met je gezin hebt gekampeerd;
* Houd het campingleven in ere door ook bij bewolkt weer in de tuin te eten. Trek desnoods een trui aan!?* Denk na waar dit seizoen je prioriteiten liggen. Maak een lijstje;
* Zeg niet direct ja als je gevraagd wordt voor een taak in de kerk. Vraag bedenktijd, bid ervoor en durf ook nee te zeggen;
* Houd het niet bij het voornemen om een weekendje met je partner weg te gaan. Plan het nu!
* Leer oog te hebben voor 'het kleine bloempje in het gras': leer genieten van simpele dingen, gun jezelf dat momentje extra ('Het strijkgoed kan ook morgen').

Inezhelpt.nl
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons