'Ik wilde het zo graag goed doen'

in Geloven

Kees Kraayenoord is een gevierd gospelzanger, bekend spreker en op 4 juni opnieuw aanbiddingsleider op de EO-Jongerendag. Maar eind 2010 stond hij ineens voor een uitdaging die hij níet aankon. "Ik had in mijn ogen gefaald."

Daar reden ze, op twee ezeltjes, door het snikhete Israël: gospelzanger Kees Kraayenoord en nederpopzanger Gordon. Die laatste was voor het tv-programma ...Zoekt God op reis met Kees. Kees probeerde hem uit te leggen hoe het zit met God en geloven, maar het kwam niet over bij Gordon. "Hij praat wel erg veel, hè?" was Gordons conclusie na twee dagen Israël.

Confronterende tijd

Voor Kees was die Israël-trip niet makkelijk. "Ik reed met mijn chauffeuse terug naar het hotel in Jeruzalem, en zij was een halfuur lang stil. Toen ik zei: 'Het was slecht, hè?' probeerde ze het te nuanceren, maar ik merkte dat het geen succes was."
Een maand later werden de beelden uitgezonden. Ook op tv was duidelijk dat Kees niet overkwam bij Gordon, terwijl dat andere gasten in het programma wél lukte. "Ik wilde het zó graag goed doen en had me er enorm op verheugd. Wat een kans! Ik dacht dat ik het kon."
Het was een confronterende tijd voor Kees. "In mijn ogen had ik gefaald, maar ik bedacht me ook dat heel veel mensen dat zouden zien. Dat maakte het voor mij nóg moeilijker. Ik ben gevoelig voor de mening van anderen."
Toch kijkt Kees niet negatief terug op de ontmoeting met Gordon – hij ziet de lessen die hij toen heeft geleerd. "Ik kreeg daar als het ware een ministoomcursus van God. Hij liet me zien dat ik mezelf vaak slechter vind dan dat God mij ziet. Als Hij naar me kijkt, ziet Hij iemand die Zijn kind is. Iemand van wie Hij houdt. Ongelooflijk, toch?"

Kansloos

De zanger leerde op die manier ook zichzelf beter kennen. "We hebben allemaal een ideaalbeeld van onszelf, en zien onszelf vaak zoals we graag wíllen zijn. Dat geldt ook voor mij. Ik ben iemand die het allemaal graag goed wil kunnen zeggen, helemáál als het om geestelijke zaken gaat. Maar dat blijk ik niet altijd te kunnen.
Als ik voor een groep van tienduizend man sta, voel ik me comfortabel. Zo'n EO-Jongerendag is heerlijk, en ik blijk die massa nog een beetje te kunnen sturen ook! Dat is gewoon een van de gaven die ik gekregen heb. Maar toen ik één-op-één met Gordon over God zat te praten, voelde ik me kansloos. Dat is een pittige les."
Vooral omdat Kees het moeilijk vond zichzelf te vergeven. Hij legt een link met het bijbelverhaal waarin Farizeeën een overspelige vrouw bij Jezus brachten. Zij wilden haar stenigen, maar Jezus zei: "Wie zonder zonden is, werpe de eerste steen." Alle Farizeeën dropen af. Jezus vroeg: "Heeft niemand u veroordeeld?" Waarop zei antwoordde: "Niemand, Heer."
"Maar weet je wat ik dacht?" vraagt Kees. "Deze overspelige vrouw was verder dan ik nu ben. Want als Jezus mij nu dezelfde vraag zou stellen: 'Kees, heeft niemand je veroordeeld?' Dan zou ik moeten erkennen: 'Ja Heer. Eén iemand. Ik heb mezelf veroordeeld.'"
Hij lijkt er zelf bijna weer van te schrikken als hij het zo zegt. "Het is nogal wat! Ik veroordeelde mezelf, terwijl Jezus mij al lang had vrijgesproken. Iedereen liet z'n stenen vallen, maar ik stond daar nog met een steen in mijn hand. Ik moest leren dat ik geaccepteerd ben door God. Dat is niet mijn eigen prestatie, maar genade. Misschien was ik was wel vergeten hoe het werkt in de Bijbel. Hoe God mij ziet, koppelde ik aan mijn succes. Maar zo werkt het niet."

Pijnlijk

Uiteindelijk leerde Kees dat hij wél vergeven is. Een boodschap die eveneens keihard bij hem binnenkwam. "Eenmaal terug in mijn Jeruzalemse hotelkamer, begon me te dagen dat ik misschien niet voor Gordon in Israël was, maar dat God míj een les wilde leren. Ik was daar helemaal uit mijn comfortzone. Ik kon niet schuilen bij een manager die mijn vriend is, ik kon niet schuilen bij m'n band. Toen begon ik me te realiseren: hier moet ik wat mee, ik moet naar mezelf durven kijken."
Op die hotelkamer en in de daaropvolgende weken zocht hij vaak de stilte op. Om na te denken, de Bijbel te lezen, te bidden en te zingen. "In Jeruzalem zei God tegen mij: 'Kees, laten we nu eens écht gaan praten, van hart tot hart.' Zo heb ik dat ervaren. Het is een heel goede tijd geweest. Ja, het was pijnlijk, maar: no pain, no glory. Het is heel goed om af en toe geconfronteerd te worden met het feit dat je niet alles kunt, dat je niet alles in de hand hebt."

Grootste feestje

Of hij zijn ontwikkelingen ook een plekje geeft op de EO-Jongerendag, weet Kees Kraayenoord nog niet. "Ik kan dit prachtig gebruiken als ik in een gemeente sta, of voor jongeren spreek. Dan heb ik alle tijd om hier dieper op in te gaan. De Jongerendag is weliswaar het leukste en grootste feestje van het jaar, maar het is geen plek om jouw persoonlijke boodschap een plek te geven. Je kunt wat dat betreft beter voor vijf dan voor vijftigduizend man staan."

Kees in het kort

Kees Kraayenoord (1972) leidde als tiener al de aanbidding in het jeugdhok op de zolder van zijn kerk, maar hij ziet zijn optreden op het Flevo Festival 2002 als het begin van zijn 'solocarrière'. 2012 wordt voor hem dan ook een feestjaar. Ondertussen heeft hij zeven albums uitgebracht, stond hij onder andere op het Flevo Festival en de EO-Jongerendag, en was hij de eerste Nederlander op de Dove Awards in Amerika. Kees is getrouwd met Nicole en heeft drie dochters.
Keeskraayenoord.nl

Tekst: Pieter-Jan Rodenburg
Beeld: Ruben Timman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons