Windsors boffen met Kate

in Geloven

De Britse prins William treedt vrijdag 29 april in het huwelijk met zijn geliefde Kate Middleton. Een koninklijk glamourhuwelijk zoals dat alleen in Engeland nog gevierd wordt, maar het is nog wachten op de grote euforie in het traditierijke land. Een vooruitblik op het huwelijk met correspondent Lia van Bekhoven, die zaterdagavond in Blauw Bloed met Jeroen Snel de route alvast gaat verkennen.

Toen Lia van Bekhoven zich in de Britse hoofdstad vestigde, was de latere premier Margaret Thatcher nog een gewoon parlementslid, en prins Charles vrijgezel. Ze maakt er nu haar vijfde koninklijke huwelijk mee. "De sfeer is nog niet zo uitbundig als dertig jaar geleden, toen het huwelijk van Charles en Diana werd aangekondigd," valt haar op. Voor de pers en de commercie leeft het 'huwelijk van de eeuw' al helemaal, maar de meeste Britten staan er nog onverschillig tegenover. "Bij de gemeenten zijn nog maar weinig vergunningen voor de traditionele straatfeesten aangevraagd, terwijl er deze keer niet eens voor betaald hoeft te worden! De leden van de Britse koninklijke familie zijn de afgelopen decennia nu eenmaal niet altijd even positief in het nieuws geweest. Daarnaast kennen William en Kate elkaar al zo lang, dat van hun verloving niet echt werd opgekeken."

Aanzoek

Hoewel de sfeer er dus nog een beetje in moet komen, ziet Lia de toekomst van de Britse monarchie zonnig in. "Williams huwelijk met Kate is goed nieuws voor de Windsors. In tegenstelling tot Diana en Sara Ferguson is Kate een nuchtere, sobere meid, die zal doen wat er van haar verwacht wordt en naast het 'prinsessenschap' weinig ambities heeft. Na haar studie heeft Kate nooit serieus aan haar carrière gewerkt, wat haar de bijnaam 'Waity Katy' opleverde. Ze zou vooral op Williams aanzoek hebben gewacht."

Nederlandse royals komen graag onder de mensen en hebben een beetje de neiging om zich als gewone, moderne burgers te gedragen. Voor de Windsors is dat nog ondenkbaar. "Als prins Edward op Buckingham Palace is en zijn moeder wil hem spreken, stuurt ze een paleismedewerker met een handgeschreven briefje op pad. Dan denk ik: 'Hallo, het is buiten 2011!'" Lia verwacht niet dat William de monarchie grondig zal moderniseren. "Ook hij gaat vooral om met mensen uit zijn eigen kring, die op privé-scholen hebben gezeten en van dure sporten als polo houden. In tegenstelling tot hun Nederlandse collega's zijn Britse royals niet gewend om te werken. Ze hebben zelfs nooit achter de bar gestaan in hun studententijd."

Wild

"Maar juist daardoor zijn we in Nederland gefascineerd door een koninklijk huwelijk zoals dat in Groot-Brittannië nog gevierd wordt, want hier komen zulke royals nog 'in het wild' voor," vertelt Lia lachend, "en wordt bij zo'n huwelijk een stuk grootser uitgepakt." Deze monarchie op afstand heeft blijkbaar ook een bepaalde charme.

Het best bewaarde geheim van aanstaande vrijdag is wel de trouwjurk. "Pas als Kate Middleton bij de kerk arriveert, zal iedereen weten hoe haar trouwjurk eruitziet, ook al wordt er druk over gespeculeerd wie de jurk voor dit celebratiehuwelijk mag ontwerpen."

Toch vallen ook een paar sobere accenten op, blijkbaar ingegeven door de economische crisis die in (de rest van) Groot-Brittannië heerst. Zo vindt de huwelijksvoltrekking plaats in Westminster Abbey, en niet in het veel grotere St. Paul's. Ook de keus voor een trouwauto in plaats van een koets – op de heenweg tenminste – moet in dit licht gezien worden.

Tradities zijn erg sterk in Groot-Brittannië, een land dat voor een buitenstaander misschien wel nooit helemaal te doorgronden is. Zelfs voor Lia niet, die er al zo lang woont? "Als je echt Brits bent en je ziet Kate onder klokgelui de kerk binnenlopen, dan gaat je hart toch opeens sneller kloppen. Ik heb het in het verleden wel vaker meegemaakt dat de onverschilligheid omsloeg in enthousiasme, of het nu om een koninklijk huwelijk ging of om een wedstrijd op het WK voetbal!"

Lia, die met veel plezier in Londen woont, legt uit waarom ze nog steeds geen anglofiel is. "Dan zou ik hier een zwaar leven hebben, want het romantische beeld dat veel Nederlanders van Engeland hebben, klopt helemaal niet. Neem nu die standenmaatschappij die in dit conservatieve land nog steeds niet doorbroken wordt. Het irriteert me dat je inkomen en je kansen in de maatschappij hier nog zo sterk van je afkomst afhangen."

Humor

Die standenmaatschappij komt op een grappige manier aan bod in de tv-serie Keeping up appearances (Schone Schijn), waarin hoofdpersoon Hyacinth Bucket (spreek uit: Bouquet) verwoede pogingen doet om zich beter voor te doen dan ze is. Natuurlijk kent Lia het programma. "Die comedyserie maakt duidelijk waarom ik hier – ondanks mijn ergernissen – toch heel graag woon: de humor van de Britten. Door hun zelfspot verstaan ze de kunst om het leven niet altijd even serieus te nemen."

Een markant personage uit de serie is de 'beroepswerkloze' Onslow, die zijn dagen doorbrengt met ongegeneerd nietsdoen. Zou ook hij warmlopen voor zo'n societyhuwelijk? Lia twijfelt er geen moment aan: "Hij heeft vrijdag hét excuus om zo mogelijk nog minder uit te voeren dan de rest van de week. Ik zie hem al helemaal onderuitgezakt in zijn stoel hangen. Zijn kopje thee láát hij natuurlijk brengen, omdat hij geen seconde wil missen van wat er op de buis gebeurt. En een straatfeest bij hem op de stoep gaat Onslow al te ver; daarvoor moet hij namelijk de deur uit!"

Blauwbloed.eo.nl

Tekst: Bart van Delen
Beeld: Mario Testino

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons