'Maar je kunt ook een zonvakantie boeken'

in Geloven

Ze hebben tijd en geld. Voeg daar een stevige dosis motivatie en een snufje avonturisme aan toe, en daar gaan ze. Steeds meer 50-plussers kiezen voor een werkvakantie naar een ontwikkelingsland, signaleren christelijke reisorganisaties. Leny, Klaas en Hetty staan al te trappelen om hun handen uit de mouwen te steken.

Hetty Huijser-Zwart (61)

Bestemming: Zuid-Afrika
Kosten: € 1.800,-
Reistijd: augustus
Organisatie: Global Aid Network (GAiN), onderdeel van Agapè

Opdracht: "Het kan van alles zijn. Zo kunnen we assisteren bij bouwprojecten, draaien we mee in kinderwerkprojecten en hoop ik als verpleegkundige aan de slag te kunnen. Vorig jaar gingen we dorpen in om mensen te testen op hiv. Dat is heel schrijnend, want bijna iedereen is besmet – bijna iedereen! We begeleidden die mensen en gaven voorlichting."
Waarom: "Ik wil er vooral voor de mensen zijn en de harde werkers in allerlei projecten ondersteunen. Daarnaast gaat dit jaar mijn kleindochter Rosanne mee. Zij is 14 en van een nieuwe generatie. Ik wil haar graag het belang van dit soort reizen laten zien. Het zal onze band enorm versterken."
Handig: "Handig of niet, daar gaat het niet om. Ik laat mijn handen en mijn hart werken voor de Heer."
Zuid-Afrika: "Het is er prachtig en het liefst blijf ik. Omdat ik mijn kleindochter meeneem, gaat het een onvergetelijke ervaring worden."
Primitief: "Comfort hoef ik niet te verwachten. Wat ook 'primitief' kan zijn, is de communicatie. Dat vergt veel flexibiliteit en geduld."
Boodschap: "Ik ga niet alleen om wat praktisch te helpen. Het is mijn gebed dat de Heilige Geest iets goeds gaat doen in de levens van mensen zonder hoop. Dat wil ik uitdragen."

www.gainhelpt.nu

Klaas Plas (55)

Bestemming: Malawi
Kosten: € 2.300,-
Reistijd: mei
Organisatie: WorldServants

Opdracht: "We gaan een schooltje uitbreiden en latrines bouwen. Toiletten heb je er wel, maar er is nu nog te weinig privacy. Meisjes worden vaak beloerd."
Waarom: "Twee jaar geleden overleed mijn vrouw en mijn zoons gaan zelfstandig op vakantie. Nu heb ik nog mijn eigen praktijk voor fysiotherapie, maar ik speel met de gedachte om op termijn voor langere periodes naar het buitenland te gaan. Deze werkvakantie is een experiment."
Handig: "Ik ben geen metselaar, maar houd wel van klussen. Ook heb ik in een ver verleden in de bouw gewerkt als opperman. Dat klinkt duur, maar is niet anders dan de stenensjouwer. Dat komt vast van pas."
Malawi: "Ik ben al in allerlei landen geweest, maar nog nooit in Afrika. Door deze reis naar Malawi wil ik het continent leren kennen."
Primitief: "Ik pas ontzettend op met vervuild voedsel en water. En als ik 's ochtends mijn schoenen aantrek, kijk ik goed of er geen schorpioen in zit."
Boodschap: "Waar ik ook ben, mijn christelijke identiteit gaat altijd met me mee. Maar ik reis niet naar Afrika om te evangeliseren; komt het ter sprake, dan deel ik iets over mijn geloof. De visie van World Servants – 'Bouwen aan jezelf door te bouwen voor een ander' –
hoop ik te beleven."

Leny van Veen (74)

Bestemming: Bolivia
Kosten: € 2.300,-
Reistijd: oktober
Organisatie: WorldServants

Opdracht: "Aan de rand van het Andes-gebergte gaan we een nieuwe school bouwen, zodat kinderen minder ver moeten lopen en hierdoor minder snel van school gaan."
Waarom: "Ik weet dat weinig mensen van mijn leeftijd dit nog doen. Maar ik ben gezond, heb het ontzettend goed en wil graag iets voor mijn medemens doen."
Handig: "Ik sta niet bekend als de allerhandigste. Toen ik voor het eerst ging, moesten mijn broers erg lachen. Maar ik laat me niet snel afschrikken en tien reizen verder draai ik mijn hand niet meer om voor stenen sjouwen en muurtjes metselen."
Bolivia: "Dit jaar ga ik voor de zesde keer en het voelt als een warm bad als ik er weer ben. De natuur is prachtig en de mensen zo ontzettend vriendelijk."
Primitief: "Ik ben van het type 'niet zeuren maar doorgaan'. Zoek je luxe, dan moet je een zonvakantie boeken. In Bolivia moet je genoegen nemen met een gat in de grond als wc."
Boodschap: "Naast het bouwen doen we kinderwerk in de dorpjes. We knutselen met kinderen en vertellen een bijbelverhaal. Ik wil hen meer bieden dan alleen een mooi schooltje."

www.worldservants.nl

TEKST: Maarten Nota
BEELD: Gert-Jan van der Tuuk

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons