Jip Wijngaarden

in Geloven

Kunstenares Jip Wijngaarden (46) werd bekend door haar hoofdrol in het theaterstuk en de film ‘Het dagboek van Anne Frank’. Ze woont met haar man in de Franse Jura, maar is regelmatig in Nederland, waar ze exposeert. Ze werkt momenteel aan een boek.

Wat zou je doen als je dit werk niet deed?

“Dan zou ik iets doen met mijn grote verbolgenheid over onrecht. Bijvoorbeeld de kinderprostitutie in Thailand: jonge meisjes wegslepen uit bordelen, of opkomen voor de kwetsbaren, zoals de leprapatiënten in Nepal.”

Welk compliment blijft je bij?

“Iemand zei tegen mij: ‘Wat staat die baret jou mooi!’ Arthur Katz, mijn geestelijk vader, die toen bij me was, zei: ‘Álles staat haar mooi!’ Dat raakte me omdat hij dat zei.”

Met welke karaktertrek drijf je anderen tot wanhoop?

“Ik kan soms vanuit mijn verbolgenheid over onrecht te snel iets zeggen. Mensen vinden dan dat ik te veel met mijn neus vooraan sta, en zeggen: ‘Jip, houd nou even je mond!’”

Op welk dier lijk je?

“Op een leeuw, die rustig lijkt rond te kijken, maar pijlsnel en doeltreffend is als het eropaan komt.”

Met wie zou je graag een dagje willen ruilen?

“Met een kapitein die zijn zeeschip veilig door een zware storm weet heen te loodsen.”

Hoe blijf je in conditie?

“Ik woon aan de voet van een berg en loop wekelijks twee tot drie keer die berg op en af. In de zomer maken we nog grotere bergwandelingen in Zwitserland.”

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

“Gisteravond, toen ik luisterde naar een opname van het lied Shma Israel door de Israëlische zangeres Sarit Hadad. Dat lied – een soort gebed – raakte me zo, dat ik ervan huilde.”

Wat is geluk voor je?

“‘s Avonds op de bank zitten met een wijntje, na een dag lekker werken. Én een schoon huis. Heerlijk!”

Ben je bang voor de dood?

“Nee, helemaal niet. Ik ben me ervan bewust dat het leven op aarde ‘slechts’ een doortocht is naar een ander Koninkrijk. Dáár kom ik Thuis!”

Hoe is jouw gebedsleven?

“Ik mag de dag graag beginnen met het lezen van een Psalm. Daar komt voor mij altijd gebed uit voort. Bidden is vooral intimiteit met God. Zonder gebed zou mijn leven leeg zijn. Ik bid hardop en in gedachten.”

Waar heb je spijt van?

“Had ik mijn studies maar afgemaakt! Door mijn rol in Anne Frank is daar niets meer van terechtgekomen. Daar heb ik jaren tegenaan gehikt.”

Welk programma moet direct van de buis verdwijnen?

“Ik heb zelf geen televisie, maar waar ik mij mateloos aan kan ergeren, is de veelheid aan geweld en seks. Ik ga me niet amuseren door te kijken naar moord of overspel. Dergelijke programma’s vind ik een teken van een zieke maatschappij.”

Wat weet bijna niemand over je?

“Ik heb in mijn atelier een katapult liggen, en als er een Vlaamse gaai komt om kleine vogeltjes uit de dakgoot te eten, schiet ik ’m weg.”

Tekst: Hans van de Beek
Beeld: Thomas van Oostrum

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons