Ed Anker (32) heeft de ChristenUnie verruild voor een functie als EO-radiopresentator. Hij is op Radio 1 te horen in Dit is de zondag en in diverse nachtuitzendingen. Ed is getrouwd en vader van een zoon.

Wat zou je doen als je dit werk niet deed?

“Wat een lastige vraag, nu ik net met een nieuwe carrière ben begonnen. Als programmamaker merk ik dat ik mijn missie – christenen helpen hun positie in de samenleving in te nemen – aan het uitvoeren ben. Ik vind het geweldig dat ik dit bij de EO kan realiseren.”

Welk compliment blijf je bij?

“Dat ik altijd mezelf ben gebleven, of ik nu in de Tweede Kamer zat, of op een verjaardag met iemand praatte.”

Met welke karaktertrek drijf je anderen tot wanhoop?

“Omdat ik van improviseren houd, vragen mensen wel eens vanuit irritatie: 'Weet je nu echt waar je mee bezig bent of waar het over gaat?'”

Op welk dier lijk je?

“Op een poema, vanwege z'n onrust. Maar ook op een beer, die goedmoedig is en niet zo snel zenuwachtig wordt. Beide karaktertrekken wisselen zich in me af.”

Met wie zou je graag een dagje willen ruilen?

“Met Huub van der Lubbe, zanger van De Dijk; een band die ik ontzettend leuk vind. Huub staat altijd met veel plezier een show te maken. Ik vind hem heel muzikaal en integer; een ras-entertainer.”

Hoe blijf je in conditie?

“Ik ga regelmatig naar de sportschool.”

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

“Afgelopen januari, toen ons eerste kind werd geboren. En toen ik kort daarna mijn ouders belde, huilde ik opnieuw.”

Wat is geluk voor je?

“Geluk heeft altijd met mensen om me heen te maken, vooral met mijn vrouw en ons zoontje. Met hen beleef ik intens geluk. Ik word ook heel gelukkig als ik iets zie werken, of merk dat mensen plezier hebben in wat ze doen.”

Ben je bang voor de dood?

“Nee. Ik ben niet bang om naar de hemel te gaan.”

Hoe is jouw gebedsleven?

“Het begrip continu online spreekt me erg aan. Niet dat ik 24 uur per dag bid, maar omdat gebed relatie met God is, kan ik op allerlei momenten van de dag contact maken, online zijn. Ik bid veel spontaan, voor situaties of mensen die langskomen in mijn leven. Daarnaast neem ik er ook bewust tijd voor.”

Waar heb je spijt van?

“Ik heb er spijt van als ik mensen tekort doe en hen met mijn woorden of mijn houding niet tot hun recht laat komen. Én dat ik nooit een instrument heb leren bespelen.”

Welk programma moet direct van de buis verdwijnen?

“Expeditie Robinson. Dat programma stimuleert mensen niet om het beste uit zichzelf te halen, maar om ten koste van de ander te winnen. Ik zie dat er gepest wordt en dat groepsprocessen onder druk worden gezet.”

Wat weet bijna niemand over je?

“Ik houd van de Italiaanse keuken, en lees voor het slapengaan kookboeken en bladen als La Cucina Italiana.”

Tekst: Hans van de Beek
Beeld: Thomas van Oostrum

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons