Geldproblemen: eigen schuld, dikke bult

in Geloven

Met een strakke administratie, hard werken, je rekeningen fier tegemoet zien en Hollandse zuinigheid kan er eigenlijk niets verkeerd gaan met je geld. Terwijl de belastingbetaler mooi financieel mag opdraven voor de onoplettende, luie Nederlander die een potje maakt van zijn uitgaven.

Eens

"Zeker. Ik snap niet hoe je in de problemen kunt komen, als er genoeg manieren zijn om geld te verdienen," beaamt kok Ronald van der Kraan (28). "Mensen met geldproblemen geven meestal meer geld uit dan er binnenkomt. Natuurlijk is het moeilijk om jezelf in toom te houden als je vrienden wel twee keer per jaar op vakantie gaan. Dat zij zo, je kunt nooit alles hebben. Ik kan op internet gaan kijken naar mooie auto's, maar dan verlekker ik mezelf met iets wat ik me niet kan permitteren. Bovendien heb ik zo'n auto niet eens nodig. Elders in de wereld zoeken mensen naar eten, terwijl wij lenen om een tweede auto te kunnen betalen. De verhoudingen zijn gewoon zoek.

Als kind leerde ik van mijn ouders te sparen en daar heb ik nu profijt van. Ik wacht met onnodig geld uitgeven, en áls ik iets koop, is het iets fatsoenlijks. Dat levert meer op dan iets goedkopers aanschaffen dat snel kapot gaat. Daarnaast is het slim om je inkomsten en uitgaven bij te houden in je administratie.

Volgens Ronald zijn er enkele excuses voor schulden. "Bijvoorbeeld als je jong bent en je geld wordt in beslag genomen door je ouders, onder het mom van 'daar zorgen wij wel voor'. Dan heb je er hard voor gewerkt, maar je ouders verkwisten het, terwijl je er op rekende."

Oneens

Dat overkwam de man van Annika van Vuuren (22). "Voor we trouwden, beheerde zijn moeder het geld. Ze vond dat mijn man niet goed met geld kon omgaan en in vertrouwen heeft hij het beheer aan haar overgelaten. Uiteindelijk heeft ze zijn rekening leeggeplukt. Het is dus zeker niet 'eigen schuld, dikke bult', maar wij nemen wel onze verantwoordelijkheid.

Deze crisis bevechten we vooral op eigen kracht. Mijn man is meer gaan werken. Ik ben bij onze dochter tot ze naar school gaat, maar heb er een postwijk en schoonmaakadres bijgenomen. We kunnen ons geen luxe eten veroorloven, laat staan dat we uit eten gaan. Shoppen is er voor mij bijna niet bij; ik koop voornamelijk tweedehands kleding. Leuk is het niet, maar het maakt je wel sterker.

Deze situatie gaat nog zo'n zes jaar duren. Gelukkig krijgen we hulp van de diaconie, die ons een budgeteercursus aanbood toen we net getrouwd waren. Daar hebben we veel van geleerd. Ook merk ik dat God ons keer op keer helpt. Ik vond eens twintig euro in een achterzak, net voordat ik die wilde wassen. Daar kon ik weer van eten."

Oneens

"Wij helpen mensen met schulden en willen nieuwe kansen geven," vertelt Peter Kuijpers (58). Hij is opleider en initiator bij SchuldHulpMaatje, een project voor professionele begeleiding bij schulden. "Sinds de crisis kloppen mensen uit alle lagen van de bevolking bij ons aan. Ik ken een echtpaar dat net een nieuw huis had gekocht. Door de financiele crisis kregen zij hun andere huis niet verkocht en zaten ze met twee hypotheken. Tot overmaat van ramp verloren zij beiden hun baan.

Met zulke problemen kom je snel in een neerwaartse spiraal en lijkt het einde zoek. Vroeger kon je een periode van ontslag nog makkelijk opvangen, maar mensen hebben geen spaartegoed meer. Daarom raad ik iedereen aan om te sparen in plaats van op te maken. Als je de bui voelt hangen, is het slim om meteen hulp te zoeken.

Onze cliënten krijgen vaak negatieve reacties vanuit hun omgeving. Toch moet je de oorzaak van de schuld ontdekken, want anders bestaat de kans op herhaling."

Eens

Silva Visser-Van Eijk (52) is raadslid voor de ChristenUnie te Medemblik en programmamanager bij het UWV. "Elke burger in Nederland heeft toegang tot informatie over schulden. Je kunt dus weten hoe je een geldprobleem voorkómt. Bovendien zou iets minder hebberigheid veel mensen goed doen.

Ik geloof dat schulden iedereen kunnen overkomen. Er moet dus ook voldoende hulp beschikbaar zijn. Die hulp moet wel 'beloond' worden; mensen met schulden moeten laten zien dat ze iets willen doen aan de situatie, of dat nu veel of weinig oplevert. Ga voor mijn part koffieschenken.

In dit verhaal zijn banken zeker niet onschuldig. Het is duidelijk dat veel klanten zijn benadeeld door slecht beleid. Laten zij een deel van de provisie die ze opgestreken hebben maar teruggeven aan de mensen. Ik zou dat evenredig verdelen over klanten die misleid zijn, in plaats van bonussen bovenin."

TEKST: Gerteke de Jong

BEELD: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons