'Er is iets grondig mis in het Haagse'

in Geloven

Hij woont in een huis vol boeken, heeft uitgesproken conservatieve denkbeelden, was ondernemer, gemeenteraadslid, wethouder, Kamerlid en is nu burgemeester. De ongehuwde Eddy Bilder is een weinig opvallende, maar karakteristieke politicus binnen het CDA.

Zwaar land met zwart water in de kop van Overijssel. Dorpen waar de kerktorens overheersen. Waar mensen elkaar groeten op straat. Waar het rumoer van de Randstad ver weg is. De in 2001 gevormde gemeente Zwartewaterland bestaat uit Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis en de kernen Kamperzeedijk en Mastenbroek. Er wonen 22.000 mensen.

Wat trekt iemand om burgemeester van deze gemeente te willen worden? ”Ik vind het een mooie gemeente met veel ondernemende inwoners. Als ondernemer deed ik voorheen in Overijssel met plezier zaken. Ik waardeer dat hier een hogere mate van gemoedelijkheid is dan in andere delen van het land en ben blij met het confessionele karakter van Zwartewaterland. Het spreekt mij aan dat in deze gemeente nog nieuwe kerken worden gebouwd. De gereformeerde gemeente in Genemuiden heeft een nieuwe kerk met 1700 zitplaatsen, de hersteld hervormde kerk krijgt er een met meer dan 1350 plaatsen.”

Warm bad

Bilder (1964), behorend tot de Gereformeerde Bond in de PKN, kreeg in januari de ambtsketen van Zwartewaterland omgehangen. Het burgemeesterschap moet voor hem voelen als een warm bad nadat hij in juni vorig jaar afscheid had genomen van de "slavernij van de landspolitiek” in Den Haag waar het vol loopt met "hyena’s”.

Was het echt zo erg?

“Er is iets grondig mis in het Haagse. Het ieder voor zich is er heel diep doorgedrongen. Ik maakte 3,5 jaar deel uit van een fractie van 41 mensen. Iedereen aast op belangrijke portefeuilles. Als oud-ondernemer zou ik in de commissie van Economische Zaken op mijn plaats zijn. Dat is niet gebeurd. Het medisch-ethische dossier lag niet bij mij, terwijl ik ben binnengehaald uit een bepaalde groep CDA’ers die daar zorgen om heeft. Men zoekt in de fractie niet naar het belang van het collectief, maar is voortdurend bezig met de vraag: hoe kom ik in de krant, bij Nieuwsuur of Pauw en Witteman?”

Wie is nu het CDA-gezicht voor de Gereformeerde Bond?

“Dat is er niet. En dat is schadelijker dan het verlies van een x-aantal stemmen. Vergelijk het met de Hervormde Kerk die na mei 2004 achterbleef toen de Hersteld Hervormde Kerk eruit stapte. Dat wat achterblijft, komt ook in beweging. Zaken die vaststonden, worden ter discussie gesteld. Overigens heeft de Gereformeerde Bond er zelf ook niets aan gedaan. In mijn tijd als Kamerlid heb ik geen enkele vorm van ondersteuning ondervonden. Dat verwijt ik ze. Ik was getergd toen de Waarheidsvriend (huisorgaan van de Gereformeerde Bond, red.) schreef over twee christelijke partijen: de ChristenUnie en de SGP. Blijkbaar is het CDA al afgeschreven. De Gereformeerde Bond zou zich bewust moeten zijn van het feit dat ze ook richting het CDA de deuren moet openhouden en boodschap moet hebben aan het CDA.”

Beschamende vertoning

In februari 2010 viel het kabinet Balkenende-IV, een coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie. Bilder is er niet positief over. "We hebben de kans verspeeld om als christenen iets te laten zien. Het was een unieke gelegenheid met twee christelijke partijen, tien christelijke ministers en Wouter Bos, zoon van een predikant. Het werd niet voor niets het VU-kabinet genoemd. Maar het werd een beschamende vertoning. Broeders van hetzelfde huis hebben hun bijbelse opdracht om eendrachtig de schouders eronder te zetten op een onwaardige wijze ingevuld. Kijk hoe er met Jan Peter Balkenende is omgesprongen. Er is gewoon karaktermoord op hem gepleegd. Neem alleen al de nadrukkelijkheid waarmee nu wordt gezegd dat Rutte een frisse en toegankelijke premier is. Daarmee zeg je iets over Balkenende. Terwijl de man in acht moeilijke jaren leiding gaf aan vier verschillende kabinetten.”

Bij de verkiezingen in juni 2010 verloor het CDA dramatisch: van 41 naar 21 zetels. In de formatie spleet de partij bijna over de samenwerking met de PVV. Wat doet dat met het CDA?

"Vooropgesteld wil ik zeggen dat het kabinet-Rutte het best denkbare kabinet is dat er na de verkiezingen kon komen. Ik weet nog wat Paars (de kabinetten Kok van 1994 tot 2002, red.) allemaal heeft gedaan. In deze gedoogconstructie worden niet alle remmen losgegooid. Als het gaat om de vrijheid van onderwijs, heeft het CDA op alle fronten zijn zin gekregen. Het kabinet oogt ook als een vriendenclub. Dat element ontbrak bij Balkenende, Bos en Rouvoet. Berouw en inkeer is er na 9 juni echter niet. Het CDA zoekt naar leiding, zoekt koers. Er is verwarring, onduidelijkheid; we zijn onze eigen vijand geworden. Tegen iedereen die denkt dat het zo goed is, zeg ik: het is voor Nederland van belang dat er een sterk CDA is. Dat hoor ik zelfs van SGP’ers.”

CDA: van leider naar lijder?

“Wie niet luistert, nooit om hulp vraagt, Gods aangezicht niet zoekt, hoeft niet op bijstand te rekenen. Het kwam voor dat tijdens een fractievergadering de Bijbel niet eens openging.”

Blij dat uw weg bent van het Binnenhof?

“Ik ging alle dagen met plezier naar mijn werk en ben niet weggelopen voor mijn verantwoordelijkheden. Maar ik zag simpelweg geen perspectief meer. Het systeem op het Binnenhof kan ik niet veranderen. Al moet ik er direct bij zeggen dat ik liever in de huidige fractie dan in de vorige had gezeten.”

U woon In Ermelo, alleen, in een groot pand vol met boeken.

“Klopt, en dat pand houd ik aan. Dan kan ik me nog eens terugtrekken op de Veluwe. Een deel van het huis is verhuurd, het andere deel is voor mij. Ik zoek naar een woning in Zwartewaterland. Dat is goed; een burgemeester moet deel uitmaken van de gemeenschap. Bovendien wil ik hier ’s zondags naar de kerk kunnen gaan.”

Tekst: Riekelt Pasterkamp

Beeld: Dick Vos

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons