Vonne van der Meer

in Geloven

Vonne van der Meer (58) viert dit jaar haar 25-jarig jubileum als schrijfster, met haar 15e boek ‘De vrouw met de sleutel’. Deze roman ligt deze week in de winkels.

Wat zou u doen als u dit werk niet deed?

“Als ik een goede stem zou hebben, had ik graag zangeres willen zijn, maar dan wel eentje die haar liedjes zelf schrijft.”

Welk compliment blijft u bij?

“Soms zegt iemand tegen me: ‘Tijdens de laatste maanden van het leven van mijn vriendin, heb ik een van uw boeken aan haar voorgelezen.’ Dat vind ik wel heel erg fijn om te horen.”

Met welke karaktertrek drijft u anderen tot wanhoop?

“Als ik bezig ben met het schrijven van een boek, ga ik daar helemaal in op. Wanneer ik dan tijdens een gesprek een woord hoor dat mij op een idee brengt, ben ik weer bezig met dat boek, en niet met het gesprek.”

Op welk dier lijkt u?

“Een dier? Nou ja! Als ik schrijf, lijk ik op de roofvogel die bewegingloos in de lucht hangt, en zich dan laat vallen. Maar alleen thuis, ben ik net een poes, die uren tevreden en in zichzelf op de bank kan zitten. En als ik voor iemand opkom, lijk ik meer op een tijger.”

Met wie zou u graag een dagje willen ruilen?

“Niet ruilen, nee, maar wel doorgronden: de ‘elephant man’, oftewel Joseph Merrick (1862-1890), die er door een huidplooiziekte weerzinwekkend uitzag. Ze zeggen van hem dat hij zo zachtmoedig van karakter is gebleven, hoewel hij veel hoon over zich heen kreeg. Ik zou graag ontdekken hoe hij de kern van onschuld heeft weten te bewaren.”

Hoe blijft u in conditie?

“Ik zwem bijna elke dag.”

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

“Twee jaar geleden. Huilen doe ik meestal om anderen. Als ik zou zeggen waarom ik het laatst gehuild heb, dan verraad ik iemand.”

Wat is geluk voor u?

“Geluk heeft voor mij alles te maken met de bijbeltekst: ‘Mijn vrede geef Ik u, Mijn vrede laat Ik u.’ Vredigheid en rust in mijn geest en gemoed vind ik een groot geluk.”

Bent u bang voor de dood?

“Nee. Dat komt omdat ik mijn ouders heb zien overlijden. Om hóe zij stierven, heb ik geen reden om er bang voor te zijn. Maar ik weet natuurlijk niet hoe ik zal reageren als ik een dodelijke ziekte blijk te hebben en hoe ik naar dat sterven toegroei. Ik ben benieuwd. Ik heb geen idee.”

Bidt u wel eens?

“Ja! Bidden is voor mij het fundament. Ik kom niet uit een religieus gezin, dus thuis heb ik niet leren bidden. Ik heb het zelf ontdekt, vanuit het cliché ‘nood leert bidden’. Voor mij is bidden, zeggen: ‘Uw wil geschiede.’”

Waar heeft u spijt van?

“In mijn jonge jaren, begin jaren zeventig, ging ik soms slordig om met jongens. Dan was ik verliefd en gaf ik de indruk dat ik veel om diegene gaf, maar dat kon voor mij met een paar weken ook weer over zijn. En ik denk dat ik als tiener, en ook later nog, lang niet altijd beseft heb wat ik mijn ouders heb aangedaan door te weinig contact met hen te onderhouden en door enorm kritisch te zijn. Toen ik moeder werd, was dat op slag voorbij.”

Welk programma moet direct van de buis verdwijnen?

“Ik kijk niet zoveel televisie, en altijd naar dezelfde programma’s. Ik zou het niet weten.”

Wat weet bijna niemand over u?

“Dat ik heel goed kan waterskiën.”

Tekst: Hans van de Beek
Beeld: Thomas van Oostrum

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons