Volle agenda, nooit druk

Stoomcursus benedictijns timemanagement

in Geloven

Als de treinen vertraging hebben, klaagt iedereen steen en been. Wie in zijn werk vertraagt, verwacht misschien een uitbrander van de baas, maar zal juist met meer plezier gaan werken. Dat leert kerkvader Benedictus ons, stelt timemanager Denise Hulst. Een stoomcursus benedictijns timemanagement voor wie 2011 ook op de werkvloer wil overleven.

Knellende deadlines, ad hoc vragen van collega’s, tientallen e-mails, permanente bereikbaarheid en allemaal afspraken. Alles moest natuurlijk gisteren af en je bent met tien verschillende taken tegelijk bezig. Wat heeft een oude monnik als Benedictus (480-547) hiermee te maken?

Toverwoord

Timemanager en coach Denise Hulst legt haar oor maar al te graag te luister bij deze kerkvader en ze gebruikt zijn Leefregel op kantoor. Zij schreef er het toegankelijke boekje Een volle agenda, maar nooit druk over. Het toverwoord? Aandacht. Dus niet per se sneller of efficiënter werken, maar vertragen, zodat je de verbondenheid met jezelf, je werk en het bedrijf niet verliest. Tien keer per dag mail checken? Fout! Benedictus leert je er vaste tijstippen voor te plannen. En collega’s die denken dat er boven jouw werkkamer Café de Zoete Inval staat, wijs je vriendelijk doch dwingend de deur: ‘Kun je over twee uur terugkomen, dan heb ik tijd en aandacht voor je.’

De klok bepaalt

Net als wij worstelde Benedictus ook met de klok. Daarom stelt zijn Leefregel een afgewogen ritme van acht uur bidden, acht uur werken en acht uur rusten centraal. Monniken onder zijn hoede hadden naar deze indeling te luisteren. Voordeel: je schema was helder, je hoefde niet na te denken over je gebed tijdens je werk en andersom. Stabilitas noemde de geestelijke grootmeester dat. Werken vanuit een vast dagritme geeft namelijk de broodnodige rust, regelmaat, overzicht en duidelijkheid, waardoor je alles met aandacht kunt doen. Het gevolg? Je maakt minder fouten en ervaart meer voldoening in je werk.
“Een dagritme à la Benedictus is voor ons misschien niet haalbaar, een eigen vast dagritme wel,” vult Hulst aan, en ze houdt het graag praktisch. “Sta bewust elke werkdag een kwartier eerder op en neem de tijd voor een rustig ontbijt in plaats van direct de file in te vliegen. Neem het besluit en laat het langzaam een routine worden. Plannen, vooruitkijken en vaste patronen opbouwen, klinkt niet heel spannend, maar kan je veel voldoening opleveren.”

Tips voor stabilitas:

• Geef het bekijken en beantwoorden van e-mail een vaste plek in je agenda;
• Neem bewust tijd om je laten inspireren, bijvoorbeeld door aandachtig de Bijbel te lezen;
• Zet in je agenda wanneer je een vergadering wilt voorbereiden;
• Plan een lunchpauze of wandeling, én stap dus ook achter je bureau vandaan;
• Reserveer tijd voor kleine klusjes; doe ze niet steeds tussendoor;
• Sluit een dag af door te kijken naar de taken voor morgen.

Kunst van het beginnen

Een planning of een vast dagritme op papier is leuk, maar levert niets op zolang je niet aan de slag gaat. En juist dat vinden veel werknemers erg lastig. Sterker nog, als je jezelf niet bij de kladden grijpt, kun je gestuurd worden door je uitstel- en vluchtgedrag. “Erg zonde, want niet willen en verzet tegen dat wat toch zal moeten, kost een hoop tijd, geld en energie.”
Wat leert Benedictus ons op dit punt? “Doe wat je moet doen – of je het nu leuk vindt of niet. Enerzijds een enorme open deur en anderzijds een waarheid als een koe. Dus wie besluit zich de kunst van het beginnen eigen te maken, moet zijn eigen vluchtgedrag te lijf gaan.”

Zo ga je uitstelgedrag te lijf!
• Test jezelf op de uitstelschaal via www.denisehulst.nl;
• Maak een degelijke planning en houd je eraan;
• Schakel je e-mailprogramma uit en zeker de optie ‘verzenden/ontvangen’;
• Verwijder computerspelletjes van je computer;
• Vertel jezelf niet langer hoe lastig of saai een taak is, maar ga aan de slag en probeer het eerst vijf minuten vol te houden;
• Maak een planning en vertaal langetermijndoelen in kortetermijntaken: hoe concreter hoe beter;
• Stel voor elke nieuwe taak een concreet tijdstip vast;
• Leer te genieten van het beginnen als een kleine overwinning op jezelf.

Ga op reis

Het kost tijd en oefening om één taak tegelijk te doen, weet Hulst. “Hoewel Benedictus er op strenge toon op hamert, verliest hij niet het menselijke onvermogen uit het oog. Die mildheid spreekt me erg aan, want niemand is perfect en niemand kan zich volledig loswrikken van onze haastcultuur. Belangrijk is dat je op reis gaat en elke dag met nieuwe overgave start. Dat inzicht geeft ontspanning en maakt deze vorm van timemanagement heel behapbaar. En wees nu eerlijk, wie wil er niet af van de permanente haast in zijn werk én privé-leven? Want wie altijd maar doorjakkert, verliest op den duur het contact met zijn hart en gevoel, en daar word je meestal geen blijer mens van. Daarnaast is het totaal niet efficiënt. Echte voldoening ontstaat pas als je één ding tegelijk doet door er aan te beginnen én het weer af te ronden – de kunst van het ophouden. Dat is de kern van benedictijns timemanagement. Want alleen dan heb je het nooit druk, ondanks je volle agenda.”

N.a.v. ‘Een volle agenda, maar nooit druk, Benedictijns tijdmanagement’, Denise Hulst, Ten Have, 2010, 96 blz., € 14,90, ISBN 9789025960902

Tekst: Maarten Nota
Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons