Fabels en feiten over voeding

in Geloven

Voeding is een mooi vak, waar altijd iets te beleven valt. Zo komen en gaan de wonderdiëten, de dieetgoeroes en de afslankproducten. Door mijn cliënten word ik op de hoogte gehouden van de laatste hypes, gevoed door televisieprogramma’s en internet. Als diëtist vorm ik mij een wetenschappelijk onderbouwde mening.

Zo wist een cliënte mij te vertellen dat zij nu voor elke maaltijd een glas appelazijn dronk en dat dit de vetverbranding verhoogt. Zij viel sindsdien inderdaad sneller af, maar… er is nooit onderzocht wat azijn doet met het gewicht. Zou zij niet hetzelfde effect hebben met een glas water voor elke maaltijd? Het vermindert de eetlust en vult de maag.
Is een broodje kroket gezonder dan een broodje kaas? Als je naar de vetzuren kijkt wel. De kaas levert ongeveer 150 kcal en 8 gram verzadigd vet, de kroket 150 kcal en 4 gram verzadigd vet. Gesmolten kaas is iets vetter per gram dan gewoon een plak kaas, simpel omdat er bij het smelten vocht verdampt. Is het dezelfde plak kaas, dan komt er natuurlijk geen vet bij!

Banaan of appel?
Bananen worden, zelfs door artsen, soms in de ban gedaan bij afslanken of diabetes. Maar een kleine banaan bevat evenveel calorieën als een flinke appel, maar ook veel vezels en vitaminen, én geeft goede verzadiging. Een prima tussendoortje dus.

Aspartaam vermijden?
Light producten leveren ook veel fabels op. Veel mensen zijn bang voor de zoetstof aspartaam. Wil je aspartaam vermijden, lees dan de verpakkingen van zoete light producten. Er zit heel vaak een andere zoetstof in. Hartige light producten bevatten geen zoetstof en kunnen een goede vervanger zijn. Bijvoorbeeld light smeerkaas (minder vet), light rookworst (minder vet), light boter (onverzadigd vet) of light wijn (zonder alcohol).
Betrouwbare informatie is te vinden op de sites van het Voedingscentrum, de Diëtisten Coöperatie Nederland en de Diabetes Vereniging Nederland.

Konnie Crielaard, diëtist

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons