Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eenvoudig leven: zo begon Teunie Luijk met ‘consuminderen’

"We kunnen weerstand bieden aan deze consumptiemaatschappij”

Reclame op radio, televisie en in folders nodigt ons voortdurend uit om naar de winkel te hollen voor de nieuwste tv, het goedkoopste wasmiddel en de modernste telefoon. Maar of we van al die aankopen gelukkiger worden? Teunie Luijk (42) ontwikkelde een levensstijl die haaks staat op het huidige consumptiegedrag. “Het geeft zoveel voldoening.”

Deel:

Ze houdt een weblog bij over eenvoudig leven, dat maandelijks door duizenden mensen wordt gevolgd. Ook verscheen er een boek van haar hand: Dat doen we zelf wel!. Het adagium van Teunie – getrouwd met Willem en moeder van tien kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 22 – is ‘consuminderen’, de zuinige tegenpool van consumeren. Daar begon ze noodgedwongen mee, maar inmiddels zou ze niet anders meer willen.

Voor deze levensstijl, die ze zich in de loop der jaren eigen maakte, koos ze de term ‘eenvoudig leven’, een begrip dat enige uitleg vraagt. Het is bijvoorbeeld niet synoniem voor ‘lui’ of ‘gemakkelijk’. Lachend: “Iemand schreef eens aan me: ‘Eenvoudig? Jij leeft juist hartstikke moeilijk!’ Ik maak namelijk van alles zelf, zoals toetjes, taarten en traktaties, maar ook cadeautjes. Dat geeft voldoening, scheelt op termijn veel geld en heeft een samenbindend effect op ons gezin. We zorgen bijvoorbeeld met elkaar voor het hout voor de kachel, en plukken samen vruchten in het wild waar ik jam, sap en wijn van maak. Voor mijzelf betekent eenvoudig leven: eigen keuzes maken, en je niet gek laten maken door de koopdrift in de maatschappij. Al is het soms lastig, we kunnen weerstand bieden aan deze consumptiemaatschappij.”

Stel, ik wil beginnen met ‘eenvoudig leven’. Hoe en waar begin ik?

“Ikzelf heb stapsgewijs een ontwikkeling doorgemaakt. Zo gebruikte ik altijd al katoenen luiers voor de kleintjes, dat leek me goedkoper en beter voor het milieu. Vervolgens ging ik zelf appelmoes, koekjes en brood maken. Nog weer later ben ik gaan wecken, wijn maken, breien en spinnen. Elke keer pak ik vanuit nieuwsgierigheid iets nieuws op. Ik ben thuis, maar thuis zijn betekent dus niet dat je ontwikkeling stilstaat. Internet is wat dat betreft fantastisch. Als ik iets wil leren, bijvoorbeeld hoe je wijn moet maken, vind ik daar een schat aan informatie.”

Tips van Teunie Luijk voor eenvoudig leven

  • Kinderfeestje? Kijk in de plaatselijke krant wat er aan gratis evenementen in de buurt is en plan het feestje op zo’n dag. Wanneer je thuis begint en eindigt, wordt het toch persoonlijk.
  • Zelf wasmiddel maken is eenvoudig en voordelig. Met 80 gram Marseillezeep, opgelost in 5 liter water kun je heel wat wassen draaien.
  • Bestel één keer per maand je houdbare boodschappen per e-mail bij de supermarkt. Boodschappen doen kost zo nauwelijks tijd en je neemt geen onnodige extra’s mee. Versproducten zoals aardappels, groenten en fruit haal je vaak voordelig bij de boer.
  • Een kapper die aan huis komt knippen, scheelt veel tijd en geld. Regel eventueel met wat buren dat jullie tegelijk geknipt worden.
  • Vul zelf bekers en geef broodtrommeltjes mee naar school met iets lekkers, in plaats van voorverpakte pakjes drinken en koeken. Je kunt je kind verrassen met originele en toch gezonde lekkernijen. Dit is bovendien beter voor je portemonnee en het milieu.



Heb je nooit gedacht: al dat werk, ik houd ermee op?

“Nee. Sterker nog, toen we financieel ruimer kwamen te zitten, heb ik er bewust voor gekozen om terug te gaan naar mijn oude levensstijl. Ik raakte namelijk mijn voldoening kwijt; ik werd niet blij van dingen ‘gewoon’ kopen. Als je met weinig geld iets moois of lekkers maakt, geeft dat voldoening, omdat je er iets van jezelf in legt. Het wordt persoonlijk. En nog belangrijker: als je weinig geld hebt, leef je meer in afhankelijkheid van God. Die afhankelijkheid werd ook minder toen we meer te besteden kregen. Dat miste ik nog het meest. Daarom besloot ik opnieuw eenvoudig te gaan leven, ook al brengt dit veel werk met zich mee.”

Waarom deel je je ervaringen via een weblog en een boek?

“Ik was een tijdje bezig met consuminderen en lid van een internetgroep, waar je tips en ervaringen kon posten. Schrijven doe ik graag en ik merkte dat wat ik schreef, gewaardeerd werd door de lezers van die groep. Bovendien geniet ik er enorm van als mensen, hoe klein ook, een beginnetje maken met consuminderen en daar plezier in hebben. Twee hobby’s zijn dus samengekomen. In juli 2008 ging ik online en sindsdien is de site en de publiciteit daaromheen, enorm gegroeid. Dat is leuk.”

Voor mijzelf betekent eenvoudig leven: eigen keuzes maken

Teunie Luijk

Hoe zie je de toekomst?

“Ik heb er zin in! De afgelopen jaren heb ik veel geleerd. Door die lange periode van financiële krapte, bleef ik teveel op m’n spulletjes zitten. Ik had niet genoeg vertrouwen om dingen weg te geven en te denken: ‘Als ik het nodig heb, voorziet de Heere daar weer in.’ Dat is fout geweest.

Het afgelopen jaar was een vriendin, die erg goed kan geven, me hierin tot voorbeeld en onlangs maakte ik iets leuks mee via m’n weblog. Een mevrouw vroeg of ze onze haren mocht knippen in ruil voor gedroogde appeltjes. Ik heb al een prima thuiskapper, dus besloot ik haar appeltjes te géven. Ze bedankte me daarvoor hartelijk. ‘Deze mevrouw heeft het begrepen,’ dacht ik toen. ‘Zij kan vragen, aanbieden, maar ook in dankbaarheid aannemen.’ Ik wil dit graag in praktijk gaan brengen; meer weggeven en leren ontvangen. Verder ben ik benieuwd wat er op ons pad komt. Het zou zomaar kunnen dat we bijvoorbeeld eens een ruilbeurs gaan organiseren. Hoe dan ook, ik blijf het idee van consuminderen uitdragen.”

www.eenvoudigleven.blogspot.com
Tekst: Carola van Ruiswijk
Beeld: Gert-Jan van der Tuuk

--:--