‘De gaarkeukens hebben mijn leven gered’

Er zijn voor de allerarmsten in Israël

in Geloven

Aan zijn grijze kostuum is de accountant nog herkenbaar, maar de bewogen blik in zijn ogen verraadt de echte passie van Abraham Israel. Hij wil er met zijn organisatie Hazon Yeshaya zijn voor de allerarmsten in Israël. De bron voor zijn gedrevenheid ligt in zijn eigen levensverhaal.

“Vind je mijn stropdas mooi?” Met een lach schikt hij zijn knalgele tulpendas, zojuist gekregen van een donateur. Abraham Israel doet op doorreis Nederland aan om fondsen te werven voor zijn hulporganisatie en heeft de Hollanders in zijn hart gesloten. “Als je in een land leeft dat in zijn bestaan wordt bedreigd, is het erg bemoedigend om mensen te ontmoeten die liefde voor dat land laten zien.”

Winkelpandje

Als Amerikaanse jood bezocht Abraham halverwege de jaren negentig familie in Jeruzalem. Op een dag zag hij een jonge vrouw op straat die moeite had met oversteken. “Ik hield het verkeer voor haar tegen en ze vertelde me dat ze MS had en zich niet goed voelde. Ze was bang om te vallen en ik besloot met haar mee te lopen naar huis. Toen ze de deur van haar appartement opendeed, kon ik nauwelijks geloven wat ik zag. De ruit was stuk, de kraan afgesloten en er was geen eten in huis. Ik vroeg of ze geen geld van de overheid kreeg om van te leven, maar dat had ze nodig om haar dure medicijnen te betalen. Ze nam me mee naar de overburen, waar een gezin met drie kinderen in een kamer met een paar matrassen woonde. Het greep me zo aan, dat ik besloot een winkelpandje te huren. Ik nam een oudere vrouw in dienst om te koken en zo konden we dagelijks voor zeventien mensen zorgen. Inmiddels delen we meer dan 14.000 maaltijden per dag uit. Ik had niet verwacht dat het zo groot zou worden. Vijftien jaar geleden ging ik als accountant met pensioen en verkocht ik mijn bedrijf. Nu werk ik op vrijwillige basis als directeur van Hazon Yeshaya, wat verwijst naar de profetie van Jesaja over een wereld zonder armoede.”

Vluchten

De situatie die Abraham aantrof en zijn hart raakte, herinnerde hem aan zijn eigen jeugd. In zijn geboorteland Egypte had de joodse gemeenschap een goed leven, vergelijkbaar met het Europese jodendom van voor de oorlog. Maar ook in Egypte kwam iemand roet in het eten gooien: president Nasser. “Toen hij aan de macht kwam,” vertelt Abraham, “besloot mijn vader te vluchten. Zonder enig bezit kwamen we aan in Parijs, waar we ruim drie jaar moesten wachten voordat we naar de Verenigde Staten konden. Ik liep met gaten in mijn schoenen en we hadden niets te eten. De gaarkeukens hebben in die tijd mijn leven gered.”

Rugzakjes

Op zijn 13e kwam Abraham aan in de Verenigde Staten. “Mijn ouders hebben zich opgeofferd om ons een toekomst te geven. In Egypte was mijn vader ondernemer, een man van aanzien. Maar hij sprak geen Engels en moest het in Amerika doen met eenvoudige baantjes. Dat wij als kinderen succes hadden, deed hem goed. Ik ben accountant geworden en heb mijn eigen kantoor kunnen opzetten.”

Hij dankt God dat hij mentaal niets heeft overgehouden aan die moeilijke tijd. Sterker: zijn ervaringen zijn de aanjager van nieuwe projecten. “Ik herinner me nog goed dat ik aan de hand van mijn moeder naar school ging, waar alle kinderen rugzakjes droegen van Donald Duck en Mickey Mouse. Ik droeg niets. In de klas zei de meester: ‘Pak allemaal je potloden en je schrijfblok uit je tas.’ Iedereen rommelde wat in zijn tas, maar ik had niets. Dat was verschrikkelijk. Daarom delen wij nu op 1 september rugzakjes uit met potloden, schrijfblokken enzovoort.”

Israël is een relatief welvarend land met een reputatie in nieuwe technologie. Hoe komt het dat er toch zoveel armoede is?
“Dat is moeilijk uit te leggen. Toeristen bezoeken het land, zien de mooie natuur en de interessante plekken, maar komen niet in de achterbuurten, en zien niet de armoede die op het moment gierend uit de hand loopt. Met name door de tweede intifada en de tweede Libanonoorlog zijn veel mensen werkeloos geraakt. Ruim 35 procent van de kinderen leeft onder de armoedegrens. Daarmee hebben we Mexico ingehaald! De holocaustslachtoffers die we bij de oprichting van de staat Israël een thuis wilden bieden, staan nu in de rij voor een maaltijd. Het is zo verschrikkelijk, maar wel waar. En niemand doet er iets aan.”

Kunt u zich voorstellen dat er ooit iemand in uw centrum komt die u niet wilt helpen?
“Wij discrimineren niet op basis van ras, kleur of geloof. Iedereen is welkom. Ik moet me wel beperken tot de allerarmsten – daar ben ik heel streng in – maar we leveren net zo goed aan Arabische als aan joodse scholen. Hierin maken we geen onderscheid. Ik hoop dat Arabische kinderen opgroeien met het idee dat we goede mensen zijn, die graag in vrede met hen willen samenleven. Als Egyptenaar spreek ik Arabisch en kan ik goed met hen praten. Mijn boodschap is: ‘Wij hebben niets tegen jullie en jullie zouden niets tegen ons hoeven hebben. We kunnen in vrede met elkaar leven.’”

U bent nu 62. Gaat u een tweede keer met pensioen?
“Dit werk wil ik doen zolang ik het kan. Ik hoop dat ze me vanuit mijn kantoor uitdragen.”

Tekst: Arie Kok
Beeld: Yulia Mestechkin

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons