Tekenend: Pieter Jan Hagens

in Geloven

Pieter Jan Hagens (52) presenteerde voor de AVRO de programma’s Wie is de mol? en Eén Vandaag, en Buitenhof (AVRO/VARA/VPRO). Hij is getrouwd en vader van twee kinderen.

Wat zou je doen als je dit werk niet deed?
“Wat ik soms mis in mijn huidige werk, is het werken met mijn handen. Als ik geen tv-presentator was, zou ik me bezig houden met het onderhoud aan boten; schuren en lakken. Of uitbater zijn van een Friese jachthaven met alleen maar mooie, klassieke boten.”

Welk compliment blijft je bij?
“Na mijn eerste uitzending van Buitenhof, waarin ik een lang gesprek had met Herman Wijffels, heb ik veel complimenten gekregen van e-mailende kijkers. Mensen vonden het een verademing dat ze mij dit programma zagen presenteren.”

Met welke karaktertrek drijf je anderen tot wanhoop?
“Ik weet soms heel goed hoe iets moet, maar ook hoe iets niet moet. Vanuit mijn overtuiging bijt ik me daar dan behoorlijk in vast, zowel in privésituaties als op het werk. Dat wordt soms als autoritair ervaren.”

Op welk dier lijk je?
“Op een zeehond, die lekker op een zandplaat een dutje doet en af en toe even opkijkt voor wat er voorbij komt. Maar vanaf het moment dat hij het water ingaat, is hij gepassioneerd, doelgericht en toegewijd. Een pijlsnel roofdier.”

Met wie zou je graag een dagje willen ruilen?
“Ik zou eigenlijk met niemand willen ruilen, want ik ben heel blij met mijn leven. Iemand die ik bewonder en van wie ik zou willen ervaren hoe hij denkt, is de schrijver Arnon Grunberg, columnist in De Volkskrant. Ik vind hem onverwacht en scherp.”

Hoe blijf je in conditie?
“Door naar de sportschool te gaan.”

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
“Al bij het kijken naar een film kan ik tot tranen toe geroerd zijn. Maar echt huilen doe ik niet vaak. De laatste keer was in verband met een sterfgeval.”

Wat is geluk voor je?
“Dat kan van alles zijn. Soms droom ik ervan om een verre reis met een boot te maken, of ooit eens te verhuizen. Maar genieten en gelukkig zijn zit ’m veel meer in het moment: samen met de kinderen ontbijten bijvoorbeeld. Daarbij stilstaan is niet mijn sterkste kant, want ik ben altijd bezig met plannen maken.”

Ben je bang voor de dood?
“Nee, maar ik hoop niet dat het snel gebeurt. Wel ben ik bang voor het overlijden van dierbaren, want dan ben ik kwetsbaar. Ik vind de dood een moeilijk te begrijpen fenomeen; lastig om te snappen en te aanvaarden dat iemand er niet meer is. Ik ga ervan uit dat er niets meer is na de dood.”

Bid je wel eens?
“Nee. Ik ben wel tot mijn 12e naar de zondagsschool geweest. Het was goed om kennis te nemen van verhalen in de Bijbel, of het Onze Vader te leren.”

Waar heb je spijt van?
“Ik heb er spijt van dat ik, toen ik midden 30 was, niet serieuzer het pad ben opgegaan van interviewer. Er was een moment dat ik op televisie langere interviews deed, en dat zag ik onlangs terug. Ik heb er spijt van dat ik daar niet meer mee gedaan heb. Gelukkig kan ik me in Buitenhof weer als interviewer laten zien.”

Welk programma moet direct van de buis verdwijnen?
“Ik vind het prima dat elk type programma of levensvisie via de publieke en commerciële omroepen aan bod komt. Er is heel veel waar ik niet naar kijk, maar er hoeft voor mij niets af.”

Wat weet bijna niemand over je?
“Als ik iemand op televisie zie, krijg ik een beeld van diegene, dat in werkelijkheid vaak niet blijkt te kloppen. Mensen dichten ook mij allerlei eigenschappen toe die niet kloppen, en eigenlijk vind ik dat wel prettig. Dat voelt voor mij alsof mijn privacy toch gewaarborgd blijft. Want de ware Pieter Jan, hoe ik echt in elkaar zit, wat ik belangrijk vind of hoe ik in de omgang ben, is niet bekend. Vaak val ik mee in het echt.”

Tekst: Hans van de Beek
Beeld: Thomas van Oostrum

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons