Tekenend: Wilfred Kemp

in Geloven

Wilfred Kemp (49) is presentator van het radio- en tv-programma Kruispunt (RKK). Wilfred studeerde theologie en werkte zeven jaar lang als pastoraal werker voordat hij tv-presentator werd.

Wat zou je doen als je dit werk niet deed?
“Dan zou ik moeten kiezen tussen pastor, en zanger en dirigent.”

Welk compliment blijft je bij?
“Ik ben een man van het harmoniemodel; mijn sterkte ligt in het samenbinden van mensen. Als mensen in een conflictsituatie weer bij elkaar gebracht moeten worden, halen ze mij er vaak bij. Dat ervaar ik als een compliment.”

Met welke karaktertrek drijf je anderen tot wanhoop?
“Met mijn slordigheid en onzorgvuldigheid: van spullen laten slingeren tot afspraken vergeten.”

Op welk dier lijk je?
“Op een olifant, vanwege de traagheid waarmee dit dier zich beweegt, en zijn gemoedelijkheid. Olifanten hebben bovendien hun vaste rituelen, net als ik.”

Met wie zou je graag een dagje willen ruilen?
“Met Nelson Mandela. Ik vind het fascinerend hoe hij over het onrecht dat hem is aangedaan, kon heenstappen. Hij verviel niet in wraak, maar kon vergeven en heeft juist gewerkt aan herstel.”

Hoe blijf je in conditie?
“Ik blijf niet echt in conditie, want ik doe er niets aan. Ik zou eigenlijk naar de sportschool moeten, maar dat vind ik niet leuk.”

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
“Onlangs, bij een uitzending van Hello goodbye. Meestal huil ik bij het zien van dergelijke tv-programma’s.”

Wat is geluk voor je?
“M’n roeping volgen en werken met mijn talenten. Dat kan een ontdekkingsreis in het leven zijn, maar als ik het gevoel heb dat ik doe waarvoor ik bedoeld ben, voel ik mij gelukkig. Een van die dingen is een koor dirigeren.”

Ben je bang voor de dood?
“Nee, maar wel voor de manier waarop het einde zou kunnen komen, bijvoorbeeld met veel lichamelijke pijn. Maar ik zou er toch niet voor wegvluchten. Nu ik gezond ben, is dat gemakkelijker gezegd dan als er een ziekbed aan mijn overlijden zou voorafgaan.”

Bid je wel eens?
“Ja. Als ik bid, leg ik wat mij bezighoudt voor aan God. In essentie komt mijn bidden erop neer dat ik vraag of Zijn wil zal geschieden en dat ik de kracht en wijsheid krijg om me daar bij neer te leggen.”

Waar heb je spijt van?
“Los van privédingen waar ik spijt van kan hebben, kan ik niets noemen. Ik heb geen spijt van keuzes die ik in mijn leven gemaakt heb.”

Welk programma moet direct van de buis verdwijnen?
“Spuiten en slikken (BNN). Ik heb niets met de mentaliteit die er van dat programma uitgaat: het zoeken van ultiem eigen genot, zolang het maar spannend, brutaal en op jezelf gericht is.”

Wat weet bijna niemand over je?
“Ik heb in mijn tienertijd jaren in een snackbar gewerkt en ben nog steeds gek op een frikandel speciaal, een patatje met mayonaise en een cola.”

Tekst: Hans van de Beek
Beeld: Thomas van Oostrum

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons