Tekenend: Ben Cramer

in Geloven

Zanger en acteur Ben Cramer (63) is getrouwd met Carla en vader van vijf kinderen.

Wat zou je doen als je dit werk niet deed?
“Het zou niet iets anders zijn dan wat ik nu doe: ik zing al vanaf mijn kindertijd en ik heb nooit andere beroepen geambieerd.”

Welk compliment blijft je bij?
“Wat ik als compliment heb ervaren, zijn de vele brieven vanuit het publiek, waaruit bleek dat ze de vertolking van mijn rol in de musical The Phantom beter vonden dan ze aanvankelijk hadden verwacht. Het publiek ‘vergat’ dat ik Ben Cramer was, en zagen een acteur die zijn rol goed vertolkte.”

Met welke karaktertrek drijf je anderen tot wanhoop?
“Ik ben iemand met een lange adem: waar anderen afhaken, ga ik door. Vooral als het erom gaat mensen het voordeel van de twijfel te geven. Dan krijg ik reacties als: ‘Zie je dan niet dat...’, en dan komen er tegenwerpingen. Dat drijft hen tot wanhoop.”

Op welk dier lijk je?
“Op een leeuw: ik houd alles om me heen in de gaten, maar kom pas krachtig naar voren op het moment dat het erop aankomt.”

Met wie zou je graag een dagje willen ruilen?
“Met Jan-Peter Balkenende. Iedereen heeft een mening over hem en hij heeft veel kritiek te verduren. Hij moet wel ontzettend brede schouders hebben om dat allemaal te kunnen dragen. Ik zou willen weten hoe hij daarmee omgaat.”

Hoe blijf je in conditie?
“Sinds een hartoperatie in 1996 doe ik niet veel meer aan sport, maar zingen is topsport. Daar moet je goed voor uitgerust en in conditie zijn. Door niet te roken en niet te drinken, maar hard te werken, blijf ik fit.”

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
“Een recent voorbeeld kan ik niet noemen, maar ik kan gemakkelijk huilen om een prachtige film. Ook als ik me machteloos voel bij het zien van moeite en verdriet bij anderen.”

Wat is geluk voor je?
“Geluk heeft voor mij te maken met het kunnen genieten van die kleine dingen om me heen. Bijvoorbeeld: ontbijten met een krantje erbij, de zon die opkomt, en het zien van vogels in de tuin.”

Ben je bang voor de dood?
“Nee, totaal niet. Ik zie de dood als onderdeel van het leven. Ik heb het niet in de hand, en ik maak me er niet druk om. Ik ben meer bezig met het hier en nu, hoewel ik altijd de overlijdensberichten in de krant lees.”

Bid je wel eens?
“Nee, ik geloof niet, ben er ook niet mee opgegroeid. Ik heb geen beeld van God. Is Hij een persoon, of een concept? Of zit God in ons allemaal? Hoe zit het met al die wereldgodsdiensten? Ik weet het niet.”

Waar heb je spijt van?
“In grote lijnen heb ik nergens spijt van. Natuurlijk zijn er gebeurtenissen in mijn leven waarvan ik denk: ‘Dat heb ik niet zo handig gedaan,’ maar dat heeft ook z’n reden. Het is gegaan zoals het is gegaan.”

Welk programma moet direct van de buis verdwijnen?
“Spuiten en slikken van BNN. Het programma waarin jongeren experimenteren met drugs en seks, zegt indirect: ‘Kijk eens wat wij durven en wat wij doen!’ Maar ik denk: ‘Moet dat nou?’”

Wat weet bijna niemand over je?
“Ik ben een liefhebber van klassieke auto’s. Ik heb een Citroën DS 23 uit 1972 in concours-staat. Ik rijd er af en toe mee, alleen bij mooi weer en luister dan naar Radio Nostalgia; dat is altijd een speciale belevenis.”

Tekst: Hans van de Beek
Beeld: Thomas van Oostrum
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons