Stelling: ‘Prinsjesdag is verworden tot een hoedenparade’

in Christelijk Nieuws

Prinsjesdag is niet meer wat het was. De Miljoenennota en Rijksbegroting zijn de laatste jaren al ruim vóór de derde dinsdag van september uitgelekt. De bonte verzameling hoofddeksels - al dan niet met politiek statement - waarmee de vrouwelijke politici zich in het gezelschap van de koningin begeven, lijkt het grootste nieuws van de dag.

Oneens

“Prinsjesdag is voor mij meer dan een hoedenparade,” reageert Eerste Kamerlid Gerrit Holdijk (SGP). “Wel heeft het twee verschillende kanten: een serieuze en een feestelijke. Het is een dag vol tradities, waarop bezoekers zich feestelijk kleden. Dat kan ik me goed voorstellen. Zelf denk ik op Prinsjesdag ook na over wat ik zal aantrekken. Zo’n gelegenheid vraagt natuurlijk om iets extra’s. Mijn vrouw draagt dan een hoed, maar dat wil niet zeggen dat andere dames dat ook zouden moeten doen. Het is namelijk geen wet van Meden en Perzen. Natuurlijk zijn er dames die via hun hoedje aandacht proberen te trekken. Dat lijkt steeds vaker voor te komen – op zo’n dag blijkt wel weer dat media en politiek elkaar nodig hebben. Maar volgens mij zijn degenen die daar met hun kleding een politiek statement afgeven een uitzondering.” 

Zouden de kleding en hoofddeksels die de dames politici dragen niet gematigder moeten zijn dan de tooisels van de koningin? “Ik zou wel willen dat sommigen aan haar een voorbeeld zouden nemen. Zij kleedt zich namelijk nooit om aandacht te trekken, maar straalt juist een zekere ingetogenheid uit. Dat zou menigeen passen. Natuurlijk geniet ik wel als ik alle hoeden zie; opvallende exemplaren gaan ook aan mijn aandacht niet voorbij.” 

Waar Holdijk zich wel aan stoort, zijn de naar de media gelekte stukken van Prinsjesdag. “Helaas zijn die nooit echt nieuws meer op het moment dat ze worden voorgelezen. Daar speelt de bekende ijdelheid waarschijnlijk ook een rol. Dat vind ik veel erger dan dames die een hoed dragen.”

Eens

“Dat klopt wel aardig,” reageert politiek verslaggever Piet de Jong van het Nederlands Dagblad op de stelling. “Dat Prinsjesdag is ‘verworden’ tot een hoedenparade vind ik echter iets te negatief klinken. ‘Geworden’ is beter.” Inderdaad lijkt volgens De Jong Prinsjesdag steeds meer op een dag vol Hollandse tradities en feestelijkheden. Het nieuws over de Rijksbegroting – waar de dag om draait – ligt namelijk al ruim voor de bewuste datum op straat. “Dan blijft er niet veel anders over voor de media. Er zijn al veel onderzoeken geweest naar lekkende politici, maar die worden vrijwel nooit gevonden. De regering doet er trouwens zelf ook aan mee, door het harde nieuws eerder naar buiten te brengen. Ja, dan is het bijna vanzelfsprekend dat de media op Prinsjesdag meer aandacht schenken aan andere onderwerpen en rituelen, zoals de traditionele tocht met de Gouden Koets met stoet, en de hoedenparade. Eigenlijk is dat een normale ontwikkeling. Je kunt het nieuws in dit moderne internettijdperk namelijk niet goed meer vasthouden. Gelukkig is de troonrede tot nu toe wel altijd geheim gebleven.” 

Als de camera’s zich straks richten op de bonte verzameling hoedjes, is De Jong niet bang dat de aandacht voor de koningin daaronder zal lijden. “Zij kan die concurrentie wel aan.”

Oneens

Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier (CDA) is het oneens met de stelling, omdat zij vindt dat de troonrede op Prinsjesdag centraal blijft staan. “Daarmee maakt Hare Majesteit de Koningin ons – de volksvertegenwoordigers – de regeringsplannen voor het komende jaar bekend. Dit jaar is het voor mij alweer de negende keer dat ik in de Ridderzaal zit als zij de troonrede voorleest. Ik besef dan dat ik daar niet aanwezig ben als Kathleen Ferrier, maar als iemand die het voorrecht heeft zoveel mensen in ons land te mogen vertegenwoordigen. Juist vanuit dat besef is Prinsjesdag een goed moment om met het hoedje een statement te maken.” 

Ferrier vindt het belangrijk te laten zien dat het Nederlandse parlement de hele Nederlandse bevolking representeert. “Daarom had ik een paar jaar geleden een Surinaamse anjiesa op, en vorig jaar – op verzoek van Afrikaanse christenen in ons land – een prachtige outfit die speciaal voor mij in Ghana was gemaakt. Dit jaar maak ik weer een statement: Prinsjesdag valt namelijk samen met de Internationale Dag voor de Vrede. Ik ben daarom gevraagd een speciale hoed te dragen, die het symbool uitdraagt van MasterPeace. Deze organisatie zet zich – in samenwerking met World Peace is Possible – in voor wereldvrede.” 

In de Ridderzaal draagt Ferrier dit jaar geen hoed, vanwege een speciale rol die zij vervult. “Ik ben lid van de commissie van in- en uitgeleide, die de leden van het koninklijk huis ontvangt en begeleidt. Als gastvrouw behoor ik dan geen hoed op te hebben.”

Oneens

ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman is het oneens met de stelling. “Het dragen van een hoed is een stijlvolle uitdrukking van respect voor degene onder wiens gehoor je bent, Hare Majesteit in dit geval. Er zijn meer traditionele uiterlijkheden die de aandacht trekken tijdens Prinsjesdag; de rijtoer in de Gouden Koets bijvoorbeeld. Maar daarom zeggen we toch ook niet dat Prinsjesdag verworden is tot een concours d’ elegance?” 

De drie Prinsjesdagen die ze tot nu toe meemaakte, dekte Wiegman zich met bescheidenheid. “De koningin dient het stralende middelpunt te zijn; niet ik en mijn hoed. De afgelopen jaren kocht ik mijn hoed steeds in een ‘gewone’ hoedenzaak, waar veel dames uit de bevindelijke hoek van de kerken ook slagen voor een zondags hoofddeksel.” 

Dit jaar zal haar tooisel een verrassing zijn. Net als Kathleen Ferrier draagt zij een hoed van MasterPeace, die bekende modeontwerpers heeft ingeschakeld. “Daarmee vragen we aandacht voor de doelstelling tussen 2011 en 2014 wereldwijd zoveel mogelijk mensen te betrekken bij vrede en internationale samenwerking. Ik heb van harte ‘ja’ gezegd op dit verzoek om een politiek statement af te leggen, als beamer van de Bergrede: ‘Gelukkig de vredestichters.’ Het is nog onzeker hoe mijn hoed er dit jaar precies uit komt te zien, maar ik heb wel laten weten dat het een stijlvol hoofddeksel moet zijn.”

Tekst: Jeroen Kanis

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons