In de Marokkaanse en Turkse cultuur worden veel verhalen verteld. Vaak heb ik zelf ook de kans om aan een groep moslimvrienden een verhaal te vertellen. Soms vertel ik een bijbelverhaal, soms een moderne gelijkenis.

Ik ben op zoek naar verhalen die aansluiten bij de moslimervaring van het vasten om de ziel te zuiveren. Ramadan begint op 11 augustus dit jaar; een maand lang van zonsopgang tot zonsondergang niet eten of drinken. Dit vasten wordt gehouden tijdens de negende maand van de moslimkalender. Op de 27e van die maand werd volgens moslims het eerste stuk van de Qur’an geopenbaard, een heilige maand dus. Omdat het nu in de zomer valt, is het best zwaar.
Moslims groeten elkaar op straat met ‘Ramadan Mubarak’, wat gezegende Ramadan betekent. Na zonsondergang is er gebed en een feestmaaltijd: de Iftar-maaltijd; een gezellige tijd met veel en lekker eten voor vrienden en familie.

Ik ben al jaren op zoek naar goede verhalen die ik kan vertellen tijdens die feestmaaltijden en het Suikerfeest aan het eind van de Ramadan. Een tijd geleden waren we gedurende Ramadan een bijbelstudie aan het doen en Abdullah, een jongetje van een jaar of 9, schoof ook aan. We vroegen ons af hoe ver je kunt gaan met vasten. Als vasten een soort boetedoening is, hoe diep moet je dan gaan? Na een tijdje riep Abdullah uit: “Ik weet het: je kunt vasten, lijden, tot je doodgaat, maar alleen Jezus heeft dat gedaan!” Het is moeilijk te begrijpen, maar zo is het wel. Hij heeft geleden, zodat ik niet hoef te lijden. Daarom geen Ramadan voor mij dit jaar.
Vraag moslimvrienden eens wat Ramadan voor hen betekent. En vertel ze van Jezus. Nog altijd hebben we nieuwe verhalen nodig die het ene grote verhaal weerspiegelen. Vind ze, bedenk ze, vertel ze, en stuur ze alsjeblieft naar me op. Graag nog deze Ramadan.
Ramadan Mubarak!

Henk Bouma, kerkelijk missionair werker onder moslims in Utrecht

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons