Aangenaam, de Bernadottes

Zweedse koninghuis

in Geloven

Zweden maakt zich op voor hét huwelijk van het jaar: kroonprinses Victoria geeft op 19 juni het ja-woord aan ‘haar’ Daniel. In de opmaat naar deze koninklijke bruiloft zendt ‘Blauw Bloed Extra’ drie onthullende documentaires uit over de Zweedse koninklijke familie. Maar wie zijn zij precies?

Niet eerder gaven leden van het Zweedse koningshuis zulke openhartige interviews over hun leven en achtergrond. Koning Carl-Gustaf (1946) en koningin Silvia (1943) hebben letterlijk de paleisdeuren geopend om gewone stervelingen een kijkje in de koninklijke keuken te gunnen. Voor het eerst mocht een filmploeg diep doordringen in de familievertrekken én de persoonlijke levens van de Bernadottes, van wie de wortels in Frankrijk liggen. Jean-Baptiste Bernadotte, maarschalk van Napoleon Bonaparte, werd in 1818 koning over Zweden als Karel XIV Johan, en tegelijk als Karel III Johan over Noorwegen.

Toegankelijk

Koning Carl Gustaf VI zit sinds 1973 op de troon en reikt elk jaar de Nobelprijzen uit. Hij verloor op 1-jarige leeftijd zijn vader, kroonprins Gustaf Adolf, na een vliegtuigcrash onderweg naar Nederland. Carl Gustaf was al 7 toen hij hoorde hoe zijn vader om het leven was gekomen.
Zijn vrouw, koningin Silvia, heeft drie nationaliteiten en spreekt zes talen. Ze werd in het Duitse Heidelberg geboren uit een Braziliaanse moeder en leerde Carl Gustaf kennen tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. Wereldwijd krijgt ze veel waardering voor haar strijd voor de rechten van het kind.
“Met name de internationale media zijn zeer blij met de koninklijke familie, en dat komt mede door hun toegankelijke houding,” weet BlauwBloed-presentator Jeroen Snel. “Een spontaan interview is geen enkel probleem, zo heb ik onder andere vorig jaar gemerkt toen de koning en de koningin op staatsbezoek in Nederland waren. Misschien kijkt koning Gustaf soms wat nors, maar hij is een zeer aimabele man met een goed gevoel voor humor. Die openheid en ontspannenheid kunnen ze zich ook permitteren, omdat ze geen enkele ministeriële verantwoordelijkheid hebben, anders dan koningin Beatrix.”

Bruidsmeisje
Tussen de Bernadottes en de Oranjes liggen veel goede relaties. Zo was de koning petekind van koningin Juliana. Leuk detail is dat beiden op 30 april werden geboren; Juliana in 1909 en Carl Gustaf in 1946. Verder is koningin Beatrix peetmoeder van kroonprinses Victoria (1977), die op haar beurt weer peetmoeder is van Amalia. “Voor ‘onze’ prinses zal 19 juni ook een hoogtepunt worden,” vertelt Jeroen. “Ze zal in Stockholm aanwezig zijn als bruidsmeisje. Dit is een bewijs van de goede vriendschap tussen vooral Willem-Alexander en Máxima en Victoria en haar verloofde, Daniel Westling. Willem-Alexander en Victoria delen beiden de verantwoordelijkheid om kroonprins of -prinses te zijn en dat schept een band.”

Sportschool
Echte liefde wint, want net als haar ouders trouwt Victoria uit liefde en niet strategisch, zoals lang gebruikelijk was. Maar Daniel is niet onomstreden. Hij is mede-eigenaar van een aantal sportscholen en het zat veel Zweden vooral in het begin van de relatie niet lekker dat hij niet van adel is. Ze konden het maar moeilijk accepteren dat ‘de ideale schoondochter’ haar hart verloor aan iemand uit een klein dorp, die niet eens een gedegen opleiding heeft gevolgd. Gelukkig voor Daniel zijn veel Zweden bijgedraaid en is zijn aanstaande schoonvader ook positief: “Daniel is een heer die het leven serieus neemt. Hij werkt zeer hard.” Na 19 juni mag hij de titels Prins van Zweden en Hertog van Västergötland dragen en moet je hem aanspreken met koninklijke hoogheid. “Los van de opstartproblemen is het een huwelijk zonder smet,” aldus Jeroen. “De Zweden gunnen het Victoria inmiddels dat ze kan trouwen met de liefde van haar leven, en als volger zie ik dat ze heel gek op elkaar zijn.”

Prins Carl Philip
Ook het liefdesleven van Carl Philip (1979) is niet rimpelloos. Tot groot ongenoegen van de Zweden en het koningshuis verruilde hij na tien jaar zijn vriendin Emma Pernald voor het omstreden fotomodel Sofia Hellqvist. Meer waardering krijgt hij voor zijn sportieve uitstraling. Als voormalige scout en kapitein bij de Koninklijke Marine staat hij graag op de lange latten en rijdt hij wedstrijden in razendsnelle Porsches.

Prinses Madeleine
Zeer recent deelde het Zweedse hof mee dat de relatie tussen prinses Madeleine (1982) en haar verloofde Jonas Bergström voorbij is. De jongste Bernadotte-telg heeft nu meer tijd om zich te storten op haar paardrijhobby, naast haar intensieve betrokkenheid bij het bestrijden van vrouwenhandel.

‘Blauw Bloed Extra’ zendt op 15, 22 en 29 mei de documentaire ‘De Bernadottes’ uit. Op zaterdag 19 juni doet de NOS live verslag van de huwelijksdienst. ‘Blauw Bloed’ zendt ’s avonds – in unieke samenwerking met NOS Actueel – een uur lang uit. Om 19.00 uur zal er een uitgebreide terugblik zijn op het huwelijk en alle gebeurtenissen van dit koninklijke feest.

Zaterdagavond, Nederland 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons