Tekenend Twan Huys

in Geloven

‘Nova’-presentator Twan Huys (45) brengt deze week maar liefst vijf afleveringen van ‘Nova College Tour’ op de buis. Woensdag verschijnt zijn derde boek, ‘Meesters’, met interviews met bekende Nederlanders en buitenlanders.

Dit is een artikel uit 2010

Wat zou je doen als je dit werk niet deed?
“Als mijn werk als tv-journalist zou wegvallen, zou ik misschien de logistiek willen regelen in oorlogsgebieden. Of woordvoerder zijn van een grote organisatie die zich bezighoudt met problemen in crisisgebieden.”

Welk compliment blijft je bij?
“Naar aanleiding van de vorige tv-serie Nova College Tour is er een lawine aan mails binnengekomen van kijkers die meldden: ‘Eindelijk weer een tv-programma waarin veertig minuten lang geconcentreerd met één gast wordt gesproken en waarin anderen dan alleen de interviewer kunnen participeren.’ Mensen vonden dat inspirerend!”

Met welke karaktertrek drijf je anderen tot wanhoop?
“Met mijn ongeduld. Om iets te bereiken, moet je wel eens doorstampen of gas geven. Als het dan niet opschiet, word ik ongeduldig.”

Op welk dier lijk je?
“‘Ik herken me in een mus, vaak goedgemutst, nieuwsgierig en nog steeds de meest voorkomende vogel in Nederland.”

Met wie zou je graag een dagje willen ruilen?
“Met Madeleine Albright, toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was ten tijde van de regering Clinton. Ik bewonder haar om haar wijsheid en moed, waarbij ze heel wat topmannen in de politiek op hun gedrag aansprak en zelfs voorbijstreefde.”

Hoe blijf je in conditie?
“Wekelijks loop ik hard, ik squash en doe pilates; een serie oefeningen die beginnen vanuit je buikspieren en je hele lichaam verstevigen.”

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
“Dat gebeurt niet zo heel vaak. Ik ben nogal optimistisch van aard en heb een heel prettig leven, dus ik heb niet veel aanleiding om te huilen. De geboortes van m’n kinderen waren emotionele momenten, maar toch heb ik niet gehuild toen het gebeurde.”

Wat is geluk voor je?
“Het gaat mij om het kleine levensgeluk, zoals samen met mijn zoontje op de bank kijken naar de Disneyfilm Junglebook, en samen de liedjes meezingen. En kijken naar wat lukt in het leven en waartoe je in staat bent.”

Ben je bang voor de dood?
“Ik kijk er niet echt naar uit. Ik leef om de kansen die voorbijkomen ten volle te benutten.”

Bid je wel eens?
“Ik kom uit een katholiek gezin, maar met geloof en bidden heb ik niet veel meer. Ik heb teveel corruptie gezien binnen de Katholieke Kerk. Als er Iemand is Die het beste met ons voorheeft, heeft Hij niet bepaald het beste grondpersoneel.”

Waar heb je spijt van?
“Ik heb nergens spijt van. Dat klinkt misschien overmoedig of arrogant, maar zo bedoel ik het niet. Ik kan fouten maken in m’n leven, maar die hebben een functie. Ik kan erop terugkomen en mijn excuses aanbieden. Als je geen leergeld betaalt voor je fouten, kun je ook niet beter worden.”

Welk programma moet direct van de buis verdwijnen?
“Ik ben heel liberaal, dus voor mij hoeft niets te verdwijnen. Als er maar drie mensen zouden zijn die De Gouden Kooi fantastisch vinden, heeft het voor mij bestaansrecht. Mijn persóónlijke oordeel over dit programma is dat het niet zo lekker is mensen om commerciële redenen tegen elkaar op te hitsen. Dit programma is niet voor mij gemaakt.”

Wat weet bijna niemand over je?
“Heel veel niet, en dat wil ik ook graag zo houden.”
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons