Tekenend Sjaak Sies

in Geloven

Sjaak Sies (67) runt samen met zijn vrouw Clara de Voedselbank in Rotterdam, die ze in 2002 hebben opgericht. Sindsdien is de Stichting Voedselbanken Nederland een landelijk netwerk met meer dan honderd voedselbanken.

Wat zou je doen als je dit werk niet deed?
“Ik zou graag, net als bij mijn werk voor de Voedselbank, sociaal-maatschappelijk betrokken willen zijn, en praktisch hulp verlenen. Ik pleit ervoor dat christenen vaker handen en voeten geven aan het Evangelie, juist in de maatschappij, en dat ze niet op hun eilandjes blijven zitten.”

Welk compliment blijft je bij?
“We kregen een kaart binnen van een moeder. Ze had twee jaar gebruikgemaakt van de voedselbank en in die periode, schreef ze, heeft ze God leren kennen. Ondertussen heeft ze haar leven weer op orde, en de voedselbank niet meer nodig.”

Met welke karaktertrek drijf je anderen tot wanhoop?
“Met voor de troepen uitlopen, te hard vooruitlopen. Als ik eenmaal iets in m’n hoofd heb, kan ik moeilijk van standpunt veranderen en sta ik te weinig stil bij de mening van anderen.”

Op welk dier lijk je?
“Een lastige vraag. Ik zie mezelf eerder terug in een combinatie van een stier die doordouwt, en een bezige bij die ondernemend is.”

Met wie zou je graag een dagje willen ruilen?
“Met iemand van een hulporganisatie die goederentransporten naar Oost-Europa verzorgt; Dorcas bijvoorbeeld. Om te zien hoe het leven in dergelijke landen eruitziet en om erbij betrokken te zijn, en daadwerkelijke hulp te verlenen.”

Hoe blijf je in conditie?
“Ik doe niets aan sport, maar mijn werk houdt me qua conditie bij de les.”

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
“Ik kan niet zeggen wanneer de laatste keer was, maar bij mij komen de tranen als ik iemand zijn of haar aangrijpende levensverhaal hoor in een persoonlijk gesprek.”

Wat is geluk voor je?
“Geluk is voor mij allereerst tevreden zijn. Dat is niet bepaald de norm van deze tijd. Geluk zit in jezelf, niet in de spullen die je hebt. Ik kan zeggen dat ik gelukkig ben, hoewel ik niet rijk ben in financieel opzicht. Maar mensen gelukkig maken geeft voldoening.”

Ben je bang voor de dood?
“Nee, ik ben er niet bang voor, maar denk er wel regelmatig aan. Ik weet de tekst al die ik op mijn overlijdenskaart wil hebben: ‘Wordt vervolgd.’ Ik hoop alleen dat mijn levenseinde niet wordt voorafgegaan door een ziekbed.”

Bid je wel eens?
“Ja, maar ik kies daar geen stil moment voor. Bidden gebeurt tussen de bedrijven door. Ik kan me wel vinden in de uitspraak: ‘Bidden zonder werken is bedelarij, werken zonder bidden is slavernij.’ Het één kan niet buiten het ander.”

Waar heb je spijt van?
“Van mijn schoolkeuze. Het is vandaag de dag een voorwaarde om een goede opleiding te hebben gevolgd. Dat heb ik niet en dat spijt me, want die had me heel goed van pas kunnen komen.”

Welk programma moet direct van de buis verdwijnen?
“Ik noem liever geen titels, omdat daar personen aan verbonden zijn. Maar ik houd niet van programma’s die satirisch zijn, waar een zekere humor ten koste gaat van een ander. Daar kijk ik beslist niet naar.”

Wat weet bijna niemand over je?
“Ik ben helemaal gek van een paludarium, een bak die vergelijkbaar is met een aquarium of herbarium. In een paludarium is een stukje oerwoud op kleine schaal nagebootst. Ik houd daar gifkikkers in.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons