Tekenend Michiel Gouman

in Geloven

Michiel Gouman (52) presenteerde dertien jaar lang diverse programma’s voor de EO. Daarna bekleedde hij een managersfunctie. Vanaf 2010 is hij te horen in ‘Dit is de Dag’ op Radio 1, waarvan hij samen met Tijs van den Brink de duo-presentatie verzorgt.

Wat zou je doen als je dit werk niet deed?
“Dan zou ik het liefst teams leiden rondom een programma, of lesgeven aan een hogeschool in trends en filosofie.”

Welk compliment blijft je bij?
“Er zijn heel wat mensen geweest die tegen me gezegd hebben: ‘Ik heb het gevoel dat jij mij begrijpt.’ Dat was dan nadat ze hun zorgen of twijfels met me hadden gedeeld. Ik hoop dat mensen mij weten te vinden tot mijn laatste snik.”

Met welke karaktertrek drijf je anderen tot wanhoop?
“Ik kan soms zo doordraven in een idee, gesprek of grap, dat ik iedereen kwijtraak. Maar ik kan ook zo gesloten zijn, dat ik helemaal niets prijsgeef. Ik worstel er zelf mee om de balans daartussen te vinden.”

Op welk dier lijk je?
“Ik heb wel iets van een vos en van een eend. Een vos kan zich heel lang schuilhouden en onzichtbaar zijn – dat is mijn meditatieve kant, die behoefte heeft aan de eenzaamheid –, maar hij kan ook opeens snelheid ontwikkelen voor de jacht. Dat is zijn extraverte, slimme kant. Eenden zitten altijd bij elkaar te snateren, en genieten ongecompliceerd van elkaar. Dat vind ik ook belangrijk. Beide dieren zeggen iets van het tegenstrijdige in mij.”

Met wie zou je graag een dagje willen ruilen?
“Met een stand-up comedian als Raoul Heertje. De spanning van: hier en nu iets pakkend neerzetten. Je kunt de show stelen met applaus, of uitgefloten afgaan.”

Hoe blijf je in conditie?
“Ik tenniste altijd, maar vanwege een gebroken elleboog mag ik dat een jaar niet meer doen. Het enige wat ik nu doe om te bewegen, is wandelen, terwijl ik mediteer over het nut van hardlopen.”


Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
“Enkele maanden geleden. Dat waren tranen van machteloosheid. Ik werd geconfronteerd met een gebroken elleboog én met de onzekerheid die een functieverandering met zich meebracht.”

Wat is geluk voor je?
“Geluk is een bijproduct van in je element zijn. Als je dat dan ook weer met anderen weet te delen, heb je geluk.”

Ben je bang voor de dood?
“Nee, ik kan zeggen dat ik het in zekere zin een prettig idee vind dat iets eindig is. Ik houd van korte projecten. Het feit dat het leven een afgeronde periode is, vind ik niet bedreigend. Want dan komt er een volgende fase met een nieuwe hemel en aarde.”

Hoe is jouw gebedsleven?
“Dat is op zich ongedisciplineerd, maar wel heel consequent. Ik betrek de Heer bij de dingen van het leven, maar ik ben geen voorbidder die met gebedslijstjes werkt.”

Waar heb je spijt van?
“Ik heb ooit een studie geologie gedaan. Dat was niet echt de studie die bij mij paste, maar ik deed het omdat beta-opleidingen in mijn tijd erg populair waren. Ik ben echter veel meer een talenman, of iemand die geïnteresseerd is in psychologie of filosofie. Deze verkeerde schoolkeuze vind ik achteraf jammer.”

Welk programma moet direct van de buis verdwijnen?
“Voor mij hoeven er geen programma’s te verdwijnen, maar ik zou graag een goed tegenwicht willen bieden aan programma’s als Char, waaruit blijkt dat mensen behoefte hebben aan contact met de onzichtbare wereld. Ik zou dan juist willen laten zien hoe reëel Jezus in levens van mensen kan zijn.”

Wat weet bijna niemand over je?
“Ik ben een enorme nieuwsjunk. Ik lees per dag diverse kranten, weekbladen en artikelen over maatschappelijke ontwikkelingen. Bij Dit is de Dag kan ik er eindelijk mijn vak van maken. Wat dat oplevert, kun je vanaf maandag horen op Radio 1.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons